Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Magisk førjul i «blåtimen»

Folk strømmer til havgapet Henningsvær for å komme i julestemning og oppleve de helt spesielle «blå timene».

EVENTYRLIG: Førjulseventyret i Henningsvær byr på juleshopping i rusle-tempo, koselig kaféliv og restauranter av høy klasse. Her er juletreet på moloen ferdig pyntet. Karoline (t.v.) og Frida syns Henningsvær er den fineste plassen i verden. Foto: Cecilie Haaland
EVENTYRLIG: Førjulseventyret i Henningsvær byr på juleshopping i rusle-tempo, koselig kaféliv og restauranter av høy klasse. Her er juletreet på moloen ferdig pyntet. Karoline (t.v.) og Frida syns Henningsvær er den fineste plassen i verden. Foto: Cecilie Haaland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HENNINGSVÆR (Dagbladet): Hver helg i november og desember holder Henningsværs mangfold av butikker og gallerier ekstra lenge åpent. Det samme gjør stedets kaféer og restauranter.

- Jeg unner alle å komme til Henningsvær og oppleve de blå timene. Midt ute i havet. Med fotomotiver over alt. Nedpå-stemningen. Du går ikke i Henningsværs gater. Du rusler, sier Cecilie Haaland.

Hun er kunsthåndverker og keramiker, og en av totalt 21 aktører som har gått sammen om «Førjulseventyret i Henningsvær» som i år arrangeres for tiende gang.

- Før var dette den eneste tida det var helt stille i Henningsvær. Nå har vi ingen stille tider lenger, sier Haaland.

Strømmer til

Hver fredag, lørdag og søndag nå før jul, strømmer turister, julebordsgjester og lofotværinger til fiskeværet i havgapet.

ENGELSKMANNSBRYGGA: Cecilie Haaland (t.h.) er keramiker og eier av Engelskmannsbrygga. Renny Zandbergen Schuil fra Nederland, en annen av Henningsvæs tilflyttere, hjelper til med driften.
ENGELSKMANNSBRYGGA: Cecilie Haaland (t.h.) er keramiker og eier av Engelskmannsbrygga. Renny Zandbergen Schuil fra Nederland, en annen av Henningsvæs tilflyttere, hjelper til med driften. Vis mer

Små butikker, håndverksbedrifter og gallerier ligger tett i tett. I Henningsvær handler man julegaver som ikke finnes i storbyens kjøpesentre; hjemmelaget sukkertøy, fotokunst, stearinlys som støpes der og da, keramikk, blåst glass, og hjemmestrikkede luer, skjerf og votter.

- Alle som kommer til Henningsvær blir møtt av damene i strikkeklubben. De holder til i infobua ved parkeringsplassen. Her får man varm gløgg, man kan låne blåmalte sparkstøttinger, og man får kartet til et rebusløp med 21 poster, forteller Cecilie Haaland.

- Alle som fullfører rebusløpet, er med i trekningen på førjulseventyrets siste dag - søndag 18. desember.

I likhet med enkelte andre kunstnerne i Henningsvær, er Cecilie tilflytter. Hun kom hit sammen med fotograf-ektemannen John Stenersen.

- Planen var å bli her i ett år. Det er 22 år siden nå, smiler Cecilie, som sammen med mannen kjøpte og restaurerte den såkalte Engelskmannsbrygga midt i Henningsvær. Der jobber hun i porselen og analogt fotografi, helst i kombinasjon.

- Jeg lager foto-fliser, sier Cecilie, som nylig hadde æren av å utsmykke hurtigruteskipet Polarlys.

Litt sjokkert hver helg

Men for tida handler det mest om Førjulseventyret, og alle de besøkende som strømmer til.

STRIKKEDAMENE: Strikkeklubben i Henningsvær er Førjulseventyrets velkomst-komité. Her får alle nyankomne besøkende gratis gløgg, låne sparkstøtting og utdelt rebus-ark.
STRIKKEDAMENE: Strikkeklubben i Henningsvær er Førjulseventyrets velkomst-komité. Her får alle nyankomne besøkende gratis gløgg, låne sparkstøtting og utdelt rebus-ark. Vis mer

- Vi blir litt sjokkerte hver helg, av hvor mange som finner veien hit. Jentegjenger fra Oslo, som velger Henningsvær fremfor juleshopping i Paris eller London. Familier fra Harstad. Ektepar fra Hønefoss. Tilreisende som er på julebord i Svolvær lørdag, og busses ut til oss på søndag. Til og med overnattingsstedene opplever å få drop-in-kunder. Folk har ikke lyst til å reise fra Henningsvær, sier Haaland, som også skryter av stedets koselige kaféer og restauranter.

Det bor knappe 450 innbyggere i Henningsvær, men stedet har en annen atmosfære enn ellers i bygde-Norge.

- Stadig vekk flytter det kule 25-30-åringer hit. Folk med frie yrker, som tar jobben med seg. Fritida bruker de på klatring, surfing, fiske, fotografering og alt naturen byr på. Dette er Playground Lofoten, sier Cecilie Haaland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!