GRAND CRU: J. Moreau Chablis Grand Cru Valmur 2007. Denne bør du prøve om du er glad i chablis.
 
Foto: OLE C.H. THOMASSEN
GRAND CRU: J. Moreau Chablis Grand Cru Valmur 2007. Denne bør du prøve om du er glad i chablis. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Lykkelig den som hadde arvet et par vinstokker her

Sjekk ukas vintest.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Chablis har noe av den samme eleganse knyttet til navnet som champagne.

Navnet er knyttet til vinen, distriktet og byen, alle med det samme velklingende navnet.

Midt i distriktet ligger lille Chablis by med 2500 innbyggere. Byen ligger 140 meter over havet nord i Bourgogne, like langt fra Paris som Beaune.

Vinmarkene er spredt i hele distriktet, men de aller beste ligger ved byen.

De er delt inn i fire kvalitetsnivåer, regulert av et strengt AOC-regelverk (Appellation d'Origine Contrôlée).

Grand Cru Chablis I sørvendt og bratt terreng, i åssiden rett over elva Le Serein, ved byen Chablis, ligger de sju Grand Cru-vinmarkene.

BERØMT: Liten by som har gitt navn til en stor vin. Kart: AOC CHABLIS
BERØMT: Liten by som har gitt navn til en stor vin. Kart: AOC CHABLIS Vis mer

Det er snakk om et meget lite område hvor fossilene fra Juratida ligger svært grunt, gjerne helt oppe i dagen. Området er en del av Paris-bassenget, med sedimentering i perioder over millioner av år.

Resultatet er et jordsmonn som skapt for å dyrke vindruer.

Sammen med klima, beliggenhet og jordsmonn gir dette begrensede området de beste viner som kan lages av druen chardonnay.

På begge sider ligger det Premier Cru-marker. Begge de øverste cruene i denne åsen har leirholdig jord med kalkstein fra samme tidsperiode.

Fossilene av en liten utdødd østers finnes helt oppe i dagen, og er kjennetegnet til disse «terroir».

I resten av Chablis har et yngre og annerledes kalklag lagt seg over det nær 160 millioner år gamle kimmeridgelaget.

Markens navn Det er 40 Premier Cru-vinmarker i hele området, noen ble oppgradert for 40-50 år siden fra vanlig chablis.

En del har derfor et annet kalksteinlag enn de beste markene, noe som gjør at det er store variasjoner i forutsetningene innenfor samme cru.

Vinene i de to øverste kvaliteter bærer med seg navnet på vinmarken hvor druene er dyrket.

De vinene som stammer fra markene på begge sider av de sju «store» markene, mener mange er mer typiske chabliser enn de andre fra første cruet. Her er det snakk om «terroire» for alt det er verdt.

Oppe på platået ligger Petit Chablis, som er den letteste og enkleste av de fire klassifiseringene.

Den nest nederste, bare kalt Chablis, finnes spredt utover hele distriktet.

Chardonnay AOC-reglene fastslår at det på chablisvinmarker bare kan dyrkes én druesort, nemlig chardonnay.

Druen, sammen med dyrkested, klima, soleksponering og jordsmonn, gir grunnlaget for det karakteristiske og elegante ved vinene fra Chablis.

PREMIER CRU: Vocoret Chablis 1.er Cru les Vaillons 2008 står til en sekser.
PREMIER CRU: Vocoret Chablis 1.er Cru les Vaillons 2008 står til en sekser. Vis mer

Dette gir druer som tar med seg et hint av sjø og mineraler fra vannet som vinstokkene henter ut av grunnen. Det er derfor at chablis og østers passer som hånd i hanske.

Produksjonsmåten gir resten av vinenes karakteristikk.

Det brukes i liten grad lagring på eikefat, i så fall i en kort periode. Det er diskusjon om bruken av nye fat kontra gamle fat. De siste gir mindre «eiking».

Ung eller gammel De enkleste vinene drikkes best som unge.

