LANGS KYSTEN:  For båtfolket er ICE et godt valg.FOTO: PER FLÅTHE
LANGS KYSTEN: For båtfolket er ICE et godt valg.FOTO: PER FLÅTHEVis mer

Lover supernett på landet

ICE oppgraderer nettet sitt og tredobler teoretisk hastighet.

||| Hele familien vil nå på nett med sine iPhones og Android-mobiler, på hytta og i båten.

ICE var først ute med rutere for deling av mobilt bredbånd. NetCom og Telenor har fulgt etter. Telenor er fortsatt størst, mens båtfolket ser ut til å velge ICE på grunn av rekkevidden til havs.

- Vi har opplevd tilbakemeldinger på signaler langt utover de 12 milene vi lover til havs, og da snakker vi om 120 kilometer og ikke sjømil, forteller Eivind Helgaker, daglig leder ICE Norge.

KYSTNETT: Eivind Helgaker, sjef for ICE Norge, er fornøyd med at de har best rekkevidde til sjøs av de mobile bredbåndene. 450 nettet fra tida med Nordisk Mobiltelefon (NMT) funker bra med ny teknologi. Foto: Kyrre Lien.
KYSTNETT: Eivind Helgaker, sjef for ICE Norge, er fornøyd med at de har best rekkevidde til sjøs av de mobile bredbåndene. 450 nettet fra tida med Nordisk Mobiltelefon (NMT) funker bra med ny teknologi. Foto: Kyrre Lien. Vis mer

I sommer har ICE skiftet sine basestasjoner og lagt nye til. Disse er utstyrt med en teknologi som skal gi en teoretisk tredobling av hastigheten, ifølge selskapet.

- Allerede nå vil kundene våre oppleve høyere hastigheter fordi flere kan dele nettet uten å oppleve at man stjeler båndbredde fra hverandre, sier Helgaker.

Økt kapasitet og flere basestasjoner gir mer plass i nettet. Dette er noe som skjer i det stille også hos de andre nettleverandørene.

TELENOR:  Selv på kysten vil fortsatt Telenor slå ICE mange steder.
TELENOR: Selv på kysten vil fortsatt Telenor slå ICE mange steder. Vis mer

Den lovede hastighetsøkningen hos ICE vil kreve nye modem, og disse er ikke klar før ved årsskiftet 2010/2011.

- Da vil vi komme opp i en teoretisk hastighet som i dag bare slås av 4G, som bare har dekning i deler av Oslo, sier Helgaker hos ICE.

NetCom skal bygge ut 4G til alle de største norske byene. De har dessuten lansert modem som kan brukes både i 3G- og 4G-nettene.

ICE: I Lillesand fikk vi omtrent dobbelt så stor hastighet med Telenor, mens Netcom var desidert tregest i vår test.
ICE: I Lillesand fikk vi omtrent dobbelt så stor hastighet med Telenor, mens Netcom var desidert tregest i vår test. Vis mer

Valget er fortsatt ikke opplagt.

Har du venner med mobilt bredbånd, be dem om å ta det med på hytta og test selv på for eksempel speedtest.net.

Husk at det er stor forskjell på teoretisk hastighet og stabilitet.

NETCOM:  I Lillesand slo ICE NetCom.
NETCOM: I Lillesand slo ICE NetCom. Vis mer