Magisk overnatting høyt oppe i trærne

Én tretopphytte ble raskt til fem, da gründerne merket etterspørselen fra folk som vil sove rett under Melkeveien - i Ringsaker. Nå bygges flere rundt om i landet. 

Live-published photos and videos via Shootitlive

BJØRKHYTTA/FURUHYTTA (Dagbladet): - Jeg har aldri opplevd noe lignende. Barna var i ekstase helt fra de fikk se trappen opp hit, sier mamma Elisabeth Haugland-Listerud.

Midt i tjukkeste skogen i Ringsaker i Hedmark ligger fem hytter du må vite hvor ligger, for å se dem. Ikke der nede på bakkeplan - neida, de ligger høyt oppi tretoppene.

BJØRKHYTTA: Et imponerede syn, innimellom trærne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BJØRKHYTTA: Et imponerede syn, innimellom trærne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

En solid trapp, tjukke greiner og hvite lykter med tenkte lys viser vei inn til Bjørkhytta, én av fem godt skjulte perler i Hedmark fylke. Lykke (4), Linus (6) og Tuva (12) nærmest løper rundt for å vise Dagbladet hytta i tretoppene. Langt der nede er bakken.

- Overgår alt

- Se her! Se der! roper seksåringen - og moren er minst like imponert over hytta. En hems med plass til små og store, en kosekrok, en spisekrok, et lite kjøkken med alt en trenger.

UTSIKT MOT HIMMELEN: Tuva (12), Lykke (4) og Linus (6) sov under stjernehimmelen, på hemsen i Bjørkhytta. Der er det like mye å se på, både natt og dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTSIKT MOT HIMMELEN: Tuva (12), Lykke (4) og Linus (6) sov under stjernehimmelen, på hemsen i Bjørkhytta. Der er det like mye å se på, både natt og dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er magisk her. Jeg vet ikke hva jeg forventet; «en tretopphytte er vel en tretopphytte?». Men dette overgår alt. Barna elsker det, sier Elisabeth.

Gründerideen kom etter mer enn tjue år i skogen, for skogtekniker og trepleier Frode Schei i Brumunddal. Det måtte da være flere enn ham som ville sove i toppen av et tre? Som ville bo i ett med naturen? Nå, 13 år seinere, lever både han og samboeren Ann-Mari Jahr av å drive Tretopphytter AS i Ringsaker kommune. I påsken i fjor sa hun opp jobben som sykepleier.

- Da jeg startet trodde jeg ikke at det kunne bli til en fulltidsjobb. Det var mange som var skeptiske til om konseptet kom til å slå an. Nå er sju mennesker involvert i firmaet, og både jeg og samboeren min jobber fulltid med tretopphyttene, sier Schei.

STJERNEKLART: Om kvelden er det som om man er de eneste i verden, oppe i Furuhytta. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STJERNEKLART: Om kvelden er det som om man er de eneste i verden, oppe i Furuhytta. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Ikke én dag uten gjester

Siden 2009 har de ikke hatt én natt uten overnattingsgjester i en eller flere av hyttene sine. Selv på julaften og 17. mai, er det folk her.

- Vi får vanvittig mange etterspørsler, sier han.

Det er noe med stillheten i toppen av trehytta. Et ekorn løper langs trestammene som omkranser Furuhytta, der Dagbladet overnatter. Den tar plass på fuglebrettet for å spise sammen med dompapen og hakkespetten.

«Har allerede bestilt ny tur», skriver én gjest i hytteboka. «Småfuglene spiste rett ut av hånda mi», skriver en annen. «Da vi kom fram og så hytta langt oppi trærne, ble vi helt satt ut! Så utrolig at det går an. Der skulle vi sove og bo hele helgen!» utroper en annen.

GØY FOR SMÅ OG STORE: Det er nok av ting å se på, både for små og store oppdagere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GØY FOR SMÅ OG STORE: Det er nok av ting å se på, både for små og store oppdagere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Under Melkeveien

En natt i tretopphyttene i Brumunddal koster mellom 1399 og 5000 kroner. Du får ikke veibeskrivelse før du er på vei. De vil unngå skuelystne. Her skal en ha fred og ro, når en er på overnattingsbesøk.

Og det er som å være alene i verden, åtte meter over bakken - trygt under pledd, med levende lys og lyden av vinden mot trærne. Melkeveien synes selv når en ligger i senga, enten under vinduene i taket i Bjørkhytta, eller i de små veggvinduene i Furuhytta. Om morgenen kan en drikke kaffe over bålpanna mens fuglene nærmest sitter på skulderen din.

