USIKKERHET: Mange menn har spørsmål om sæd, men tør ikke spørre. Colourbox.no
USIKKERHET: Mange menn har spørsmål om sæd, men tør ikke spørre. Colourbox.noVis mer

Lukt og farge på sæden avslører helsa

Dette kan du sjekke selv.

"Hvor mye sæd er det vanlig å ha ved utløsning? Hvilken farge? Er det vanlig med klumper?" er alle eksempler på spørsmål menn stiller daglig til Norges eneste androlog, Ken Purvis.

- Det er tydelig for meg at menn ikke snakker med hverandre, og kanskje heller ikke med fastlegen, om disse tingene. Derfor har de også mange bekymringer rundt hva som er normalt og ikke, sier Purvis til Klikk Helse.

Gynekologi for menn Kvinner som ikke tør å snakke med venninner om underlivsspørsmål har sine eksperter i gynekologene. Dette er leger som er spesialutdannet innen kvinnehelse.

På samme måte er andrologi læren om menn, de mannlige hormoners funksjon, menns fruktbarhet og sykdommer, og utviklingsfeil i de mannlige kjønnsorganer.

Det er glidende overgang mellom andrologi og urologi.

Urologien deles inn i underspesialitetene onkologisk urologi (kreftsykdommer), steinsykdom, nevrourologi (urologisk lidelse forårsaket av nevrologisk sykdom) og andrologi (seksualfunksjon og reproduksjon), skriver Store Norske Leksikon.

Mange bekymrer seg over klumper i sæden Ifølge Purvis finner spesielt unge menn informasjon på internett, hvis de tror noe er galt.

Dette kan gi unødige bekymringer.

- De har mange bekymringer. Er det normalt å ha klumper i sæden, for eksempel. Eller blod. Så går de på internett og finner opplysninger, men det er ikke alltid disse stemmer. De kommer til meg og tror de har kreft, fordi det er blod i sæden, sier andrologen.

- Det er pasientenes spørsmål som har inspirert meg til å skrive bøker, sier doktor Purvis.

Mengden sæd varierer Hva som er normal mengde ejakulat kan variere fra person til person.

- Før prøven ønsker man gjerne at pasienten er avholds i to til tre dager. Våre referanseområder for menn som avlegger sædprøve er 1,4 til 8,9 milliliter, forteller urolog Karl Fredrik Kristoffersen ved Volvat Medisinske senter.

Det er også normalt å ha mer, eller mindre volum. En mann som har hyppige utløsninger vil ha mindre volum i prøven, enn en som har utløsning mer sjelden.

Det er fordi kjønnskjertlene trenger tid til å fylle seg etter de er tømt.

Hjelp, sæden er brun! - Nyanser av gult, rødt, brunt og grønt kan forekomme, og forteller ulike ting om mannens helsetilstand, sier doktor Purvis.

Han mener du bør dra til urologen eller andrologen hvis du har grønn- eller rødbrune nyanser i ejakulatet.

Sæden er gul eller gulaktig: Dette er normalt. Sæden blir mer gulaktig jo lenger den "lagres".

Sæden er rødaktig: Frisk rød, rødbrun sæd eller sæd med små mørkebrune partikler tyder på blod i sæden. Den vanligste årsaken til blod i sæden er infeksjon i kjønnskjertlene. Gjentatt ejakulering i korte tidsrom kan medføre blod i ejakulatet på grunn av slitasje på de små blodkarene.

Sæden er grønnaktig: Tyder som regel på gonoréinfeksjon.

Konsistensen varierer - Ved romtemperatur, eller i den varme skjeden, vil sæden bli gradvis mer tyntflytende fordi spermiene, som er bundet til proteinmassen, skal komme seg løs og lettere kunne svømme til livmorhalsen, forteller Purvis.

Ejakulatet er tykkere: Kan skyldes skade på prostatakjertelens funksjon.

Ejakulatet er tynnere: Kan skyldes tette kanaler i sædblærene.

SÆDPRØVE: Frisk sæd har en gråhvit farge og lukter svakt av spermin. Wikipedia
SÆDPRØVE: Frisk sæd har en gråhvit farge og lukter svakt av spermin. Wikipedia Vis mer

Ejakulatet er mer klumpete: Kan skyldes infeksjon i prostatakjertelen (prostatitt).

- Men vi skal merke oss dersom man har sex hyppig, som flere ganger om dagen, klarer ikke kjønnskjertlene å fylle seg mellom hver gang de tømmes. Resultatet er at sæden kan forandre konsistens, sier Purvis.

Dehydrering i forbindelse med store treningsmengder og medisiner (spesielt alfablokkere) kan på virke ejakulatets konsistens og mengde.

Det er spermin som lukter Stoffet som gir sæden sin karakteristiske lukt heter spermin, og dannes i prostata.

- Min teori går ut på at spermin har ren bakteriedrepende funksjon, og et tradisjonelt tegn på kronisk infeksjon i prostata var at det dukket opp sperminkrystaller i sæden, sier Purvis.

Sæden lukter sterkere: Det skilles ut mer spermin i sædvæsken, noe som kan skyldes inflammasjon i prostata.

Sæden lukter "annerledes": Visse kjemikalier i matvarer kan opptre i konsentrert form i sæden (hvitløk, og visse krydder). Dette kan til en viss grad påvirke hvordan sæden lukter.

Sæden lukter fisk: Gardanella, en bakterie som gir fiskeaktig lukt ved vaginalinfeksjon hos kvinner, kan gi en lignende lukt når den kommer i kontakt med sæd.

Sæden lukter råttent/kvalmt: Kan skyldes infeksjoner av anaerobe bakterier i kjønnskjertlene.

Les også:
Alt om penis
Her er mannens erogene soner
Alt om kvinnens kjønnsorgan
Så mye betyr størrelsen
Åtte forskjeller på menns og kvinners seksualitet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.