SSD: MacBook Air fås bare med SSD, og gjør underverker for responstiden og opplevd hastighet. Hvis du ikke trenger så mye plass som 256 GB, finnes 128 GB-modellen til 10 290 kroner. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC
SSD: MacBook Air fås bare med SSD, og gjør underverker for responstiden og opplevd hastighet. Hvis du ikke trenger så mye plass som 256 GB, finnes 128 GB-modellen til 10 290 kroner. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePCVis mer

MacBook Air har fått muskler

Kommer nå i ny og sterkere utgave. Her er vår test.

Nyeste utgave av MacBook Air har nettopp blitt sluppet. Interessant nok har den vanlige hvite MacBooken blitt tatt ut av Apples sortiment, så nå er det faktisk MacBook Air 11 som er alternativet hvis du vil ha noe som er rimeligere enn MacBook Pro 13.

I tillegg kom siste Mac Mini uten optisk drev og Mac OS X Lion kun som digital nedlasting, så det er tydelig at Apple har startet utfasingen av skiveformatet for alvor. Nye MacBook Air blir nok et populært valg for alt fra travle forretningsmenn til studenter og skoleelever som trenger en god student-PC.

Raskere Visuelt er MacBook Air 13 mer eller mindre kliss lik forgjengeren. Den er fremdeles blant de tynneste maskinene som finnes på markedet, og det er spesielt her at bruken av aluminium kommer godt med. For selv om den er syltynn, virker den fortsatt ganske solid og holdbar.

De store oppgraderingene er på innsiden. Det mest åpenbare er at de nå har Core i5 istedenfor Core 2 Duo, og 13-tommeren vi nå tester kan oppgraderes til Core i7 ved bestilling. Som du ser ut fra tallene medfører Core i5 en vesentlig ytelsesforbedring, og det fikk vi også bekreftet etter å ha brukt Air en stund.

Skal du hele tiden kjøre veldig tunge oppgaver er nok MacBook Pro et bedre valg. Men nye Air drar unna skriving, surfing, samt enkel videoredigering og bildebehandling, vesentlig bedre enn Core 2 Duo-forgjengeren.

På grafikksiden har Air gjort det samme byttet som MacBook Pro 13, og bruker nå Intel-grafikken på prosessoren fremfor GeForce 320M. Byttet byr ikke på noen særlig ytelsesforbedring, tvert imot i noen tilfeller, men vi mener at HD Graphics 3000 fremdeles strekker til for de oppgavene en Air 13 typisk benyttes til.

Skjermen bruker et TN-panel, og er ikke på nivå med MacBook Pro når det kommer til farger og innsynsvinkel, men kommer fremdeles mye bedre ut enn de fleste andre skjermer vi tester. En ting vi liker spesielt godt er at den har oppløsningen 1440 x 900, fremfor 1280 x 800, noe som byr på en del mer plass på skjermen og dermed bedre oversikt.

Thunderbolt USB 3.0 har fremdeles ikke kommet med på noen Apple-maskiner enda, og det er igjen gjort et nummer av Thunderbolt-porten.

Siden vi testet vår første maskin med Thunderbolt, har det kommet diverse periferi på markedet som faktisk utnytter denne standarden. En av disse er Apples nye Thunderbolt Display, som har tre USB 2.0, FireWire 800 og Gigabit Ethernet og ladeplugg, som dermed fungerer som dokkingstasjon hvis du synes at portutvalget på Air er litt sparsomt.

Det skal nevnes at Air bruker en Thunderbolt-brikke som ikke er like rask som den på resten av Mac-ene, med «kun» to kanaler på 10 Gbps begge veier. Grovt oversatt betyr det fremdeles enormt mye båndbredde, men du får ikke brukt Thunderbolt-porten på Thunderbolt Display til å koble til enda en skjerm, for tre totalt, slik som du kan på eksempelvis MacBook Pro.

Under stresstesting blir maskinen ganske varm helt bakerst på midten, men holder seg kjølig ellers. Så lenge du ikke skal kjøre den på full guffe over lengre perioder, går det helt fint å ha den i fanget. Viften blåser opp en del under last, men er rask til å slå seg av igjen, og maskinen er dermed for det meste helt stille.

Konklusjon Vi har veldig lite å plukke på MacBook Air 13, annet enn mangelen på USB 3.0 og at det burde vært mulig å kjøpe den med matt skjerm.

Apple fikk etter hvert god batterilevetid på plass, og nå har det også kommet merkbart bedre ytelse på bordet i form av Core i5. Med dette slipper du å gå ned i ytelse om du sitter på en MacBook Pro fra 2010 og ønsker noe raskere.

Ser du etter noe særdeles tynt og lekkert, som faktisk har ytelse nok til mye av hverdagsbruken, har vi ikke noe problem med å anbefale MacBook Air 13. Den nærmeste konkurrenten til MacBook Air er nok PC-ene i 9-serien fra Samsung.

Testresultater:   MacBook Air 13 (2010) Samsung 9-series MacBook Air 13 (2011) 3DMark Vantage E6338 (Ikke testet) E7513 PCMark Vantage 4908 8109 9411 PCMark Vantage — Gaming 5306 4841 7492 PCMark Vantage — HDD 19528 23508 19245 x264 Benchmark HD pass 1 26,01 fps 29,07 fps 45,73 fps x264 Benchmark HD pass 2 6,38 fps 7,54 fps 9,94 fps Futuremark Peacekeeper 1908 2689 3205 WinRAR Benchmark 993 KB/s 1949 KB/s 2163 KB/s Windows Experience Index 5,3 4,6 5,6 BatteryEater — Classic 7t 02m 2t 17m 1t 30m BatteryEater — Reader 2t 14m 8t 20m 7t 34m
Les også:
Så bra er HTC Evo
Google med gratis GPS-navigasjon til bilen
Test av åtte PC-er for deg som er student
Fem gratis apper til iPad

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

GESTURER: OS X har mange velfungerende gesturer du kan bruke til å styre blant annet vinduer nettleser, som virkelig gjør det verdt å bruke den store og romslige museflaten. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC
GESTURER: OS X har mange velfungerende gesturer du kan bruke til å styre blant annet vinduer nettleser, som virkelig gjør det verdt å bruke den store og romslige museflaten. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC Vis mer
TYNT: MacBook Unibody er mye tynnere enn mange maskiner, men blir tykk i forhold til Air. Dybden og bredden er tilsvarende. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC
TYNT: MacBook Unibody er mye tynnere enn mange maskiner, men blir tykk i forhold til Air. Dybden og bredden er tilsvarende. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC Vis mer