LUTEFISK: Lutefisk for nybegynnere. Her har du oppskriften du trenger. FOTO: Christopher Sjuve
LUTEFISK: Lutefisk for nybegynnere. Her har du oppskriften du trenger. FOTO: Christopher SjuveVis mer

Lutefisk for nybegynnere

Slik tilbereder du lutefisk enkelt.

Tja, det er ikke mange barn som gleder seg til lutefisk. Ribbe er umiddelbar stormforelskelse (i alle fall med denne, perfekte oppskriften). Lutefisk må man lære seg å like over tid. Det kommer ikke av seg selv. Og kanskje ikke uten en klunk av den beste akevitten.

Å lære seg å like lutefisk er noe man må gjennom. Og for de fleste skjer det noe underlig i løpet av 30-årene. Plutselig liker man å gå på ski, man nyter akevitten som noe mer enn en raskere måte å bli pussa på - og sannelig! - lutefisken begynner å smake godt også.

Det er de voksnes juleunder. Du har blitt norsk. Og voksen.

Hva er lutefisk? De aller fleste kjøper ferdig utvannet lutefisk i butikken. Men for ordens skyld tar vi med prosessen fram til fiskedisken: Lutefisk er stort sett laget av torsk (noen ganger også av lange, brosme og sei). Først tørker man fisken (uten salt). Da blir den stiv som en stokk (stoccafisso, som det heter på italiensk). Så legges den tørre fisken i vann i en snau uke.

Deretter tilsetter man lut, opprinnelig i form av bjørkeaske, men nå brukes kaustisk soda (40 gram per 10 liter i to dager, omtrent). Etter at fisken har ligget i lut, må den vannes ut i kaldt vann i 5-6 dager.

Hvordan tilbereder man den? Ferdig utvannet lutefisk (som høyst sannsynlig er den du kommer i kontakt med) er svært enkel å tilberede. Den trenger bare litt varme. Du kan legge den i en kjele (eller stekepanne), legge på lokk og la den varmes forsiktig opp. Du behøver ikke ha noe vann i kjelen, men det skader ikke med noen dråper. Lutefisken er ferdig til servering på 10-12 minutter.

Du får mer kontroll om du bruker ovnen. Sett den på 180 grader, legg lutefisken på en smurt, ildfast form. Det tar omtrent 20 minutter.

Hvordan vet du at den er ferdig? Dette er ingen eksakt vitenskap, men heldigvis er det enkelt: Trykk med en gaffel på den tykkeste biten. Om den flaker seg enkelt, er den ferdig til servering.

Tilbehør Det finnes flere ulike tradisjoner hva angår tilbehør. Det vanligste er:

• bacon • ertestuing • poteter - ringerikspoteter eller mandelpoteter • flatbrød eller lefser • sennep • i tillegg er det mange som liker sirup og brunost til. På Vestlandet er også kålrot(stappe) vanlig. Den blir best på denne måten.

Nedenfor finner du den tradisjonelle oppskriften!

Les også:
Slik blir ribbe perfekt
Her er oppskriftene på alle julekakene
Pannekaker med ny topp
Slik lager du perfekte muffins

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.