Lyden av sex er vel så ille som synet

Dette sier du til barna når de fersker deg i senga.

TATT PÅ FERSKEN: Det kan være pinlig dersom barna dine kommer inn på soverommet under en hyrdestund, men barnepsykolog oppfordrer foreldre til å snakke med barnet umiddelbart. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
TATT PÅ FERSKEN: Det kan være pinlig dersom barna dine kommer inn på soverommet under en hyrdestund, men barnepsykolog oppfordrer foreldre til å snakke med barnet umiddelbart. ILLUSTRASJONSFOTO: ColourboxVis mer

Det er stille i huset og barna ligger trygt i sengene sine og sover. Endelig kan mor og far ta seg en sjelden og velfortjent hyrdestund uten forstyrrelser. Eller?

Ingen foreldre ønsker at barnet deres skal komme inn på soverommet midt under akten, men det kan skje selv den beste. Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen mener det er viktig å snakke med barnet om hva de så umiddelbart.

- Bryt av med en gang og smil til barnet. Forsøk å ikke bli verken hysterisk eller flau, men snakk om det de har sett, sier Gerhardsen.

Kan være skremmende Å se foreldrene sine ha sex kan være både skremmende og forvirrende for små barn, og barnepsykologen understreker at spesielt lydene gjør sterkt inntrykk.

- Barn kan tro at foreldrene, og kanskje spesielt mor, har det vondt fordi lydene man lager er relativt likt smertelyder. Spesielt barn i barnehagealder kan lett tro det dersom far ligger oppå mor som lager ukjente lyder, forklarer Gerhardsen.

Mamma og pappa leker Hun understreker at det ikke er nødvendig å fortelle de yngste akkurat hva dere gjør, men heller si noe sånt som at mor og far leker, hvor det da bør legges stor vekt på at ingen har det vondt.

- Spør bare barnet om det så rart ut det mamma og pappa nettopp gjorde. Mest sannsynlig vil de svare ja på et så ledende spørsmål, og forklar deretter at dere bare er en litt rar lek som mamma og pappa noen ganger gjør sammen, sier Gerhardsen.

Kan ha en idé om hva sex er Hvorvidt barnet har stått lenge i rommet er også en faktor å ta hensyn til, så det kan være lurt å forsøke og finne ut det. Med de litt eldre barna kan man snakke litt mer direkte, men vær klar over at også de synes dette kan være en skremmende opplevelse.

- Regn med at de har en idé om hva sex er, men kun på et teoretisk plan, nærmest en skisseforestilling. Dersom dere har snakket om sex tidligere kan man godt bekrefte at mor og far hadde sex, og påpeke at det ikke var meningen at barnet skulle se det, sier hun.

Skjerm særlig barna for kinky sex Barnevakt kan brukes til så mangt, og har man noen timer fri på en lørdag formiddag finnes det andre måter å utnytte tiden på enn å gå på shopping.

- Barn trenger ikke å se at foreldrene har sex, spesielt dersom man ønsker å være litt høylytt eller om man liker litt mer kinky sex. Da kan barnevakt være en god løsning, påpeker Gerhardsen.

Ikke lyv for barnet - Så når bør man snakke med barnet om sex?

- Rundt skolestart kan være en passende tid å begynne å fortelle barna om sex, sier Gerhardsen.

Forklar det uten for mye detaljer og vær direkte med normal stemme.

- Det er helt greit at det voksne gjør når de lager barn også kalles for sex, for det gjør ingenting om de har hørt det ordet før de begynner på skolen, sier Gerhardsen.

Du kan godt fortelle i små porsjoner og vente med detaljene.

- Men for all del ikke lyv fordi noe er flaut, understreker barnepsykologen.

Ikke lag drama Sexolog og samlivsrådgiver Gro Isachsen er enig med Gerhardsen i at det beste er å lage minst mulig oppstyr dersom man blir fersket av barnet sitt.

- Sjokkerte foreldre som lager drama skaper bare dårlig stemning. Si bare at mamma og pappa koser, men ta så klart hensyn til både barnets alder og hva de eventuelt har sett.

Vær positiv Også hun påpeker at man må gjøre barnet inneforstått med at foreldrene ikke var slemme mot hverandre, for det kan være svært dramatisk hvis barnet tror at foreldrene har det vondt.

- Legg det frem som noe positivt, og dersom barnet har fått litt innsyn i sex allerede, er det en god anledning til å snakke mer om sex, sier Isachsen.

Verste er å skjenne på barnet - Hva er den dårligste måten å håndtere det på?

- Det aller verste er om barnet får skjenn og blir sendt rett tilbake på rommet sitt. Da sitter det igjen med en negativ og skummel assosiasjon til sex, som det er stor fare for at han eller hun vil ta med seg videre i livet, forklarer Isachsen.

For dårlige til å snakke om sex Hun synes heller ikke nordmenn er flinke nok til å snakke med barna sine om sex.

- Mange er heller ikke flinke nok til å vise fysisk kjærlighet mellom hverandre. Dersom barnet aldri ser at far gir mor en klem eller et kyss, blir det å se dem ha sex desto mer traumatisk. De voksne er rollemodeller, og vi tar ofte med oss foreldrenes syn på sex videre i livet. Mange av de jeg møter som sliter i sitt seksualliv har selv hatt foreldre som har hatt negative holdninger til sex, sier Isachsen.

Les også:
Slik snakker du med barna om sex
Skal foreldre stoppe barns sexlek?
Sex får i gang fødselen
- Bedre orgasmer etter fødselen
Likestilling gir bedre sex

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SKREMMENDE: Lyden av sex kan være skremmende for barn, så forklar at dere ikke gjør hverandre noe vondt råder ekspertene. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SKREMMENDE: Lyden av sex kan være skremmende for barn, så forklar at dere ikke gjør hverandre noe vondt råder ekspertene. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer