MYE SUKKER? En iskaffe kan være et bra mellommåltid og en oppkvikker når man trenger litt energi og koffein, men det kan være lurt å sjekke innholdet av sukker. Foto: ERIK HELGENESET
MYE SUKKER? En iskaffe kan være et bra mellommåltid og en oppkvikker når man trenger litt energi og koffein, men det kan være lurt å sjekke innholdet av sukker. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Lyst på en oppkvikkende iskaffe?

Sjekk testen før du velger.

(Bramat.no): Iskaffe er godt, og iskaffe kan være et bra mellommåltid og en oppkvikker når man trenger litt energi og koffein.

En iskaffe innimellom er helt greit, men drikker du det ofte, kan det være lurt å velge de som inneholder minst sukker.

En del iskaffe inneholder nemlig mye sukker og kalorier.

Drikk det som et mellommåltid Hvis du drikker mye iskaffe uten å tenke på at det inneholder en del kalorier, kan det fort gå utover vekten.

Men drikker du en iskaffe en gang iblant, og tenker på det som et lite mellommåltid som du velger istedenfor annen mellommat, er det et helt ok alternativ.

Nokså mye sukker Mange drikker kaffe latte hver dag, kanskje flere ganger om dagen.

Det er ikke så store forskjeller mellom kaffe latte og iskaffe, annet enn at de fleste iskaffer er tilsatt sukker.

En del av dem inneholder også relativt mye fett og kalorier.

En kaffe latte laget på lettmelk, uten tilsatt sukker, er derfor et sunnere valg enn en iskaffe med mye sukker.

Dette har vi testet For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av iskaffe, har vi sett på hvor mye kalorier, protein, karbohydrater og fett de inneholder.

Mye kalorier, karbohydrater og fett har trukket ned, mens mye protein har trukket opp. Vi har latt sukker telle dobbelt, ettersom de fleste av oss får i seg mer enn nok sukker.

Produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den iskaffen du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Tine Caffe latte zero iskaffe Greit med kalorier, og ikke altfor mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Tine Espresso barista con latte iskaffe Greit med kalorier, og ikke altfor mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Starbucks Discoveries Skinny latte Greit med kalorier, og ikke altfor mye sukker. Karakter: Produsent: Arla Foods Starbucks Discoveries Chocolate mocha Greit med kalorier, og ikke altfor mye sukker. Karakter: Produsent: Arla Foods Starbucks Frappuccino Coffee Litt mye sukker, ok innhold av kalorier. Karakter: Produsent: Arla Foods Starbucks Frappuccino Mocha Litt mye sukker, ok innhold av kalorier. Karakter: Produsent: Arla Foods Starbucks Discoveries Seattle latte Helt ok innhold av sukker og kalorier. Karakter: Produsent: Arla Foods Tine Caffe mocca iskaffe Mye sukker og dobbelt så mye kalorier som vinnerne. Karakter: Produsent: Tine Tine Cappuccino iskaffe Mye sukker og dobbelt så mye kalorier som vinnerne. Karakter: Produsent: Tine Tine Caffe Brasil energi iskaffe Testens taper. Mye sukker og kalorier. Karakter: Produsent: Tine Les mer på Bramat.no:
Brokkoli og jern - en myte?
Derfor bør løpere styrke musklene i hoftene
Bringebærsalat med kylling