TRAPP MOT HIMMELEN: Det er et imponerende byggverk, som leder opp til den enda mer imponerende, lille Furuhytta. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRAPP MOT HIMMELEN: Det er et imponerende byggverk, som leder opp til den enda mer imponerende, lille Furuhytta. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Du kommer ikke nærmere naturen enn dette, sier gründer Schei.

- Hvem overnatter i hyttene deres?

- Det er utrolig mangfoldig. Nesten bare nordmenn, fordi turistene spør for nære oppholdet sitt i Norge, og da er det allerede fullbooket. Det er kjærestepar på romantisk tur alene i tretopphytta, besteforeldre som tar med seg barnebarna, voksne barn med stor naturinteresse.

- Mange opplever at det er gøy å ta med nye generasjoner og få med seg litt annet enn elektroniske duppeditter, sier han.

Tre hytter på halvannet år

Tretopphytter AS har inspirert flere, og stadig dukker det nå opp nye tretopphytter rundt om i landet. I Østfold bygges nye, i Namdal planlegges utbygging, og i løpet av sommeren vil flere tretopphytter være klare til å ta imot gjester i Horten i Vestfold.

Hver dag reiser Ann-Mari og Frode rundt til hyttene for å tenne lyktene og gjøre klart til neste sett med gjester.

IDYLL: Linus, Lykke og Tuva sovnet sammen med mamma rett under vinduene mot stjernehimmelen, i Bjørkhytta i Brumunddal. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IDYLL: Linus, Lykke og Tuva sovnet sammen med mamma rett under vinduene mot stjernehimmelen, i Bjørkhytta i Brumunddal. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

På Sørlandet startet Åse Kristine Mæsel Trydal og Jens Trydal planleggingen og byggingen av tretopphytta Kråkeslottet i Gjerstad, samme dag de som de kom hjem fra overnatting i Furuhytta i Brumunddal.

- Det var ungenes reaksjon som var det beste; de syntes det var helt fantastisk, sier Åse Mæsel Trydal til Dagbladet.

- Dyrelivet, ekornene på verandaen. Det var veldig spesielt. Vi bor landlig selv, men det var noe helt annerledes å være oppi trærne, sier hun.

Og vips, så sto deres andre hytte, Gjøkeredet, klar i fjor. Rundt påsketider i år vil den tredje hytta, Flåklypa, være klar til å ta imot overnattingsgjester.

- Vi har hatt gjester hver helg siden vi startet, og i feriene har vi vært nesten fullbooket. Det er mange som har bestilt overnatting i tiden framover. Det lover godt, sier hun.

Tilbake i Bjørkhytta i Brumunddal er barna i ekstase de siste timene før turen går hjem til Jessheim. De har vært på sparktur. Neste gang vil de prøve kanoene.

ALT EN TRENGER: Selv det som er den mest primitive hytta, Furuhytta, har mer enn nok av utstyr og fasciliteter. En hems, to sofabenker, et kjøkken med gasskomfyr, . Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ALT EN TRENGER: Selv det som er den mest primitive hytta, Furuhytta, har mer enn nok av utstyr og fasciliteter. En hems, to sofabenker, et kjøkken med gasskomfyr, . Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke særlig kanoføre i dag, sier mamma og skuer ut over snøen.

Hest og slede og hundekjøring

Det skorter ikke på aktivitets-forslagene mens en bor i tretopphyttene. Her kan en bestille hundekjøring, tur med hest- og slede, grille i lavvo, kjøre spark eller spenne på seg trugene som henger rundt om på hyttene, og ta seg en tur i de dype skogene.

Eventuelt bare ligge langflat og kikke på stjernene.

- Det er litt deilig uten TV og mobiler. Både i går kveld og i dag har vi spilt Ludo. I går kveld sovnet vi alle sammen på hemsen mens vi kikket på stjernene. Klokka var ni, sier moren.

- Nå må vi bare finne ut når vi kan komme tilbake.

Ringsaker, 20170101: Åtte meter over skogbunnen, innimellom trekronene, kan du nå overnatte i tretopphytter. Her Furuhytta. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Ringsaker, 20170101: Åtte meter over skogbunnen, innimellom trekronene, kan du nå overnatte i tretopphytter. Her Furuhytta. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
HYTTEKOS: Levende lys, bok og langt vekk fra biler og annet støy. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HYTTEKOS: Levende lys, bok og langt vekk fra biler og annet støy. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer