<strong>BESTE REISEMÅL:</strong> Botswana topper Lonely Planets liste over beste land å reise til i 2016, foran Japan og USA. Foto: PETER APPS / REUTERS / NTB SCANPIX
BESTE REISEMÅL: Botswana topper Lonely Planets liste over beste land å reise til i 2016, foran Japan og USA. Foto: PETER APPS / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Lonely Planet-Kåring: Beste land, beste by og beste region å reise til i 2016

- De styrer en stor del av valgene mange tar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Reiseguiden Lonely Planet har sluppet sin «Best in Travel 2016», med oversikt over hvilke land, byer og regioner du bør besøke til neste år.

Botswana er kåret til beste land, Kotor i Montenegro beste by, og Transilvania i Romania beste region.

Oversikten over neste års høydepunkter er satt sammen av Lonely Planets ekspertpanel ut fra forslag fra reiseguidens  skribenter, redaktører, bloggere og tvitrere.

Dagbladet har fått hjelp av reiseekspert og redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, til å vurdere anbefalingene fra reiseguiden.

<strong>SAFARILIV:</strong> - Botswana er et av landene med de fineste, men merk deg også de dyreste, safariene. Så får du også valuta for pengene, sier Helge Baardseth i reisemagasinet Vagabond. Foto: EDWIN REMSBERG / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX
SAFARILIV: - Botswana er et av landene med de fineste, men merk deg også de dyreste, safariene. Så får du også valuta for pengene, sier Helge Baardseth i reisemagasinet Vagabond. Foto: EDWIN REMSBERG / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX Vis mer

Baardseth selv legger ikke skjul på at han ikke er veldig begeistret for slike reisekåringer, og sier han synes de årlige kåringene fra blant annet Lonely Planet føles litt vilkårlige.

- Det er ikke noe problem å være enig i valgene. Man kan nesten si at Lonely Planet er verdens største turoperatør. De styrer en stor del av valgene mange tar når de skal ut å reise, sier han til Dagbladet.

Botswana på topp Selv om mange følger rådene fra Lonely Planet og andre reiseguider flittig, tror ikke Baardseth nordmenn lar seg lede i like stor grad som innbyggere i andre land.

Nordmenn ser mer på direkte flyruter, og siden vi bor der vi bor har også nordmenn i større grad sol og varme som preferanse enn turister fra mange andre steder, tror han.

Det var Singapore som stakk av med hedersbetegnelsen beste land å reise til i 2015, foran Namibia og Litauen. I 2016 er topper Botswana som beste land foran Japan og USA.

Botswana feirer 50 års uavhengighet i 2016 og har utviklet seg til å bli et av Afrikas mest stabile land, skriver Lonely Planet.

- Fint og behagelig Ikke minst ut fra temperaturen er årets Lonely Planet-favoritt et godt valg, mener Baardseth, og legger til at Sør-Afrika og Namibia er gode alternativer. Bonusen for alle tre er at du slipper jetlag.

<strong>JUBILEUM:</strong> 
Botswana feirer 50 års uavhengighet i 2016 og har utviklet seg til å bli et av Afrikas mest stabile land, skriver Lonely Planet. Foto: EDWIN REMSBERG / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX
JUBILEUM: Botswana feirer 50 års uavhengighet i 2016 og har utviklet seg til å bli et av Afrikas mest stabile land, skriver Lonely Planet. Foto: EDWIN REMSBERG / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX Vis mer

- Det er ikke noe vanskelig å si at du bør reise til Botswana. Det er et av de landene med de fineste, men merk deg også de dyreste, safariene. Så får du også valuta for pengene, sier han, og fortsetter:

- Hadde folk sagt til meg at de skulle reise til Botswana, hadde jeg sagt «yes!». Det er et fint og behagelig land å reise i.

Du finner alltid gode grunner til å reise til andreplassen USA, mener Baardseth. Ikke minst at det begynner å komme mange gode direkteruter hit:

- På den annen side har det blitt ganske dyrt, noe som også merkes på forholdet mellom krone og euro på reise i Europa.

Kotor Skal du bare besøke en by til neste år, må du dra til Kotor i Montenegro, ifølge Lonely Planet. Byen topper lista foran Quito i Ecuador og Dublin i Irland.

Kotor er omkranset av både fjell og fjord, og er vakker fra alle mulig vinkler, mener reiseguiden.

