DELIKATESSE: Stekte kamskjell med pæretilbehør, det vil si tørket pære, pærepure og karamellisert pære, er en nydelig forrett som er enkel å lage. Foto: METTE MØLLER
DELIKATESSE: Stekte kamskjell med pæretilbehør, det vil si tørket pære, pærepure og karamellisert pære, er en nydelig forrett som er enkel å lage. Foto: METTE MØLLERVis mer

Magiske kamskjell, karamelliserte pærer og skrei med spekeskinke

Lyst på noe ekstra godt? Prøv kamskjell med pære og skrei.

Nå er skalldyrene på sitt beste, og skreien er på plass i fiskediskene.

Les også: Det er nå du skal spise østers.

Det er om vinteren sjømaten smaker aller best, og da er det bare å gripe sjansen og nyte mest mulig av kystens flotte råvarer.

Sjømatsesong Vianvang er vinterstengt, og Arne Brimi har tatt turen til byen og restaurant Vaaghals i Oslo, der han er medeier.

Menyen på Vaaghals bærer preg av at det er sjømatsesong.
 
- Vinteren er en fest for alle som er glade i sjømat. Kamskjellene er magiske, og det er viktig å understreke at det er ferske og norske kamskjell det handler om. Vi har verdens beste kamskjell langs kysten vår, og da må vi koste på oss den luksusen, sier Arne Brimi.

Enkelt å steke Kamskjell er enkelt å steke.

Det viktigste er å bruke høy varme og ikke steke dem for lenge. Et halvt minutt er gjerne nok.

RULLET I SKINKE: Skrei pakket i spekeskinke. Foto: METTE MØLLER
RULLET I SKINKE: Skrei pakket i spekeskinke. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Gode kamskjell trenger ikke mye tilbehør, men ønsker du å gjøre litt ekstra ut av retten, er kamskjell med pærer en sikker vinner.

Kamskjell og pære - Pære er perfekt sammen med kamskjell. Det er tilbehør som er enkelt å lage, og smaken er mild og rund, sier Brimi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et skiferfat med nystekte kamskjell og tre varianter av pære settes fram på bordet.

Tynne skiver tørket pære, en myk pærepure og tre gylne båter karamellisert pære.

En delikat og enkel forrett, som rett og slett smaker fantastisk!

Torsketriks For Arne Brimi er skreisesongen et høydepunkt.

Skrei er en råvare han setter stor pris på.
 
- Vi må bare utnytte denne kvalitetsfisken mens vi kan. Lag skreifest i helga eller midt i uka, og nyt luksusfølelsen og den gode smaken, sier Brimi.

Les også: Derfor skal du velge skrei og ikke torsk akkurat nå.
 
Han er glad i både kokt og stekt skrei, og en av favorittene er ovnsbakt skrei med god spekeskinke.

- Dette er et godt tips hvis du vil gjøre noe ekstra ut av en torskeskive. Ta av skinnet på fisken, og surr rundt ei god skinke med fin fermentering. Det er faktisk enklere å steke torsken når du pakker den i skinke. Det er bare å brune den forsiktig i ei panne, og så legge den i ovnen på 130 grader i 12-14 minutter, sier Brimi.

Les også: To typiske feil som gjør at fisken blir tørr.
 
Gulrotpure er sunt og godt tilbehør til, eller en god rotmos av sellerirot, persillerot og kålrot.