Lyst på en hyene med hatt eller en plakat med eggstokker?

Nå reiser newyorkere hit for å kjøpe vintage.

 •  33 butikktips nederst i saken.

AUSTIN (Dagbladet Søndag): - New York og LA har lenge hatt rykte på seg for å være byene for de beste vintagekuppene, men de siste åra har vi gitt dem sterk konkurranse, sier Jennifer Rains (30) i Lace with Romance.

Nå er det mange newyorkere som kommer hit på skattejakt - og finner det de ønsker seg til langt rimeligere priser enn hjemme, forteller hun.

Hun smiler og illustrerer poenget med å dra fram en selskapskjole fra Chloe. Den originale prislappen merket 1168 dollar - rundt 6500 kroner - sitter fortsatt på, mens den lille sorte nå går for 1500 kroner.

Tråler loppemarkeder Siden butikken på South 1st Street åpnet i fjor, har de fire ansatte brukt det meste av fritida på å tråle loppemarkeder og garasjesalg på jakt etter unike klær.

Jennifer Rains legger sin ære i at hvert eneste plagg skal være håndplukket.

- Det er blitt svært mange vintagebutikker i Austin, og konkurransen er stor. Men vi er på samme lag, og er flinke til å anbefale hverandre. Vi jobber med hverandre, ikke mot hverandre, sier hun.

Hun viser stolt viser fram en 25 år gammel T-skjorte med trykk av byens store sønn, Willie Nelson, fra det store hjørnet med band t-skjorter.

Bomull og kveg Mens Austin tidligere var mest kjent for bomull og kveg, er det musikken og de mange konsertscenene som har preget Texas-hovedstaden de siste tiårene.

Festivalen South by Southwest har siden starten i 1987 tiltrukket seg tusenvis av band, film - og platebransjefolk, konsertarrangører og fans.

BILLIG INTERIØR: Denne butikken litt utenfor sentrum har veldig mye fint fra 1940- til 70-tallet. Alle Foto: NINA RUUD
NYKOMMER: «Laced with romance» håndplukker både vintage og nyere varer.
«FEATHERS»: Innehaver Marsha Polowska er stolt over at folk reiser helt fra New York for å handle hos henne.
«HOG OG WILD VILLAGE»: Mad men-bølgen har gitt omsetningen av 60-tallsmøbler et skikkelig løft.
FRA HOG WILD VINTAGE: Denne, sammen med et par boots eller to, er kanskje verd å betale overvekt for?
«UPTOWN MODERN»: Eieren støvsuger USA etter godbiter til butikken.
«FEATHERS»: Fargesortering og luftige lokaler gjør det lett å orientere seg.
RØVERKJØP: Bare 1500 kroner for denne «lille sorte», som en gang kostet minst fire ganger så mye.
«UNCOMMON OBJECTS»: Daglig leder Van Harrison (t.h.), Darby Rose og Donny Volkart har mye å by på.
«DOWN ON THE CORNER»: Western-effekter så det holder til en koffert eller tre.

De nesten en million innbyggerne har for lengst sett verdien i å dypdykke i, og til dels kommersialisere, røttene sine. Det preger ikke bare musikkscenen, men også klesstilen.

De siste årene har Austin seilt opp som et av de nyeste hotspotene for vintage, og huser et stort antall butikker og markeder fylt til randen med varer fra fordums tider.

Elvis-favoritt Er du på jakt etter 50-talls Navaho-sølv fra for eksempel Elvis' favorittdesigner Carlos White Eagle, ferdig inngåtte Tony Lama-boots, eller håndbroderte westernskjorter fra 30-tallet, er Austin stedet å lete.

Om du ikke heller sikler etter fargerike meksikanske bluser, håndbroderte forklær eller en truckercaps fra den gang da. Du finner det her, det også.

Det beste med vintagebutikkene er at vareutvalget endres hele tiden. Den ene dagen finner du ingenting av interesse, den neste kan skattene henge på rekke og rad.

Der du i en vanlig bruktbutikk ofte må pløye deg gjennom bunkevis med gammelt skrot før du finner noe som ligner gull, har vintagebutikken allerede gjort det meste av utvelgingen for deg.

Snakkisen Jo mer håndplukket og sortert, jo høyere og mer eksklusiv er som regel kvaliteten.

Slik som hos Feathers, klesbutikken absolutt alle vintageelskere i Austin snakker om.

De åpnet dørene på 1700 B. Congress Avenue for seks år siden, midt i hjertet av Austins mest kjente musikkområde og et par steinkast unna legendariske Continental Club og Austin Motel.

Nina Ricci-kjoler På Feathers glinser det i flere Nina Ricci-kjoler fra 50-tallet og en 70 år gammel Chanel, uten at det reflekterer det generelle prisnivået i butikken.

Her får du 40 år gamle solbriller til fem dollar, belter til ti dollar, et utall kjoler til rundt 50 dollar - men også britiske Biba-kjoler fra de swingende 60-åra til rundt 500 dollar.

15 moderne smykkedesignere har også fått plass i butikken, sammen med en eksklusiv kolleksjon av Jeffrey Campbells skokreasjoner som selges for mellom 130 og 200 dollar paret.

Stolt innehaver Innehaver Masha Poloskova (31) smiler stolt når hun hører om alle godordene fra konkurrerende kolleger:

- Vi var den første vintageboutiqen i byen, og har jobbet hardt for opprettholde målet om high-end fashion og kvalitetetsmaterialer. Det er sjelden du finner syntetiske klær hos oss, sier hun.

Ull, silke og bomull er det eneste som holder seg over tid, mener Poloskova, som legger ned svært mye tid på presentasjon av varene i butikken.

Et kall Stikkordet er fargesortering. Og luft. Selv om de får inn opptil hundre nye plagg hver dag, er det lett å orientere seg om hva som er hvor innenfor døra.

For Poloskova er vintage ikke bare jobb og hobby, men også noe lignende et kall.

Akkurat nå er hun i ferd med å organisere det første vintage-fashionshowet i byen, der hun har invitert ti nøye utvalgte butikkeiere fra hele USA til å delta.

- Vi ønsker å profilere Austin som en av de beste vintagebyene, og holder oss unna alt det ordinære. Utvalget skal likevel være interessant for alle aldersgrupper og lommebøker. Den eneste røde tråden er stil og høy kvalitet, sier hun.

Billigere Litt utenfor sentrum ligger Loop Boulevard med flere av Austins eldste vintagebutikker side om side. Her er det også priser som passer med budsjettene til byens mange studenter bedre enn inne i sentrum.

Room Service er veteranen blant dem, og har vært i gamet i 30 år.

Den lever i høyeste grad opp til byens motto «Keep Austin weird», med 300 tettpakkede kvadratmeter med 1950-70-tallsmøbler, nips, klær, plater, blader og assesoarer i både skjønn og uskjønn forening.

Skal det være et fordums Playboy? Blomsterklistremerker fra det glade 70-tall? En gammel Stetson-hatt? En pastellfarget metallampe fra 1960-tallet, Dan Post-boots eller en plexiglasstol fra i forfjor?

Orden i sakene Blir det hele litt overveldende, er det bare å spasere rett over veien til Hog Wild Vintage, som har langt mer orden i sakene.

Lokalet er fylt opp av møbler, klær og et rikholdig hjørne med westernboots.

Butikken spesialiserer seg nå på interiør fra 1940-70-tallet, og med lav husleie på grunn av usentral beliggenhet, kan du gjøre gode kjøp nettopp her.

Mad Men-bølge Ekspeditør Phyllis Jamar (61) legger ikke skjul på at Mad Men-bølgen har gitt omsetningen et solid ekstraløft de siste åra. Eieren reiser USA rundt på jakt etter de virkelige godbitene.

- Det holder ikke at ting er gamle, de må også være i god stand. Vår erfaring er at det er enklest å finne stuemøbler som holder den kvaliteten vi ønsker, sier hun.

Den nyåpnede nabobutikken Splendor fører kun klær og assessoarer, og stativene i boutiquen levner ingen tvil om at eieren Stephanie Jimenes har en forkjærlighet for 1960-tallskjoler.

En oppkjøper i LA og New York sørger for at Jimenes vareutvalg tilfredsstiller de internasjonale vintagetrendene, mens hun selv reiser rundt på jakt etter plagg med lokal forankring og historie.

Bohemsk og uhøytidelig - Jeg liker det litt bohemske og uhøytidelige. Jeg er veldig svak for håndbroderte kjoler, topper og maxiskjørt fra Mexico, og cowboyboots, westernjakker og indianersølv er også svært ettertraktet, sier Jimens.

Før hun åpnet butikk selv, handlet hun ofte noen hundre meter lengre opp i gata, hos Blue Velvet.

Her henger tyllskjørtene tett i tett oppunder taket.

Jenny Meissner bak disken viser villig fram en polkadottkjole fra 1950-tallet til 35 dollar, og et prakteksemplar av en 1980-talls jumpsuit som hun håper blir hengende til neste lønning.

Salgsmuseum Interiørbutikken Uncommon Objects på hjørnet ovenfor South Congress Street kan like gjerne kalles et gigantisk museum der alt er til salgs.

Både utstillingene i seg selv og de mange tusen varene tar fort pusten fra deg, og får deg til å lure på hvor mye overvekt det egentlig går an å ta med seg hjem.

Her er nydelige vesker i heklet sølv, en kopimaskin fra 1809, en utstoppet sjimpanse og et forseggjort diagram av eggstokker.

Videre henger gigantiske skiltbokstaver fra nedlagte bensinstasjoner, antikke revolvere, enorme skap i industristål, et gammelt kirkebingosett, en Davy Crockett-hatt i beverskinn, gamle gitarer og utstillingsdokker i porselen.

Blir handlingslammet Daglig leder Van Harrison har sett mange kunder bli helt handlingslammet i det de stiger innenfor, men har lært seg å gi kundene fred. Det vet han lønner seg:

- Ofte råder jeg folk til å komme tilbake om de har dårlig tid, sier han.

- Erfaringsmessig trenger folk minst ett par timer før de har sett over alt. Får de det, handler de gjerne for opptil 300 dollar innen de er ferdige, humrer Van Harrison.