FERIEGLADE: 29 prosent, nesten én av tre nordmenn, sier de kommer til å øke feriebudsjettet i 2013 mot i år, viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for Finn reise. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
FERIEGLADE: 29 prosent, nesten én av tre nordmenn, sier de kommer til å øke feriebudsjettet i 2013 mot i år, viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for Finn reise. Illustrasjonsfoto: COLOURBOXVis mer

Må du spare, er det ikke dette som ryker først

Vil bruke mer penger på å reise av sted i 2013.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Har du planlagt hvor mye penger du skal bruke på ferien til neste år ennå?

I en undersøkelse Norstat gjennomførte blant 1000 respondenter for Finn reise i november, kommer det fram at 25 prosent av de spurte nordmennene har et feriebudsjett på mellom 11 000 og 20 000 kroner til neste år.

Totalt 21 prosent setter av mellom 5000 og 10 000 kroner, mens 14 prosent svarer de vil bruke mellom 21 000 og 30 000 kroner på ferie i 2013.

Øker budsjettet Samtidig kommer det fram at andelen som har et større feriebudsjett til neste år øker.

29 prosent, nesten én av tre, sier de kommer til å øke feriebudsjettet i 2013 mot i år. I samme undersøkelse i fjor, oppga 22 prosent det samme.

Nesten halvparten av de spurte nordmennene kommer til å bruke like mye på ferien i 2013 som i 2012.

Menn bruker mest Det er mennene som bruker mest penger i ferien. Ifølge undersøkelsen har 11 prosent av de spurte mennene et feriebudsjett på mellom 41 000 og 50 000 kroner til neste år. 7 prosent av kvinnene svarer det samme.

- Menn tjener generelt mer enn kvinner, så tallene gjenspeiler nok dette, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe, i en pressemelding fra Finn reise.

- Vi er inne i det fjerde året med et svært lavt rentenivå, og utsiktene er fortsatt gode. I tillegg har vi en god lønnsvekst. Og selv om vi påvirkes av Europa-krisen i form av inntrykk, har den rammet Norge i liten grad, sier Warloe.

Skjermer ferien Samtidig er det en svak vekst i detaljhandelen, noe som kan tyde på at nordmenn kutter ned på klær og sko, framfor feriereiser, påpeker Warloe.

Det stemmer godt over ens med en undersøkelsen Respons analyse gjennomførte for reisebyrået Ticket denne høsten.

På spørsmål om hva respondentene først ville kutte ned på om de måtte spare penger, oppga 54 prosent at de ville kutte restaurantbesøk og oppussing, 49 prosent ville kutte ned på kjøp av møbler, 45 prosent ville kuttet ned på kino og konserter, og 41 prosent ville kjøpt mindre klær.

«Bare» 27 prosent svarte de ville kutte ut eller dra på en billigere ferie.

I Tickets undersøkelse oppga 47 prosent at de vil gjennomføre like mange reiser til neste år som i år, mens 29 prosent vil reise enda mer. Bare 13 prosent svarte at de kommer til å dra på færre reiser de neste 12 månedene.