Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Boracay på Filippinene:

Macho-presidenten vil stenge paradisøya for «å rense opp i dritten»

Store miljøproblemer.

VERDENS BESTE: Boracay på Filippinene har flere ganger, og senest i fjor, blitt kåret til verdens beste turistøy. Nå blir den trolig stengt for opprydding. Den enorme populariteten har skapt store miljømessige problemer på paradisøya. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VERDENS BESTE: Boracay på Filippinene har flere ganger, og senest i fjor, blitt kåret til verdens beste turistøy. Nå blir den trolig stengt for opprydding. Den enorme populariteten har skapt store miljømessige problemer på paradisøya. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor kåret leserne til reisenettstedet Condé Nast Traveler Boracay på Filippinene til verdens beste turistøy. Lille Boracay har kritthvite strender med puddersand og så klart vann at du kan telle hårene på leggene dine når du står i vann til halsen.

KREVER OPPRYDDING: Filippinenes frittalende president, Rodrigo Duterte, krever at Borocay stenges, for en total opprenskning og bygging av tilfredsstillende kloakksystemer. Foto: NTB Scanpix
KREVER OPPRYDDING: Filippinenes frittalende president, Rodrigo Duterte, krever at Borocay stenges, for en total opprenskning og bygging av tilfredsstillende kloakksystemer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men, populariteten - delvis som en følge av alle kåringene øya har vunnet, har sin pris. i fjor kom det over 2,1 millioner turister hit. Og det er mange på ei øy som bare er litt over ti kvadratkilometer stor.

Boracay sliter nå - i følge Condé Nast Traveler og flere andre nettsteder med store problemer. Det snakkes om miljøforringelse, trafikk-kaos, utilstrekkelig avfallshåndtering, ulovlig bygging, eiendomstvister og ulovlig fiske, for å nevne noe.

- Rens opp dritten

I februar gikk Filippinenes kontroversielle president Rodrigo Duterte ut og krevde tiltak. Og i kjent macho-stil sparte ikke Duterte på kruttet:

(Fortsetter under kartet)

.
. Vis mer

- Øya er som en septiktank. Jeg gir dere seks måneder til å bli kvitt dritten, sa han til de lokale myndighetene.

Regjeringen fulgte opp med å annonsere en seks måneders stengning av øya, med start 26. april. Øya vil tidligst åpne en gang etter september.

Formelt er stengingen ennå ikke vedtatt, men det aller meste tyder på at den vil tre i kraft - trolig på et regjeringsmøte i morgen - 5. april.

Det til tross for kraftig motstand fra grupper med sterke økonomiske interesser på Boracay.

- Ingen kan stoppe meg

Alle grupper er enige om at noe må gjøres for å verne den en gang så idylliske øya og forhindre at den bryter helt sammen under turistpresset.

BYGGEBOOM: Det har vært enorm byggeaktivitet på Boracay de siste årene. Og ikke alt har vært like lovlig. Foto: NTB Scanpix
BYGGEBOOM: Det har vært enorm byggeaktivitet på Boracay de siste årene. Og ikke alt har vært like lovlig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og Duterte selv er klar på hvordan det bør gjøres: Ved å stenge den ned. Det midlertidige økonomiske tapet dette vil medføre, vil gjenvinnes - og vel så det - på lengre sikt, mener presidenten.

- Jeg er fast bestemt på å gjøre dette, for folket. Og ingen kan hindre meg, sa presidenten i følge The Philippine Star på et møte 25. mars i år.

Ingen turister

Mye tyder imidlertid på at Dutertes plan vil bli gjennomført. Flyselskapene Philippine Airline og Cebu Pacific Air har begge gått ut til kundene sine med tilbud om rebooking eller refusjon av allerede kjøpte flybilletter.

I følge myndighetenes plan skal de fastboende ikke bli berørt, men alle turister, både utenlandske og filippinske, vil bli nektet adgang.

Under stengningen skal det blant annet bygges et nytt kloakkanlegg, ulovlig oppsatte hus skal rives og strendene skal renses.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!