Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ferieparadis:

Mallorca innfører alkoholregler

Bystyret i byen Palma på den populære ferieøya har sett seg lei på fulle turister som spyr, slåss og forsøpler gatene.

ALKOHOLREGLER: 1. april innføres det nye regler for alkoholdrikking i Mallorca. Foto: NTB Scanpix
ALKOHOLREGLER: 1. april innføres det nye regler for alkoholdrikking i Mallorca. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I jakten på sol og øl går det over styr for mange turister, noe som har ført til at lokale myndigheter på Mallorca har vedtatt restriksjoner mot alkohol i fire utsatte områder i byen Palma og på stranda Playa de Palma.

Palma regnes som hovedstaden i den autonome regionen Balearene.

De nye restriksjonene vil tre i kraft 1. april, noe som tillater politiet å dele ut bøter på opptil 3000 euro dersom regelverket brytes, melder BBC.

Barer, klubber og restauranter kan også bøtelegges. De får ikke lov til å promotere alkoholdrikking i gatene, og på enkelte steder vil det også bli forbudt med «happyhours» og «to-for-en»-tilbud.

FATALT: Så langt i år har seks turister falt i døden i Mallorca. Tre av dødsfallene, uavhengig av hverandre, skjedde fra dette bygget i Magaluf. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Les saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/seks-har-falt-i-doden-i-ferieparadiset-i-ar-tre-av-dem-fra-denne-bygningen/70052812 Vis mer

Utsatte områder

Talsperson for turismedepartementet på Balearene, Alecandra Wilms, forteller at det er særlig to områder hvor de opplever at overstadig beruselse er et problem - Playa de Palma og Magaluf.

De nye reglene vil imidlertid ikke gjelde sistnevnte sted.

- Lokalbefolkningen har kjempet for at noe skal bli gjort i flere år. Problemet er fulle turister som samler seg og slåss i gatene - lokale beboere våkner opp til spy, søppel og knuste glass, fortalte Wilms til BBC i fjor.

Turisthat

For 10 til 20 år siden så mange land på turisme som en vei ut av fattigdom, siden det generer inntekter. Men de siste åra har vi sett at lokalbefolkningen på flere steder har gått til aksjon mot masseturisme - særlig på Mallorca, Ibiza og i Barcelona.

For under ett år siden var lokale myndigheter på Balearene, øygruppa som Mallorca, Menorca, Formentera og Ibiza er en del av, såpass lei av turister som var fulle allerede da de ankom flyplassen, at det ble foreslått reguleringer i alkoholkonsum på fly.

ADVARER: Talsmannen for aktivistgruppa Tot Inclòs i Mallorca kommer med en klar beskjed til norske turister. Video: Ingrid Cogorno / Foto: Anita Arntzen Les hele saken her: https://goo.gl/yEVuTL Vis mer

- Etterlater hjernen hjemme

I den forbindelse fortalte førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og turismeforsker, Åsa Grahn, til Dagbladet at at mange etterlater hjernen hjemme i jakten på sol og billig øl.

- Dette reagerer lokalbefolkningen sterkt på. Det er ikke normalt for dem at folk drikker dag ut og dag inn, og går naken i gatene, sa hun.

Hun mente at en holdningsendring må til.

- Det er vanskelig å få folk til å endre seg, men jo mer vi snakker om det og synliggjør utfordringene, jo mer sannsynlig er det at turister vil begynne å ta mer ansvar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!