KANELKULER: Gitte Paulsbo lager søtsaker til lørdagens Restaurant Day. Foto: Privat
KANELKULER: Gitte Paulsbo lager søtsaker til lørdagens Restaurant Day. Foto: PrivatVis mer

Lørdag er Restaurant Day tilbake. Dette er noen av stedene du kan besøke

Sør-Koreansk og street food fra Canada på menyen.

(Dagbladet): Restaurant Day startet opp i Helsinki i 2011, og første gang det ble arrangert i Norge, var året etter.

Konseptet er enkelt og greit; hvem som helst skal kunne åpne en pop-up restaurant, hvor som helst i verden, og servere sine favorittretter.

Da det ble arrangert for seks måneder siden, dukket det opp 2497 restauranter i totalt 34 land.

Det gjenstår å se hvor mange det blir når det på nytt arrangeres i morgen, men en ting er sikkert; fler restauranter popper opp for hver gang. Bare i Oslo kan du for eksempel velge mellom 26 forskjellige steder å spise.

Sunne søtsaker Da Gitte Paulsbo var med på Restaurant Day i august i august, var planen å holde åpent fra 11-18.

- Klokka to var jeg helt utsolgt. Så denne gangen har jeg laget dobbelt opp og håper det holder, forteller Paulsbo og ler.

KANELKULER: Gitte Paulsbo lager søtsaker til lørdagens Restaurant Day. Foto: Privat
KANELKULER: Gitte Paulsbo lager søtsaker til lørdagens Restaurant Day. Foto: Privat Vis mer

De fleste restauranter disker opp med frokost, lunsj eller middag. Paulsbo lager søtsaker - sunne søtsaker.

- Siden jeg skal lage dobbelt opp, og det ikke er noe kjøkken, har jeg laget mat jeg kan ha klart på forhånd. Det blir kanelkuler, lakriskuler og hasselnøttkuler, raw brownies og raw sjokoladekake.

Maten hennes passer for de fleste, da den er sukkerfri, glutenfri og nesten uten nøtter. Maten hennes får du på Cyan :Salong! i Jens Bjelkesgate 15 fra klokka 12.

En test for hobbykokker Paulsbo er glad i å lage søtsaker, og synes det er fint at man kan prøve seg i bransjen om man er glad i å lage mat.

- Det blir jo en slags test, om man klarer det.

Hun har ikke hatt mulighet til å promotere sin lille restaurant, men håper og tror det vil komme mer enn nok folk på lørdag.

FRITERES TRE GANGER: Den kanadiske street fooden serveres med pommes frites som er fritert tre (!) ganger. Foto: Privat
FRITERES TRE GANGER: Den kanadiske street fooden serveres med pommes frites som er fritert tre (!) ganger. Foto: Privat Vis mer

- Det verste som kan skje, er jo at man må spise opp alt selv.

- Lei ekle kebaber Paul Voza studerte i Montreal i Canada, og sammen med to andre kokker vil han servere kanadisk «street food».

Når Dagbladet snakker med han, står han midt i forberedelser foran morgendagens store dag, hvor de skal selge såkalte poutines, med pommes frites som er fritert hele tre ganger.

- Vi ville lage dette fordi alle nordmenn elsker poteter. Og fordi vi er lei av å spise ekle kebaber, forteller Voza.

- Mat er min lidenskap På facebooksiden deres er det fredag kveld 272 stykker som står at de kommer på arrangementet. Da kan det hende de siste må gå slukøra hjem.

- Vi lager 220 porsjoner. Jeg driver en bedrift her i Oslo, men mat er min lidenskap, sier han.

Dette er første gang han er med på Restaurant Day, men det blir definitivt ikke den siste.

EUROPA DELTAR: Flere land deltar på Restaurant Day. Skjermdump
EUROPA DELTAR: Flere land deltar på Restaurant Day. Skjermdump Vis mer

- Neste gang tar vi dere til Sicilia.

For å smake på Voza og gjengens street food, må du ta turen til Mission Taco i Møllergata 32 fra 11 til 15.00.

Inviterer hjem i stua Nari Shin er fra Sør-Korea, og sammen med vennene Seul (også fra Sør-Korea) og Hanna og Kien fra Norge, skal de lage den tradisjonelle Sør-Koreanske retten Bibimbap.

- Vi tenkte at det ville bli gøy å lage mat fra hjemlandet til Seul og meg. Bibimbap er ganske kjent koreansk mat i andre land, og det finnes Bibimbap-restauranter i New York og London. Derfor tenkte vi at også nordmenn sannsynligvis ville like det, selv om det er ganske eksotisk, sier Shin.

I morgen kan du besøke gjengen i Shins stue i Iladalen fra klokka 12 til 17.00.

- Vi tenkte vi kunne gjøre det ute, men ettersom det er minusgrader blir det kaldt for både oss og gjestene, forteller hun.

Satt en grense på 200 Gjengen har ikke vært med som arrangør på Restaurant Day tidligere, men har vært kunder hos andre.

BIBIMBAP: Nari Shin og vennene lager Sør-Koreansk mat, lørdag. Foto: Privat
BIBIMBAP: Nari Shin og vennene lager Sør-Koreansk mat, lørdag. Foto: Privat Vis mer

På deres facebookside er det 306 som står at de skal komme, men ettersom mange sannsynligvis setter seg på delta selv om de ikke skal, kan det hende det blir færre. Og det kan nok være like greit.

- Vi bestemte oss for å sette grensa ved at vi skal servere opp til 200 Bibimbap, siden vi bare er fire personer som skal servere.

Og om du lurer på om det er nok til du kommer, burde du altså være tidlig ute. På facebooksiden vil de legge ut en melding når maten er i ferd med å bli utsolgt.

- Må ikke bli en vane Atle Wold, seniorrådgiver i Mattilsynet, sier til Dagbladet at alle som skal servere mat har en meldeplikt til Mattilsynet.

- Vi oppfordrer alle til å følge matreglene, og har god hygiene og matsikkerhet. Matloven er der for å unngå smitte og sykdom for deg og meg, sier Wold.

Restaurant Day har vært arrangert tre ganger i år. Og ifølge Mattilsynet er nok dette greit.

BIBIMBAP: Nari Shin og vennene lager Sør-Koreansk mat, lørdag. Foto: Privat
BIBIMBAP: Nari Shin og vennene lager Sør-Koreansk mat, lørdag. Foto: Privat Vis mer

- Det må ikke bli en vane, for om det vil bli arrangert i større grad enn dette, vil det bli konkurranse for de vanlige restaurantene, som da kommer i opposisjon, forteller han.

Men Mattilsynet kommer ikke til å være vanskelige.

- Vi sitter ikke og følger med på alt og alle og hva de skal på Facebook. Men vi vil gjerne gi info og råd til folk. Vi skal ikke være de vanskeligste å ha med å gjøre.

Tips - Vær tidlig ute
- Husk kontanter (selv om noen av stedene tar VIPPS)

BIBIMBAP: Nari Shin og vennene lager Sør-Koreansk mat, lørdag. Foto: Privat
BIBIMBAP: Nari Shin og vennene lager Sør-Koreansk mat, lørdag. Foto: Privat Vis mer
BIBIMBAP: Nari Shin og vennene lager Sør-Koreansk mat, lørdag. Foto: Privat
BIBIMBAP: Nari Shin og vennene lager Sør-Koreansk mat, lørdag. Foto: Privat Vis mer