<strong>BEHAGELIG REISEMÅL:</strong> I tillegg til Botswana, er Sør-Afrika og Namibia gode alternativer som reisemål i Afrika, mener Vagabond-redaktør Helge Baardseth. Bonusen for alle tre er også at du slipper jetlag. Foto: EDWIN REMSBERG / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX
BEHAGELIG REISEMÅL: I tillegg til Botswana, er Sør-Afrika og Namibia gode alternativer som reisemål i Afrika, mener Vagabond-redaktør Helge Baardseth. Bonusen for alle tre er også at du slipper jetlag. Foto: EDWIN REMSBERG / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg har ikke vært i Kotor, men Montenegro er bankers å reise til, sier Baardseth.

Quito skjønner han derimot ikke hvorfor er på lista:

- Quito synes jeg ikke er noe særlig om, og er ikke en by jeg ville hatt med.

Dublin får en varmere mottakelse av Vagabond-redaktøren:

- Dublin er en trivelig by. Temple Bar-området, bruene, parkene, musikken, og ikke minst irene selv som er et usedvanlig trivelig folk. Det er alltid veldig god stemning der.

Underkjent Dracula-land Transilvania i Romania er kåret til beste region av Lonely Planet, med Vest-Island på andreplass og kubanske Viñalesdalen på tredje.

Du trenger verken krusifikser eller hvitløk når du besøker grev Draculas hjemtrakter, ifølge reiseguiden: 

Overse alle T-skjortene med Dracula-trykk, og du finner et stadig økende antall kunstgallerier, skiresorter og muligheter fotturer i vakker natur, står det i omtalen av området.

- Jeg mener Romania er underkjent som reisemål, sier Vagabond-redaktøren, og er enig i valget av Transilvania på topp av lista.

Landet har et godt utbygd stinett, og er et flott turområde. Mange nordmenn har nå begynt å se på fotturer utenfor Jotunheimen og Rondane, og da er Romania et godt valg, mener Baardseth.

Island og Cuba At Vest-Island er på plass nummer to over regioner anbefalt av Lonely Planet, får hjertet til å banke litt ekstra hos Baardseth som i sin tid var med på å starte Norsk islandshestforening.

- Det har min fulle støtte. Mange reiser østover, men området på vestsiden er veldig øde og veldig flott.

<strong>BESTE BY:</strong> Skal du bare besøke en by til neste år, må du dra til Kotor i Montenegro, ifølge Lonely Planet. Foto: WINDU / NTB SCANPIX
BESTE BY: Skal du bare besøke en by til neste år, må du dra til Kotor i Montenegro, ifølge Lonely Planet. Foto: WINDU / NTB SCANPIX Vis mer

Om du i tillegg har med reiselektyre som «Salka Valka» eller «Islands klokke» fra Islands nobelprisvinnende forfatter Halldór Laxness, blir opplevelsen bra, mener han.

Også Viñalesdalen på Cuba får gode skussmål av reiseeksperten.

- Jeg mener det er en god grunn å reise til Cuba ganske raskt. Det er kort vei til Florida, og når amerikanerne begynner å dra vil Cuba raskt forandres til noe annet en det det er i dag, sier Baardseth.

Lonely Planets topp ti land 2016: 1. Botswana
2. Japan
3. USA
4. Palau
5. Latvia
6. Australia
7. Polen
8. Uruguay
9. Grønland
10. Fiji

Lonely Planets topp ti byer 2016 1. Kotor, Montenegro
2. Quito, Ecuador
3. Dublin, Irland
4. George Town, Malaysia
5. Rotterdam, Nederland
6. Mumbai, India
7. Fremantle, Australia
8. Manchester, Storbritannia
9. Nashville, USA
10. Roma, Italia

Lonely Planets topp ti region 2016 1. Transilvania, Romania
2. Vest-Island
3. Viñalesdalen, Cuba
4. Friuli, Italia
5. Waiheke Island, New Zealand
6. Auvergne, Frankrike
7. Hawaii, USA
8. Bayern, Tyskland
9. Costa Verde, Brasil
10. St. Helena, Britisk oversjøisk territorium

<strong>BESTE REGION:</strong> Transilvania i Romania er kåret til beste region av Lonely Planet. Ett underkjent reisemål sier Vagabond-redaktør Helge Baardseth til Dagbladet. Foto: MEL LONGHURST / AKG-IMAGES / NTB SCANPIX
BESTE REGION: Transilvania i Romania er kåret til beste region av Lonely Planet. Ett underkjent reisemål sier Vagabond-redaktør Helge Baardseth til Dagbladet. Foto: MEL LONGHURST / AKG-IMAGES / NTB SCANPIX Vis mer
<strong>TRANSILVANIA:</strong> Byen Sighisoara i Transilvania. Foto: MEL LONGHURST / AKG-IMAGES / NTB SCANPIX
TRANSILVANIA: Byen Sighisoara i Transilvania. Foto: MEL LONGHURST / AKG-IMAGES / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer