Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Lyst på en kopp rykende varm kakao?

Sjekk testen og stem på din favoritt.

HURTIGKAKAO: Før i tida lagde man kakao ved å smelte en plate kokesjokolade og blande med melk, eller ved å blande skikkelig kakaopulver med melk og sukker. I dag er det nok mange som velger hurtigvarianten. Foto: ERIK HELGENESET
HURTIGKAKAO: Før i tida lagde man kakao ved å smelte en plate kokesjokolade og blande med melk, eller ved å blande skikkelig kakaopulver med melk og sukker. I dag er det nok mange som velger hurtigvarianten. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

Velg lettvariantene hvis du er opptatt av vekten. (Bramat.no): Før i tida lagde man kakao ved å smelte en plate kokesjokolade og blande med melk, eller ved å blande skikkelig kakaopulver med melk og sukker.

Mange gjør nok det i dag også, men minst like mange velger hurtigvariantene; pulver som skal blandes ut med melk eller vann.

Søtsug eller kakao på tur? I tillegg til rent kakaopulver, finnes det to typer kakao i butikkene i dag: Lettvarianter som inneholder kunstig søtstoff, og lite kalorier, sukker og fett, og de «vanlige» typene, som inneholder en del kalorier og sukker.

Hvilken du bør velge, avhenger helt av hvor ofte du drikker kakao, hvor aktiv du er, og selvfølgelig hva du veier.

Er du typen som gjerne lager deg en kopp kakao når du har lyst på noe søtt, men egentlig forsøker å holde vekten eller gå ned noen kilo, bør du helt klart gå for lettvariantene.

Er du derimot en aktiv type som tar med deg en termos med kakao på tur, eller lager en rykende kopp kakao sammen med familien en gang iblant, kan du gjerne gå for de vanlige kakaoene.

Disse inneholder heller ikke kunstig søtstoff, noe som er en fordel hvis du har små barn. Det anbefales nemlig at barn under 3 år holder seg unna kunstig søtstoff.

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på kakaoenes innhold av kalorier, fett, karbohydrater, og protein.

Siden det er stadig flere av oss som veier for mye, og ettersom de fleste får i seg mer enn nok sukker og kalorier, har vi latt karbohydrater, kalorier og fett trekke ned, mens protein har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den kakaoen du liker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Toro Rett i koppen lett sjokoladedrikk Lite sukker, fett og kalorier. Karakter: Produsent: Toro Confecta Choco milk Lite kalorier, sukker og fett. Karakter: Produsent: Confecta AS Confecta 72 % cakao superior dark Lite kalorier, sukker og fett. Karakter: Produsent: Confecta AS Regia Lett kakao på 1-2-3 Lite sukker, fett og kalorier. Karakter: Produsent: Freia Toro Rett i koppen sjokoladedrikk En del kalorier og sukker. Karakter: Produsent: Toro Eldorado Sjokodrikk Ikke altfor mye kalorier. Karakter: Produsent: Unil AS Regia Kakao på 1-2-3 Relativt mye kalorier. Karakter: Produsent: Freia Freia Sjokolatte Mye kalorier og en del sukker. Mer protein enn lettvariantene. Karakter: Produsent: Freia Regia Originalkakao Mye kalorier og en del sukker. Mer protein enn lettvariantene. Karakter: Produsent: Freia Les mer på Bramat.no:
Verdens beste mageøvelse
Havrefiber senker kolesterolet
Slik unngår du vektoppgang etter slankekur