Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Lyst på et italiensk middelalder-slott? Eller en borg fra 1300-tallet? Nå kan du få det - gratis

Men det er en liten hake.

GRATIS: Slottet Orsini-Odescalchi utenfor Roma var i vinden da Tom Cruise og Katie Holmes giftet seg der i 2006. Nå skal slottet gis bort - helt gratis. Men vil du ha det, må du forplikte deg til å omskape det til turistformål. Foto: NTB Scanpix
GRATIS: Slottet Orsini-Odescalchi utenfor Roma var i vinden da Tom Cruise og Katie Holmes giftet seg der i 2006. Nå skal slottet gis bort - helt gratis. Men vil du ha det, må du forplikte deg til å omskape det til turistformål. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gamle klostre, vertshus, bondegårder på landsbygda, middelalder-festninger og flere slott.

Alt skal gis bort. Helt gratis, melder blant andre The Local. Italienerne skal avhende 103 statlig eide historiske bygninger. Men ikke helt uten forpliktelser. Mer om det straks.

Blant slottene italienerne har plassert på gi-bort-lista er blant annet godbiten Orsini-Odescalchi ved Bracciano-sjøen utenfor Roma.

Slottet ble bygget i det 15. århundre, og det var her Tom Cruise og Katie Holmes giftet seg i 2006.

Også det staselige slottet Castello di Blera i Lazio og Castello di Montefiore fra 1300-tallet som ligger i Marche-regionen, skal gis bort - sammen med 100 andre historiske bygninger.

Vil spre turistene

Selvsagt har denne gavmildheten en årsak.

Kort fortalt handler det om at flere steder i Italia er litt for fulle av turister, og myndighetene ønsker å spre dem.

Blant annet er det i Roma nå innført kraftige restriksjoner mot turistbusser inne i sentrum, og i Venezia har ordfører Luigi Brugnaro satt i gang tiltak for å begrense turiststrømmen.

Må trekke turister

Så til det med liten skrift.

Vil du overta en av disse 103 historiske bygningene, må du legge fram en plan for hvordan du akter å restaurere stedet og omgjøre det til et vellykket hotell, restaurant, spa eller eventuelle andre formål som vil trekke turister til stedet.

Opplegget er en del av en ny strategisk turistplan, og hensikten er kort og godt å skape flere turistmål, utenfor de mest trafikkerte - og belastede - attraksjonene, for å dempe presset på disse en smule.

- Vi ønsker med dette å omskape bygninger - både private og statlige - som ikke lenger er i bruk til fasiliteter for turister. Gjerne pilgrimmer, turgåere og syklister, sier Roberto Reggi, direktør for det statlige eiendomsselskapet til The Local. .

Mer på gang

Er du interessert må du søke innen 26. juni. Du må også legge fram en plan for hvordan du akter å utvikle eiendommen til turistformål. Blir planen godkjent, får du en ni års leasingavtale - gratis - for eiendommen - og kan finne fram hammer og spiker.

Her kan du se hvilke 103 eiendommer det er snakk om. (NB: Italiensk side).

Det er Italias statlige eiendomsselskap i samarbeid med ministeriet for kulturarv som administrerer utdelingen.

Og - skulle du ikke lykkes i denne omgang, har de italienske myndighetene 200 nye historiske eiendommer klare som kan bli gitt bort de nærmeste årene, om dette tiltaket blir vellykket.