Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Lyst på hus i en koselig italiensk landsby? Det kan du få - for en tier!

Middelhavsidyll til spottpris.

IDYLL PÅ SARDINIA: Det er mange flotte landsbyer på Sardinia. En av dem heter Ollolai og er plaget av fraflytting. For å stoppe utviklingen og skaffe nye innbyggere har borgermesteren bestemt at 200 fraflyttede hus skal selges for ti kroner stykket. Foto: Ollolai kommune
IDYLL PÅ SARDINIA: Det er mange flotte landsbyer på Sardinia. En av dem heter Ollolai og er plaget av fraflytting. For å stoppe utviklingen og skaffe nye innbyggere har borgermesteren bestemt at 200 fraflyttede hus skal selges for ti kroner stykket. Foto: Ollolai kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den italienske Ollolai på Sardinia ønsker seg nye innbyggere, og tyr til utradisjonelle tiltak for å lokke til seg mennesker som vil bosette seg i byen.

Borgermesteren har bestemt seg for å legge ut flere av byens fraflyttede hus på salg, skriver The Telegraph og flere andre medier.

Og for et salg - prisen er satt til en - 1 - Euro, altså rundt ti norske kroner med dagens kurs.

Ollolai ligger drøye to timers kjøring nord for Sardinias største by, Cagliari, og det er bare å innse at det er veldig langt til stranda. Byen ligger omtrent midt på øya.

200 hus selges

Borgermester Efisio Arbau har annonsert at 200 tomme hus, noen av dem over 200 år gamle, skal selges til samme pris som du får en espresso for på den lokale kaffebaren, ti norske kroner.

Men - for selvfølgelig er det et men - de nye eierne må forplikte seg til å sette av drøyt 200 000 kroner til restaurering av husene de kjøper. Og den restaureringen må foretas innen tre år, har borgermester Arbau bestemt.

Likevel, setter du pris på landsbygda på vakre Sardinia er det fullt mulig å gjøre et røverkjøp her.

- Dette er pittoreske gamle bygninger bygget av Sardinias typiske grå granittstein, sier Arbau til The Telegraph.

Vil ha nytt liv

Ollolai har slitt med fraflytting, særlig har ungdommen reist ut for å søke lykken andre steder. På 50 år har innbyggertallet sunket fra 2250 til rundt 1300 i dag.

#ollolai #cortes

A post shared by Giovanni Sanna (@gio.sanna1984) on

De tomme husene som nå tilbys deg og meg, var opprinnelig eid av gjetere, bønder og arbeidfolk og har stått tomme i årevis.

Arbau frykter at utviklingen vil fortsette og at byen snart vil bli en spøkelsesby. Han har klart å overtale eierne av de forlatte husene til å overføre dem til de lokale myndighetene, for at de skal kunne selges og dermed være et bidrag til å skape nytt liv i byen.

- Det er viktig at vi lykkes med dette. Vi vil redde både byen og våre bestemødres hjem, sier han.

TOMME HUS: Alle de 200 husene som er lagt ut for salg står tomme. Flere av de er over 200 år gamle. Foto: Ollolai kommune
TOMME HUS: Alle de 200 husene som er lagt ut for salg står tomme. Flere av de er over 200 år gamle. Foto: Ollolai kommune Vis mer

- Dessuten vil vi ta vare på våre unike lokale tradisjoner og forhindre at de går i glemmeboka.

Stor etterspørsel

Tre hus er allerede solgt, og borgermesteren har allerede mottatt henvendelser om hundre andre hus.

Så selv om byen ligger 70 kilometer fra nærmeste strand og det kan blåse surt på vinteren, er det fortsatt muligheter til å gjøre et kupp her.

Og kom ikke og si at du får lite for den norske krona i utlandet om dagen...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!