Petit Chablis drikkes gjerne ett til to år gamle, serveres ved åtte grader som aperitiff, mens ti grader er passe til mat.

En ordinær chablis tåler flere års lagring, vanligvis to til seks år.

Mens en Petit Chablis gjerne holder 12 prosent alkoholstyrke, finner vi at Chablis oftest holder 12,5 prosent, mens en fra første cruet holder gjerne 13 prosent.

JUBELVIN: Også toppsyklister liker chablis, her feirer Thor Hushovd en etappeseier i Tour de France 2007 med lokal chablis.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
JUBELVIN: Også toppsyklister liker chablis, her feirer Thor Hushovd en etappeseier i Tour de France 2007 med lokal chablis. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Øverst også i alkoholstyrke finner vi Grand Cru Chablis med 13,5 prosent eller mer.

Den økte alkoholstyrken er en av faktorene som gir vinen økt levetid, syren en annen.

En Premier Cru Chablis bør få vente til den har passert fire år, men vil utvikle seg i minst ti år, avhengig av årgang, vinmarker og produksjonen.

Dette er viner perfekt til østers. Serveres ved 10 til 12 grader.

En Grand Cru Chablis sies å være drikkeklar fra 10 til 15 år, men vil kunne leve meget lenge under optimale lagringsforhold.

Den drikker du uten mat eller kanskje til en moden gul ost.

CHABLIS: Samuel Billaud Chablis 2009 er god, men 15 kroner for dyr, mener vineksperten.
CHABLIS: Samuel Billaud Chablis 2009 er god, men 15 kroner for dyr, mener vineksperten. Vis mer

Luftes godt i karaffel og serveres ved 12 til 14 grader.

Konklusjonen er klar, chablis er mye mer enn bare Chablis.

Vintesten • Grand Cru Chablis
J. Moreau Chablis Grand Cru Valmur 2007
Varenr.: 3043601 (BU) Poeng: 92 Pris: 419,50 Sødme: 1
Aroma:
Smør og nøtter. Rikt preg av en kompleks nese. Syrlig, god og markant.
Smak: Det bare svinger i hele smakskurven. Frisk tone. Ekstremt kompleks.
Konklusjon: Chablis Grand Cru er fantastisk! Absolutt verdt hver krone, men det koster (som ei flaske brennevin).
Passer til: For meg, bare nytelse uten mat. Denne bør du prøve om du er glad i chablis. Luftes i karaffel.

• 1.er Cru Chablis
Desvigne Chablis 1.er Cru Montée de Tonnerre 2009
Varenr.: 8017801 (B) Poeng: 86 Pris: 200 Sødme: 1
Aroma: Sitrus med innslag av lime. Sjø, østersvann og urter.
Smak: Rik, men stram. Preget av mineraler og konsentrert frukt.
Konklusjon: Fra en av de beste første-cru-marker. Lykkelig den som hadde arvet et par vinstokker her.
Passer til: Strålende til skalldyr som er tilberedt helt naturell, bare trukket i sjøvann eller servert rått.

Vocoret Chablis 1.er Cru les Vaillons 2008
Varenr.: 1484301 (B) Poeng: 85 Pris: 182,90 Sødme: 1
Aroma: Fruktig, syrlig med sitrus og stram med noe enkel nese.
Smak: Sitter godt med masse mineral og slank stil.
Konklusjon: Fortsatt noen 08 igjen, men 09 kommer. Meget billig 1. cru. Kjøp begge årganger og merk forskjellen.
Passer til: Fisk med fin mager kropp.

• Chablis
William Fèvre Chablis 2009
Varenr.: 4337601 (BU) Poeng: 86 Pris: 164,50 Sødme: 1
Aroma: Streng, men bra fruktig karakter. Epler, mandarin, fennikel og mineraler.
Smak: Flott tørrhet. Fruktig, kjølig gjennomgang. En anelse bitterhet fra skallfrukt, men det er bare deilig.
Konklusjon: Fevre lager vin på alle nivåer og har et utvalg som er verdt å prøve ut.
Passer til: Herlig til rikere sjømat.

Long-Depaquit Chablis 2009
Varenr.: 5526901 (BU) Poeng: 85 Pris: 154,90 Sødme: 1
Aroma: Rik og mektig. Fruktig med innslag av epler, sopp, nøtter og mineraler fra sjø.
Smak: Bra trykk og stil. Rik karakter som spinner lenge i munnhulen.
Konklusjon: 2009 gir rike viner uten den syrligheten og mineraltouchen mange vil ha.
Passer til: Bra skalldyr og rikere fiskeretter.

  Samuel Billaud Chablis 2009
Varenr.: 9204201 (BU) Poeng: 83 Pris: 179,90 Sødme: 1
Aroma: Fruktig og rik stil. Fin og tett, markant preg av gule epler, syrlige pærer og mineral.
Smak: Meget tett og rik, med syrlig strek. Lett bittert preg av stein, sjø og tang.
Konklusjon: Selveste Samuel Billaud lager denne vinen - som er 15 kroner for dyr.
Passer til: Svin, kylling, kalkun.

  Davenne Chablis 2009
Varenr.: 4409601 (B) Poeng: 82 Pris: 170 Sødme: 1
Aroma: Frisk og tiltalende. Kjølig og fin mineralsk frukt, med stilrent grønt etterslep.
Smak: Fruktig, men med en stram touch og strek av mineral.
Konklusjon: Ikke veldig imponerende. Korrekt, men forutsigbar.
Passer til: Grei terrasse-chablis.

  J. Moreau Chablis 2009
Varenr.: 3043401 (B) Poeng: 81 Pris: 173,90 Sødme: 1
Aroma: Slank og delikat. Preg av sitrus og grønne epler, samt kjørvel og hint av jord.
Smak: Fin, tett og ren. Grei stil i hele smakskurven. Er noe enkel og kjedelig.
Konklusjon: I Chablis bor mange familier Moreau. Og de lager vin, alle som en.
Passer til: Enklere fiskeretter.

  Louis Jadot Chablis 2009
Varenr.: 5695301 (BU) Poeng: 80 Pris: 175 Sødme: 1
Aroma:
Fyldig, en anelse fet chardonnay. Grønne og gule epler, samt noe skallfrukt og sopp.
Smak: Fyldig, rikt og delikat. Bra frukt og lengde.
Konklusjon: Smaker mer som en miks av Chablis og Macon og er for dyr.
Passer til: Fisk og skalldyr, eller kylling og svin.

• Petit Chablis
  Domaine Sainte-Anne Petit Chablis 2009
Varenr.: 1046201 (B) Poeng: 82 Pris: 145 Sødme: 1
Aroma: Fruktig og flott aroma. Syrlige frukter og epler med innslag av sjø.
Smak: Bra trykk i starten. Ren frukt, med myk karakter, i en lang smakskurve.
Konklusjon: Et av Brocards mange prosjekter. De lager bra vin. Skrukork.
Passer til: Enkle fiskeretter og skalldyr.

  Clotilde Davenne Petit Chablis 2009
Varenr.: 8017301 (B) Poeng: 81 Pris: 159 Sødme: 1
Aroma: Flott, kjølig frukt, med innslag av skallfrukt, jordlige epler, samt snev av urter.
Smak: Fyldig, men syrlig og ren. Fin dybde, men som hos de fleste Petit Chablis, uten den stramme mineraliteten.
Konklusjon: Clotilde Davenne har vært hos Brocard, men lager nå sin egen vin. Gjør det bra på egen hånd. Skrukork.
Passer til: Fisk og skalldyr servert på den enkleste måten.

PETIT CHABLIS: Domaine Sainte Anne Petit Chablis, et av Brocards mange prosjekter. Med praktisk skrukork.
PETIT CHABLIS: Domaine Sainte Anne Petit Chablis, et av Brocards mange prosjekter. Med praktisk skrukork. Vis mer