BRATT: Hit til portvinsbyen Porto kom de to norske fetterne for 150 år siden. De fikk raskt smaken på portvin.  Her gamlebyen Ribeira som klatrer seg oppover fjellsiden. Foto: GEORGES JANSOONE / WIKIMEDIA COMMONS
BRATT: Hit til portvinsbyen Porto kom de to norske fetterne for 150 år siden. De fikk raskt smaken på portvin. Her gamlebyen Ribeira som klatrer seg oppover fjellsiden. Foto: GEORGES JANSOONE / WIKIMEDIA COMMONSVis mer

Målet var å selge klippfisk. Så fikk de smaken på portvin

Norske fettere startet portvinseventyr.

• Flere matsaker på db.no/mat

De lot seg ikke stoppe da de først hadde bestemt seg, bergenseren Dankert Krohn (1842-1906) og fetteren, Theodor Wiese (1841-1896).

Norsk eventyr De to kom til Portugal på 1800-tallet og startet et norsk portvinseventyr i havnebyen Porto lengst nord i Portugal.

- Vi er veldig stolte over vår norske arv. De to nordmennene var framsynte og arbeidet hardt for å lage kvalitetsvin.

Det høster vi fruktene av fortsatt, sier markedssjef Ana Margarida Morgado i The Fladgate Partnership, selskapet som i fjor kjøpte opp Wiese&Krohn.

Hvert år selges over en million flasker Krohn portvin over hele verden. Navnet Krohn er et kvalitetsmerke, og de ny eierne vil beholde den norske etiketten.

De to nordmennene startet produksjonen av portvin med druer fra den berømte Douro-dalen øst for Porto.

Norsk eie Selskapet var i norsk eie i flere tiår før det ble overtatt av en portugisisk familie.

Jubileet krones med en historie om portvin som er lagret siden 1863.

ET LITE STYKKE NORGE: Krohn portvin har vært produsert i Porto i 150 år. Selskapet ble stiftet av nordmennene Dankert krohn og Theodor Wiese. Foto: PER LARS TONSTAD
ET LITE STYKKE NORGE: Krohn portvin har vært produsert i Porto i 150 år. Selskapet ble stiftet av nordmennene Dankert krohn og Theodor Wiese. Foto: PER LARS TONSTAD Vis mer

Disse edle dråpene er nå til salgs på flaske for ca. 25000 kroner pr. utgave.

- Krohn kjøpte denne lagringsvinen før de stiftet sitt selskap. Vinen ble lagret på eikefat i en mørk og kjølig kjeller. Der kunne den bevare og utvikle sin kvalitet. I fjor ble vinen tappet på flasker og solgt til samlere.

Vinen ble testet og oppnådde maksimal score, forteller Ana Margarido Morgado.

Tråkker druene Produksjon av portvin er like mye kultur og tradisjon som kommersiell næring nord i Portugal. I bydelen Vila Nova de Gaia ligger portvinshusene tett. Turister går fra det ene smaksrommet til det andre.

De fleste etikettene har engelske navn, helt siden Portugal ble uavhengig fra Spania i 1668 har England vært det største markedet for portvin.

Krohn produserer sin portvin på tradisjonell måte. Det betyr at druene høstes manuelt og tømmes i store kar. Tre dager i september samles unge og gamle til årets høydepunkt for mange - tråkking av druene.

Iført shorts og T-skjorte holder de rundt hverandre og tråkker druer i timevis.

 Sangen runger, både unge og gamle er med på den harde jobben som skal bringe fram den beste smaken og fargen på portvinen.

Tre døgn - Noen portvinsfirmaer bruker ny teknologi og mener at tråkking er gammeldags. Innovasjon er viktig. Men vi skal ikke forlate tradisjonen hvis mekanisk produksjon ikke gir oss den kvaliteten vi ønsker.

