«Magisk lys som rammer inn et uttrykk man kan lese så lenge man vil»

Dette bildet imponerte juryen.

VINNERBILDET: Juryen har valgt ut Marteline Nystads bilde som vinner i fotokonkurransen #øyeblikkene2013, i kategorien portrett: - Magisk lys som rammer inn et blikk og et uttrykk man kan tolke og lese så lenge man vil. Komposisjonen og bruk av lyset skaper en fantastisk stemning og gir inntrykket av en fin sommerdag.
VINNERBILDET: Juryen har valgt ut Marteline Nystads bilde som vinner i fotokonkurransen #øyeblikkene2013, i kategorien portrett: - Magisk lys som rammer inn et blikk og et uttrykk man kan tolke og lese så lenge man vil. Komposisjonen og bruk av lyset skaper en fantastisk stemning og gir inntrykket av en fin sommerdag.Vis mer

(Dagbladet): Fotokonkurransen #øyeblikkene2013 har vært en stor suksess her på Dagbladet.no i sommer.

I løpet av de seks ukene konkurransen har vart, har det kommet inn flere enn 9 500 bidrag på e-post og Instagram.

Lær og prøv selv Konkurransen arrangeres i samarbeid med Canon.

Hver lørdag denne sommeren ble det presentert et nytt fototema med tilhørende instruksjonsvideo der du kunne lære de grunnleggende teknikkene for å beherske de ulike fotosjangrene.

PUR LYKKE: Dette bildet, sendt inn av Jane Bjerkli, får hederlig omtale av juryen:- En levende situasjon fanget med fint lys og fantastisk uttrykk.
PUR LYKKE: Dette bildet, sendt inn av Jane Bjerkli, får hederlig omtale av juryen:- En levende situasjon fanget med fint lys og fantastisk uttrykk. Vis mer

Etter å ha sett videoen, var det mulig å sende inn sine beste bilder innenfor denne kategorien til bedømming.

En jury plukket ut ett vinnerbilde hver uke som ble belønnet med et Canon-kamera.

Ukas vinner Temaet for ukas konkurranse, den siste i denne omgang, er portrettfotografering.

Det kom inn nærmere 1 300 bilder til bedømming innen fristen.

BYGDEORIGINALEN: Sendt inn av Birgit Hellem Eltervaag. - Bildet er en del av en serie med flere motiver av mannen og hans omgivelser. Og akkurat det utvalgte bildet gir en sterk inngang til en fortelling om hans liv.
BYGDEORIGINALEN: Sendt inn av Birgit Hellem Eltervaag. - Bildet er en del av en serie med flere motiver av mannen og hans omgivelser. Og akkurat det utvalgte bildet gir en sterk inngang til en fortelling om hans liv. Vis mer

Et godt portrettfoto skal ikke bare være estetisk vakkert. Det skal gi en følelse av hvem personen er, og gjerne fortelle en historie.

Juryen har plukket ut Marteline Nystads portrett til ukas vinner med følgende begrunnelse:

- Dette bildet skiller seg helt klart ut. Magisk lys som rammer inn et blikk og et uttrykk man kan tolke og lese så lenge man vil. Komposisjonen og bruk av lyset skaper en fantastisk stemning og gir inntrykket av en fin sommerdag.

SOMMERSTEMNING: Sendt inn av Arsalan Portazedi. - Det fantastiske ansiktsuttrykket og kontakten med blomsten viser at du ikke alltid trenger å ha øyekontakt med motivet for å få til et godt portrett.
SOMMERSTEMNING: Sendt inn av Arsalan Portazedi. - Det fantastiske ansiktsuttrykket og kontakten med blomsten viser at du ikke alltid trenger å ha øyekontakt med motivet for å få til et godt portrett. Vis mer

Nystad vinner det digitale kompaktkameraet Canon Ixus 135.

Hederlig omtale I tillegg til vinnerbildet har juryen også trukket fram følgende fire bilder som får hederlig omtale:

• Jane Bjerklis motiv av en glad jente. Bjerkli skriver at bildet er tatt mens jenta hoppet på trampoline.

Dette er pur lykke og livsglede, mener juryen og fortsetter:

STRUKTUREN: Sendt inn av Marteline Nystad. - Ved å fjerne alle forstyrrende farger flyttes all fokuset på teksturen og blikkontakten.
STRUKTUREN: Sendt inn av Marteline Nystad. - Ved å fjerne alle forstyrrende farger flyttes all fokuset på teksturen og blikkontakten. Vis mer

- En levende situasjon fanget med fint lys og fantastisk uttrykk. Bruken av kort lukkertid har frosset håret i luften og forsterker effekten.

• Birgit Hellem Eltervaags portrett av den gamle mannen.

Eltervaag forteller følgende om historien bak bildet:

- Vi hadde en gammel bygdeoriginal der jeg kommer fra i Trondheim. Noen syntes han var skummel, andre sa han var snill som et lam. Ingen visste egentlig så mye om denne karen, men vi så han hver dag, ut på tur, til butikken. Jeg bestemte meg for å ta meg en tur. Spurte pent om å få ta noen bilder og fikk komme inn for en prat, skriver hun og fortsetter:

- Han var svært pratsom og hyggelig. Tydelig engasjert i hva som ble nevnt i dagnes avis, og hadde meninger om masse av det som stod der. Der hjemme var det som om tiden hadde stått stille, og han hadde det på sin måte, og han var seg selv, og vår omtalte bygdeorginal. Jeg er veldig glad for at jeg fikk en prat med den hyggelige, og ikke lenger så skumle mannen. Han er ikke lenger blant oss nå, men alle på bygda husker han godt, og heldigvis fikk jeg disse bildene av han. En mann med et ansikt som tilsier et langt liv med mye ukjent historie.

Juryen begrunnelse:

- Det er tydelig at den gamle mannen har levd et langt liv. Ansiktsuttrykket, huset, klærne og omgivelsene forteller oss små historier. Bildet er en del av en serie med flere motiver av mannen og hans omgivelser. Og akkurat det utvalgte bildet gir en sterk inngang til en fortelling om hans liv.

• Arsalan Portazedis blinkskudd av barnets møte med naturen.

- Det fantastiske ansiktsuttrykket og kontakten med blomsten viser at du ikke alltid trenger å ha øyekontakt med motivet for å få til et godt portrett. De klare og fine fargene skaper god sommerstemning.

• Marteline Nystads portrett av jenta med fregner.

- Den sterke kontrasten framhever fregnene, strukturen og personligheten. Et fint eksempel på god bruk av svart-hvitt i et bilde. Ved å fjerne alle forstyrrende farger flyttes all fokuset på teksturen og blikkontakten.

Tidligere vinnere Vil du se de vinnerne og de hederlig omtalene fra de tidligere ukeskonkurransene, finner du disse ved hjelp av lenkene under:

Uke 1: Nærbilde

Uke 2: Matfoto

Uke 3: Kjæledyr

Uke 4: Action

Uke 5: Feriebilder