Londons nye matmekka: - I helgene tar det helt av

Markedet i Brixton, en reise langt utenfor De britiske øyer.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BRIXTON (Dagbladet): Glem hvite duker og kelnere i svarte jakker. I Brixton Village er det åpne kjøkken og personlig betjening som gjelder.

Gatene i de to markedshallene er fylt til randen av restauranter, kafeer og bakerier.

Her finnes like mange retter som nasjonaliteter.

MATMEKKA: Gatene i Brixton Village og Market Row er fylt med matglade mennesker. Her er det god stemning og flust med spisesteder å velge mellom. Foto: MARIANNE WIE
INGREDIENSER: Bodene i Brixton bugner av frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt. Folk fra alle verdens hjørner har handlet her siden 40-tallet. Foto: MARIANNE WIE
VALGETS KVALER: I Brixton Village kan du velge mellom alt fra økologiske superfood-salater til utsøkte dagen derpå-burgere med håndlaget chips. Foto: MARIANNE WIE
PIONER: Federation Coffee var en av de første kafeene som åpnet i Brixton Village i 2010. Foto: MARIANNE WIE
FEDERATION: Mariss Rill (25) serverer det som sies å være Brixtons beste kaffe. Foto: MARIANNE WIE
SALON BRIXTON: Her selges det mange godsaker. Dette er stedet for å kjøpe britiske oster og pølser. Foto: MARIANNE WIE
MØTESTED: På Federation kan du sitte og se på folk og nyte en kopp kaffe. Foto: MARIANNE WIE
KJØKKENSJEF: Kokk og daglig leder Nicholas Balfe (32), har drevet Salon Brixton i to år og setter pris på å være del av den mest spennende matscenen i England. Foto: MARIANNE WIE
SUVENIR: Brixton er blitt trendy og det gir god butikk. Her selges blant annet t-skjorter, vesker og kopper med Brixtons logo. Foto: MARIANNE WIE
MARKEDSGATER: Innimellom kafeene og restaurantene ligger plate, kunsthåndverk- og bruktbutikker. Dette er stedet for dem som liker å handle og spise fra småbedrifter. Foto: MARIANNE WIE
LIVLIG: For fem år siden sto mange av lokalene i Brixton Marked tomme. Nå er det et yrende folkeliv. Foto: MARIANNE WIE
MATMEKKA: Gatene i Brixton Village og Market Row er fylt med matglade mennesker. Her er det god stemning og flust med spisesteder å velge mellom. Foto: MARIANNE WIE

Karibisk, meksikansk, spansk, koreansk, thai, indisk, britisk, fransk, italiensk, for å nevne noen.

Lista er uendelig og det er vanskelig å velge. De overbygde gatene er fylt med  bord, benker og stoler, så uansett hvor du slår deg ned kan du sitte å studere livet i dette pulserende nabolaget.

Matmekka - Vi har etablert oss i Brixton fordi det er et livlig og spennende sted hvor det stadig skjer nye ting, sier Nicholas Balfe, som driver Salon Brixton i Market Row.

Han tror grunnen til at nettopp Brixton har utviklet seg til å bli Londons nye matområde er snøballeffekten.

MATMEKKA: Gatene i Brixton Village og Market Row er fylt med matglade mennesker. Her er det god stemning og flust med spisesteder å velge mellom. Foto: MARIANNE WIE
MATMEKKA: Gatene i Brixton Village og Market Row er fylt med matglade mennesker. Her er det god stemning og flust med spisesteder å velge mellom. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Kokker og andre matinteresserte har sett en mulighet til å starte sin egen bedrift og samtidig bli del av et større fellesskap og matmiljø.

- Mat er trendy og er blitt et nytt kreativt middel for å uttrykk seg. Her er et miljø hvor vi støtter og inspirerer hverandre, noe som gir en god atmosfære til glede for både gjester og oss som arbeider her.

Butikk og restaurant Salon Brixton er både delikatessebutikk og restaurant, som spesialiserer seg på mat laget av britiske ingredienser.

Oster, salater, paier og kaker fyller det lille butikklokalet som ligger inneklemt mellom en vinspesialist og cocktailbar. Det rustikke restaurantlokalet i andre etasje har utsikt over den travle gata.

Dette er det perfekte sted for å ta en pust i bakken fra det hektiske markedet og slappe av med dagens varierende treretter for knappe 300 korner. 

- På kjøkkenet lager vi det som inspirerer oss ut fra sesongens ferske ingredienser, sier Nicholas, mens han preparerer skorsonerrøttene til dagens meny.

Rått og godt Lenger inn i Brixton Village i 6th Avenue ligger The Oracle's Organic Juice Bar som spesialiserer seg på «raw food» i form av smoothies, juice og salater.

Juice-baren er drevet av Ifa-Thunde Aworeni som har røtter fra Etiopia, et land hvor mange av innbyggerne er vegetarianere.

- Kroppen har godt av rå grønnsaker for å beholde enzymene som vanligvis går tapt når grønnsakene blir kokt for lenge, forteller Aworeni mens han fyller opp kjøleskapet med ferske grønnsaksmoothie.

Her serveres blant annet smoothies laget av dadler og cashewnøtter, og nypresset juice av rødbeter, ananas og ingefær.

Den økologiske juicebaren har bare vært åpen i tre måneder, men har allerede mange faste kunder som er hekta på den sunne og velsmakende mattrenden.

Kaffepause Like rundt hjørnet ligger Federation Coffee og frister med sin populære kaffe, lette lunsjretter og nydelige kaker.

Daglig leder Mariss Rill er brennende engasjert i baristakunsten og sørger for at alle kafeens ansatte er kurset i håndverket.

Han hilser hjertelig på den jevne strømmen av faste kunder mens han effektivt håndterer kaffemaskinen og serverer kakestykker.

- I løpet av ukedagene er det forholdsvis rolig her men i helgene tar det helt av. Brixton Village er som et annet hjem for oss som jobber her, et åpent hjem fylt med mat, folk og en spesiell energi som bare finnes i Brixton, sier han.