Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Lyst på ny smak til ribba? Prøv Karlas rødkålsalat og krydderkokt kvede

Klassiske juleingredienser på nye måter.

FRAM FRA GLEMSELEN:  Kvede er en litt glemt frukt som er perfekt å ta fram når du skal lage spennende garnityr til julematen. Karla Siverts koker den søt og god sammen med blant annet stjerneanis, sukker og kardemommefrø.           Foto: METTE MØLLER
FRAM FRA GLEMSELEN: Kvede er en litt glemt frukt som er perfekt å ta fram når du skal lage spennende garnityr til julematen. Karla Siverts koker den søt og god sammen med blant annet stjerneanis, sukker og kardemommefrø. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Smakfullt og godt tilbehør er minst like viktig som selve hovedretten når julemåltidene skal nytes, og Karla Siverts serverer gjerne klassiske juleingredienser på nye måter.

Har du lyst til å prøve noe nytt til julemiddagen? Da er Karlas gode oppskrifter vel verdt å sjekke ut. 

Les også: Slå til med dansk andestek i romjula

Istedenfor kokt rødkål har hun komponert en spennende rødkålsalat, og den tradisjonelle rosenkålen er piffet opp med hvitløk, pinjekjerner og granateple.

Som garnityr til ribbe eller and serverer hun spennende krydderkokt kvede.

Den glemte frukten - Jeg koker kvede med kardemommefrø, stjerneanis, sukker, pepperkorn og epleeddik. Det lyse fruktkjøttet blir rødlig når det koker lenge, og smaker deilig søtt med en syre i bunnen. På en måte en blanding mellom eple og pære. Kvede er en litt glemt frukt, og selv om den faktisk vokser noen steder i Norge er det nok en ny ingrediens for mange, sier Karla Siverts.

RASK ROSENKÅLPANNE:  Dette er rosenkål med ekstra smak. Foto: METTE MØLLER
RASK ROSENKÅLPANNE: Dette er rosenkål med ekstra smak. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Les også: Brimis saftige ribbe med sprø svor

Kvede er en frukt som hadde sin storhetstid i oldtida og middelalderen, og som egner seg svært godt til matlaging.

Den er uspiselig rå, men etter koking får den en nydelig og aromatisk smak.

Den brukes mye i Sør-Europa og i Midtøsten, og også danskene bruker ofte kvede i matlagingen. 

Du finner den i mange innvandrerbutikker og i større grønnsakdisker.
 
Kvede egner seg svært godt til marmelade, og kvedemarmelade regnes for å være grunnleggeren for all marmelade og syltetøy.
 
Les også: Like viktig som sprø svor

- Det er også nydelig å lage en pure av de krydderkokte kvedene. Ta da ut krydderne før du kjører opp kveden med litt av laken i en blender eller med stavmikser. Dette er perfekt pure til ost, sier Siverts.

Fargerik og sunn salat I jula skal vi kose oss litt ekstra med måltidene, men den fete julematen blir straks litt lettere å fordøye når tilbehøret er sunt og godt.

Karla Siverts er glad i rødkål, gjerne kokt — men også servert som råkost i en fargerik og sunn salat.

- Rødkålsalat med fetaost, grønnkål og mynteblader er et friskt innslag på julebordet. Jeg putter fiken og hasselnøtter i salaten også, så får den ekstra smak av jul, sier Karla.  

Les også: Rød lykke

Kål er fattig på kalorier, men rik vitaminer og inneholder også stoffer som er bra for fordøyelsen.

- Alle bruker rosenkål i jula, og det er inspirerende å finne nye måter å servere den på. Smørstekt rosenkål med løk, ristede pinjekjerner og granateple er supergodt. Pass på å ikke varmebehandle rosenkålen for mye, den er best når den fremdeles er litt crispy, avslutter Karla Siverts.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media