GAMMEL ÅRGANG: Denne portvinen er 152 år gammel. — Den er lagret under optimale forhold, og kvaliteten er topp, forsikrer Ana Margarido Morgado hos Krohn. Ei flaske selges for ca. 25000 kroner, om det skulle friste. Foto: PER LARS TONSTAD
GAMMEL ÅRGANG: Denne portvinen er 152 år gammel. — Den er lagret under optimale forhold, og kvaliteten er topp, forsikrer Ana Margarido Morgado hos Krohn. Ei flaske selges for ca. 25000 kroner, om det skulle friste. Foto: PER LARS TONSTAD Vis mer

Huden på menneskeføtter er svært skånsomme mot drueskallet, hvor mye av fargen og smaken sitter. Maskiner klarer ikke å frambringe den komplekse vinen som vi ønsker, derfor fortsetter vi med tråkkingen, forteller Morgado.

Tråkkingen foregår fra morgen til midnatt i tre døgn. Det er viktig å stoppe i tide, slik at søtheten i råstoffet bevares.

Så tilsettes et nøytralt druebrennevin som holder 77 prosent alkohol, hentet fra distriktet Cognac i Frankrike.

Vintage-status Vinen lagres på eikefat, og etter noen år er det en utvalgt gruppe mennesker som skal plassere portvinen på en kvalitetsskala.

Håpet er alltid at årgangen skal oppnå vintage-status. Vintage er kvalitetsvinen som markedet etterspør.

En vintagevin skal modnes på flasker. Klassen under er en colheitavin.

Krohn produserer også tawny, som er en mer eksperimentell portvin der ulike årganger kan blandes. En tawny kan også oppnå toppkarakterer.

23. april hvert år offentliggjør The Fladgate Partnership om de har maktet å produsere vintagevin, vinmagasiner og smaksdommere over hele verden venter på dommen.

VELLAGRET : Krohn selger ikke portvin som er lagret mindre enn sju år. Den beste vinen skal modnes på flaske.Foto: PER LARS TONSTAD
VELLAGRET : Krohn selger ikke portvin som er lagret mindre enn sju år. Den beste vinen skal modnes på flaske.Foto: PER LARS TONSTAD Vis mer

- Vi kan aldri fuske i dette faget. Markedet vil reagere umiddelbart om vi prøver å selge en dårlig vin som vintage.

Vi er avhengig av tillit, derfor er terskelen svært høy og det kan gå år mellom hver gang vi mår fram en vintage, sier Ana Margarida Morgado.

Naturen bestemmer For selv om Krohn har fagfolk som kan det meste om produksjon av portvin, er de ikke herrer over naturen.

- Kvaliteten på portvin er avhengig av naturen. Det er vær og vind, sol og regn som avgjør hva slags portvin vi skal få fram. Vi vil aldri forstå hvorfor det svinger slik. Naturen bestemmer, vi kan bare bruke den lille kunnskapen mennesket har tilegnet seg for å få fram det beste produktet, påpeker Morgado.

Vil ha kvalitet Portvinen har en alkoholgrad på 16-20 prosent. Kun vin som er produsert i Portugal kan ha navnet "Port" på etiketten.

De siste årene har salget av portvin gått tilbake, andre og større land har alkoholprodukter som kaprer markedsandeler.

- Men nå aner vi en tendens mot at markedet etterspør portvin som holder høy kvalitet. Særlig i USA og Australia, men også i Skandinavia, vil folk heller betale litt mer for å nyte en kompleks og mektig portvin, sier Ana Margarido Morgado.

Hun er glad for at Krohn aldri falt for fristelsen til å satse på de lette og billige produktene.

- De norske grunderne tok aldri snarveier. De anstrengte seg hvert år for å få fram den beste portvinen. Det er en tradisjon vi holder fast på, understreker Morgado.

 WIESE: Theodor Wiese og fetteren så mulighetene i Portugal. Foto: WIESE & KROHN
WIESE: Theodor Wiese og fetteren så mulighetene i Portugal. Foto: WIESE & KROHN Vis mer
KROHN: Begge var med på eventyret, bare Dankert Krohn fikk navnet sitt på flaskene. Foto: WIESE & KROHN
KROHN: Begge var med på eventyret, bare Dankert Krohn fikk navnet sitt på flaskene. Foto: WIESE & KROHN Vis mer