Luksusfellen: De gikk i kredittkortfella

Tomt på kontoen før måneden er over? Det finnes råd for å få lønna til å vare lengst mulig.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Én av fire (25 prosent) i aldersgruppa 25-34 år sier de ofte eller hele tida tømmer kontoen før måneden er omme, viser en fersk undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank1. 17 prosent i alderen 35-44 år sier det samme.

- Hvis man har begrenset med penger, er det et problem når pengene forsvinner lett. Man blir fortere blakk, regningene hoper seg opp, og det blir fristende å ty til kredittkort for å finansiere det daglige forbruket, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1 og programleder i TV3-serien «Luksusfellen».

Han tror mange tjener såpass bra at de har råd til å være litt «bevisstløse» med pengene sine.

- Hadde fire kredittkort Therese Frank (25) finansierte forbruket sitt med kredittkort — og endte opp med 50000 i gjeld.- På ett tidspunkt hadde jeg fire kredittkort og brukte maksimalbeløpet på alle sammen. Det første kredittkortet mitt var på 20000 kroner. Jeg tenkte hele tida at jeg skulle sette ned kredittgrensa til 5000, men gjorde det aldri. Det er lett å være etterpåklok, sier 25-åringen, som deltar i den nye sesongen av tv-serien «Luksusfellen». Episioden blir vist på TV3 onsdag i neste uke.De økonomiske problemene startet da hun sa opp en fast jobb på Gardermoen og flyttet til Barcelona med en venn for noen år siden.- Jeg hadde ikke noe sted og bo, og jobben jeg ble forespeilet i Barcelona gikk skeis. Dermed satt jeg der med skjegget i postkassa, sier Frank. Regningene begynte å hope seg opp. Løsningen ble å bruke kredittkort og ta opp forbrukslån.Hun dro tilbake til Norge, men fikk ikke tilbake jobben. Siden har hun vært litt ut og inn av arbeidslivet, men er nå på konstant jakt etter ny jobb.- Arbeidsmarkedet er ikke så lett i dag, men jeg søker på alt jeg kommer over og håper noe snart dukker opp, sier Frank.Hun har fått økonomisk hjelp av et familiemedlem til å kvitte seg med gjeld to ganger, men fortsatte å pådra seg gjeld.- Nå er det stopp. Kredittkortene har jeg klippet i småbiter. Jeg har vokst mye av å delta i «Luksusfellen», og ønsker ikke å holde på slik lenger. Jeg sitter med gjeld oppunder ørene og ingen jobb. Alt jeg har lyst til er å jobbe masse, betale tilbake alt jeg skylder og starte et nytt liv, sier hun.Ved hjelp av programlederne i «Luksusfellen» har hun søkt kreditorene om betalingsutsettelse inntil hun får seg jobb.- Innerst inne visste jeg jo at jeg måtte betale tilbake en dag, men med fire kredittkort var det ikke så lett. Nå har jeg sluttet å dra på kjøpesenteret når jeg vet at jeg har penger, sier hun.Therese Frank råder andre til å styre unna kredittkort med mindre de har fast inntekt og med sikkerhet vet at de kan betale pengene tilbake innen fristen.- Hold deg til ett kort og bruk det fornuftig. I dag får man nærmest kredittkort i posten når man fyller 18, og da er det lett å la seg friste. Men det gjelder å huske på at pengene ikke er dine og at de skal betales tilbake, sier hun.

«Lommetyver»

- Men veldig mange som tjener godt, kunne lett få mer ut av pengene hvis de ble mer bevisste på hvordan de brukte lønna. Klarer du å disponere pengene dine bedre, får du kanskje også råd til å dra på den to måneders ferieturen til Australia som du drømmer om, sier Gundersen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn