NY VRI: Mange har smakt tunfiskrøre eller en vitello tonnato i Italia. Makrellrøre er den norske varianten. Foto: METTE MØLLER
NY VRI: Mange har smakt tunfiskrøre eller en vitello tonnato i Italia. Makrellrøre er den norske varianten. Foto: METTE MØLLERVis mer

Makrellrøre på sprø blader av sommerkål

Makrell og nykål på nye måter.

• Flere matsaker på db.no/mat
Makrell og nykål er sunne og sommerlige råvarer som Dagbladets kokk Karla Siverts bruker med stor glede.

Hun prøver seg gjerne fram til nye kombinasjoner og smaker.

En av julifavorittene er makrellrøre servert på sprø blader av sommerkål.

Norsk variant - Mange har smakt tunfiskrøre eller en vitello tonnato i Italia. Dette er den norske varianten med makrell, og det er utrolig godt, sier Karla Siverts.

NORSK: Makrell og nykål er sunne og sommerlige råvarer som nordmenn har brukt i generasjoner. Foto: METTE MØLLER
NORSK: Makrell og nykål er sunne og sommerlige råvarer som nordmenn har brukt i generasjoner. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hun løfter biter av sommerkål ut av isvann, og tørker dem før hun fordeler bladene utover små tallerkener.

- Bak noen makrellfileter på 100 grader til skinnet løsner fra kjøttet. Krydre dem med salt og pepper, og rør sammen en deilig dressing av aioli, rømme, rødløk og eple.

FERSKT OG GODT:  Makrell og kålsalat. Foto: METTE MØLLER
FERSKT OG GODT: Makrell og kålsalat. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Vend inn makrellbitene, og bland sammen til en fin røre. Legg en god klatt makrellrøre på hver bit av sommerkål.

Jeg liker å pynte med masse finhakket gressløk, det både ser pent ut og gir god smak, sier Karla.

Perfekt garnityr Kålsalat er veldig godt til stekt makrell, og Karla lager den helt enkelt med en dressing av fløte og sitronsaft - vispet sammen til en glatt og fin dressing.

NY VRI: Fermetert sommerkål. Kall det gjerne herlig, frisk og syrlig fermentert sommerkål, kall det gjerne en sommerkålkimchi.  Foto: METTE MØLLER
NY VRI: Fermetert sommerkål. Kall det gjerne herlig, frisk og syrlig fermentert sommerkål, kall det gjerne en sommerkålkimchi. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Bland inn finsnittet sommerkål, og du har perfekt garnityr til makrellmiddagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kålen er undervurdert. Vi burde bruke den mye mer. Vi har jo noen fine tradisjoner med kål, som å smørdampe den eller lage surkål, men det er morsomt å bruke kål på nye måter, sier Karla.

Kimchi Som å lage et glass med herlig, frisk og syrlig fermentert sommerkål, kall det gjerne en sommerkålkimchi.

Koreanernes nasjonalrett kimchi er blitt trendy også i Norge, og en helt enkel variant med fermentert sommerkål er fint å starte med for deg som vil teste denne sunne retten.

- Dette er rett og slett kål og grovt salt som er blandet samme og lagt på glass. Det er når melkesyrebakteriene dannes at denne retten blir ekstra god og ekstra sunn.

Prøv fermentert sommerkål på en sandwich med ost, skinke og aioli.

Det er skikkelig fresht og godt, anbefaler Karla Siverts.