VALGT DET SELV: - Jeg har aldri ønsket meg et tradisjonelt samboerskap. Det krever mer å velge annerledes enn majoriteten, sier Lene Wikander Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VALGT DET SELV: - Jeg har aldri ønsket meg et tradisjonelt samboerskap. Det krever mer å velge annerledes enn majoriteten, sier Lene Wikander Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Lykkelig som singel

Single kan bli møtt med «Åh, stakkars deg». Men mange er lykkelige i sin alenetilværelse, og har valgt det selv.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Ikke alle single venter på prinsen eller prinsessa på den hvite hesten.

- Noen single velger helt klart å være singel, sier Tone Hellesund, singelforsker og professor i kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Akkurat hvor stor denne gruppa er, tror hun er vanskelig å fastslå - mange vil ikke svare ærlig i spørreundersøkelser.

- Det er et stigma knyttet til det å være singel. Å være permanent singel som voksen kan være ganske problematisk. Det passer ikke inn i vår forestilling, sier Hellesund.

- Mange former for kjærlighet Det skal mot til for bevisst å velge singellivet.- Jeg synes det er godt å være alene. Alene har ingenting med ensom å gjøre, sier Lene Wikander (47), selvvalgt singel. - Jeg trenger tid til å være meg, med mine egne tanker. Jeg hadde klikket i vinkel om jeg skulle hatt en barnefamilie rundt meg hele tida, sier Wikander, journalist, forfatter og blogger for bladet Tara på tarapi.no.

Alltid visst

Helt siden hun var ung, har forfatteren visst at hun ikke ville inn i et tradisjonelt parforhold.- Det er mange måter å ha kjærlighet på, jeg har masse kjærlighet i livet mitt. Kjærligheten kommer ikke til deg, du må gi for å få.- Fordi det er så vanlig med familieliv, blir du litt dømt og mistenkeliggjort som singel. Kvinner får fort den «Åh, stakkar, er du singel?» Som om de trenger en mann. Folk tror ikke det er sant at du ikke savner en partner. Majoriteten dømmer minoriteten - de trenger bekreftelse på sitt eget valg.For ett år siden avsluttet Wikander behandlingen for brystkreft. Hun er nå kreftfri.- Nettverk blir desto viktigere når du er syk. Alle spurte om ikke jeg savnet kjæreste nå som jeg var så syk, men venner og annen familie får en helt annen funksjon når du er singel - som en urban familie. Det ble en dugnad, alle hjalp til og kjørte meg til behandling.

Mer frihet

Wikander har prøvd ulike konstellasjoner; hatt både jente- og guttekjærester og har også vært samboer med to menn i tre år på Jamaica. - Du trenger ikke være i et forhold for å ha et aktivt sexliv. Samboere har nok heller ikke sex opp etter veggene hver dag. Det er andre grunner til at folk søker fast partner, som kjærlighet, fellesskap, trygghet og det å bli sett. Det får jeg andre steder, sier Wikander.Friheten singellivet gir gjør at Wikander har kunnet utforske og bli kjent med seg selv, og verden rundt seg.- Jeg har vært jorda rundt. For meg er det viktig å rette blikket ut, og forstå verden rundt meg, sier Wikander, som akkurat er kommet tilbake fra ei kort uke i Beirut med bestevenninnen - en by med fantastisk vakre menn, ifølge henne.

Flere single

Gjennomsnittsalderen for førstegangsgifte menn og kvinner øker stadig, og er nå 34,3 år for menn og 31,6 år for kvinner, viser tall fra SSB. I 1990 var dette 28,8 år for menn og 26,2 år for kvinner. I 2014 var det 1085899 enperson-husholdninger i Norge. En økning på 236880 single husholdninger på ti år.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn