Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Må knuse bilene for å hindre ulovlige gateløp

Politiet ut mot råkjøring på tungt trafikerte veier. Se åttende episode av «Rånern fra Ski».

Alle episodene finner du på db.no/drifting

ONTARIO, CALIFORNIA (Dagbladet): Mange kaller den lille byen utenfor Los Angeles i California de illegale gateløpenes krybbe.

Her har bilister i alle aldre og fra alle samfunnslag kommet i over 20 år for å konkurrere på mørklagte gater øst i byen.

- Det skjedde mange ulykker der unge mennesker døde. Derfor lagde vi en egen arbeidsgruppe som skulle ta seg av problemet. Vi måtte gjøre noe, sier politibetjent Sadeghian til Dagbladet.

Politiet forsøkte å øke bøtene uten at førerne som kjørte ulovlig i byen endret adferd.

De endte med å vrake alle biler involvert i «sporten», som årlig tar livet av flere enn 100 personer i California.

Populærkultur «Fast and Furious»-filmene er Hollywoods versjon av den populære, men ulovlige bilkulturen som toppet seg i California på slutten av 90-tallet.

Ingrediensene er raske importbiler, dragracing, vakre kvinner og tøffe karer.

Legende En av dem som var involvert i illegale gateløp på 90-tallet er Fredric Aasbøs teamsjef og motorsportguru Stephan Papadakis.

Skal man tro ryktene, er Vin Diesels karakter i filmene, Dominic «Dom» Toretto, basert på hans liv.

- Det var gateløp og dragracing over hele Los Angeles 5-6 kvelder i uka, forteller Papadakis, eller «Mini Vin», som han også blir kalt.

- Det var mye gjengaktivitet, skytevåpen og ulykker, fortsetter han.
 
Livsfarlig I perioden 2000 til 2006 behandlet politiet i Los Angeles-regionen 50 000 saker der sjåfører sa seg skyldig i å ha deltatt i illegale gateløp.

Det mest vanlige er dragracing, der banen er en gatestubb på en «quarter mile», 402 meter.

I nyere tid har dette utviklet seg til en variasjon som kalles «cutting the gap» og som gjennomføres på tungt trafikkerte veier.

Politiet har også lagt ned store ressurser for å bekjempe drifting i påkjøringsramper til motorveier og råkjøring langs øde landeveier.

For politiet i Ontario tok det ti år og innsats fra 13 nasjonale og lokale politiavdelinger for å få de ulovlige gateløpene under kontroll.

- Henry Ford sa at racing startet den dagen den andre bilen ble laget. Det sier litt om hvor vanskelig det er å komme ulovlig gateløp til livs, sier Fredric Aasbø.

Følg med Ferske episoder av «Rånern fra Ski» legges ut på mandag og torsdag på db.no/drifting.

Diskutér serien, kom med innspill og få de siste oppdateringene på Råner'ns Facebookside.

Flere videoklipp kan du også se på Autobloggen.net.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media