Måltider det er verdt å reise for

Dette er de nye stjernerestaurantene.

BENU: Du kan booke bord både via Internett eller ved å ringe, dersom du ønsker å teste menyen til kokkene hos Benu i San Francisco. Foto: BENU
BENU: Du kan booke bord både via Internett eller ved å ringe, dersom du ønsker å teste menyen til kokkene hos Benu i San Francisco. Foto: BENUVis mer

(Dagbladet): Ti restauranter er verdt flybilletten i 2011, mener New York Times. På lista finner du alt fra gourmetmat med utsikt, til den gode gamle New York-dineren med ny fasade.

Fisk og freidig Den 33 år gamle kokken Ángel León har etterhvert festet grepet som en av verdens ypperste mesterkokker.

I 2005 åpnet han restauranten Aponiente i den lille småbyen El Puerto de Santa Maria sør i Spania.

Det er bare plass til 22 gjester i restauranten.

León satser på sjømat, og ble belønnet med en Michelin-stjerne i fjor.

Aponiente-kokken er ifølge New York-avisa både en innovativ og nysgjerrig kokk som utvikler nye oppskrifter med tradisjonelle råvarer, men ved å bruke uvanlige ingredienser som fiskeøyne som jevning i sausen og plankton.

DINER: M.Wells ligger på Long Island i New York, og er åpent tirsdag til søndag. Foto: SEAN GANANN/CREATIVE COMMONS
DINER: M.Wells ligger på Long Island i New York, og er åpent tirsdag til søndag. Foto: SEAN GANANN/CREATIVE COMMONS Vis mer

I en e-post til Dagbladet, skriver Rocío Sánchez ved restauranten at det lønner seg å bestille bord i god tid, men at det foreløpig ikke er nødvendig å føre seg opp på noen venteliste.

  Book bord i tide For et halvt år siden åpnet kokken Corey Lee, Benu i San  Francisco.

Matkritikerne sto sultne i kø, og til tross for høye forventninger, og ikke minst høye priser, var responsen imponerende - og kritikerne myke som smør i sine omtaler av restauranten.

PR-ansvarlig Tracy Potter Gomez, forteller Dagbladet at det er lurt å bestille bord i god tid, og at de tar imot bordbestillinger opptil to måneder i forveien.

Gammel oppskrift Den respekterte kokken Heston Blumenthal, som vant tre Michelin-stjerner ved restauranten The Fat Duck, har nå gravd i britiske oppskrifter med opprinnelse helt tilbake til 1300-tallet.

Dinner by Heston Blumenthal ligger i Londons Mandarin Oriental hotel, og skal etter planen åpne i slutten av januar 2011.

Mens gjestene koser seg med røkt makrell, skal de gjennom et glassvindu kunne se inn på det moderne kjøkkenet i rusfritt stål. Et kjøkken som forøvrig er bygget etter en modell av kjøkkenet til det kongelige britiske hoff fra det 16. århundre. 

Diner i retro Hugue Dufour og kona Sarah Obraitis, er hodene og kokkene bak M. Wells - en retrodiner som ligger på Long Island i New York.

SJØMAT: Ángel León er kokk ved Aponiente, og ble i fjor belønnet med en Michelin-stjerne. Foto: APONIENTE
SJØMAT: Ángel León er kokk ved Aponiente, og ble i fjor belønnet med en Michelin-stjerne. Foto: APONIENTE Vis mer

Dineren åpnet sist juli, og etter bare å ha servert frokost i begynnelsen, skal middag på menyen straks spritbevillingen er på plass.

M. Wells er åpen på dagtid, men er stengt mandager.

Enn så lenge kan man få kjøpt amerikanske retter med ingredienser som marinert grisetunge, snegler og beinmarg, og også en sterkt ettertraktet frokostsandwich.

Drømmemaker Sist vår fulgte den respekterte matbloggeren Pim Techamuanvivit en venns anbefaling, og sporet opp restauranten Mirazur på den franske riviera. 

På Mirazur kokkelerer argentinske Mauro Colagreco, som i 2009 ble den første ikke-franske kokken som har blitt utnevnt til årets kokk av restaurantguiden Gault-Millau.

Etter å ha spist, skrev Techamuanvivit på bloggen sin:

ALGER: PÅ Aponiente bruker kokken uvanlige ingredienser som fiskeøyne som jevning i sausen, og plankton. Foto: APONIENTE
ALGER: PÅ Aponiente bruker kokken uvanlige ingredienser som fiskeøyne som jevning i sausen, og plankton. Foto: APONIENTE Vis mer

«Jeg drømmer fortsatt om de utrolig søte røde rekene, med strimler av frisk ung asparges, agurkurt- og hvitløksblomster, ispedd Liguriansk olivenolje».

De som ønsker de samme drømmene kan glede seg. Driftssjef Jérôme de Mario ved Mirazur, forteller Dagbladet i en e-post at restauranten har åpent fra 11. februar og fram til begynnelsen av november.

Han anbefaler samtidig alle gjester å bestille bord minst to uker før de planlegger å spise ved restauranten. De som er tidligst ute får bordet med finest utsikt, skriver han.

Åpner i Sydney Matsladderen fikk virkelig bein å gå på da kokken David Chang nylig annonserte at han ville utvide sitt Momofuku-rike utenfor New Yorks bygrense, og det helt til Sydney.

Chang har i dag fire restauranter i New York.

Sydney-restauranten skal utvikle en egen meny basert på «Australias overflod».

Hanekam og andetunge Sist oktober åpnet Andre Chiang restauranten André i Singapores livlige Chinatown-distrikt.

MIRAZUR: Den argentinske kokken Mauro Colagreco er den første ikke-franske kokken som har blitt utnevnt til årets kokk av Gault-Millau. Foto: CRONICGASTRONOMIA/CREATIVE COMMONS
MIRAZUR: Den argentinske kokken Mauro Colagreco er den første ikke-franske kokken som har blitt utnevnt til årets kokk av Gault-Millau. Foto: CRONICGASTRONOMIA/CREATIVE COMMONS Vis mer

Allerede et par uker etter restaurantåpningen imponerer kokken Chiang de mest kritiske gourmet-kjennerne med sine franskinspirerte retter.

På menyen står blant annet stekt aubergine med hanekam og andetunge.

Fem rom og kjøkken Hvis du er besatt av grillkjøtt og har en sterk personlighet som den argentinske kokken Fancis Mallmann, er det mulig at du klarer å gjøre vann til vin på på et avsides sted som den uruguayanske byen Garzon, og det helt alene.

I 2004 siden kjøpte nemlig Mallmann en eiendom i Garzon, og bygde et femroms hotell og restaurant.

Jetsettere har siden den gang valfartet til den støvete byen for å oppleve Restaurante Garzon.

Nytt fra El Bulli-sjef Ikke lenge etter at Ferran Adrià annonserte at han vill stenge sin høyt ettertraktede El Bulli i 2012, slo han og broren Albert seg sammen med kokkene som eier den spanske sjømatrestauranten, og landemerket, Rías de Galicia.

Denne vinteren åpner teamet Tickets - en moderne tapasbar, såvel som cocktailbar.

KRITIKERDRØM Etter sitt besøk hos Mirazur drømte matkritikeren Pim Techamuanvivit særlig om denne retten. Foto: Pim Techamuanvivit/CREATIVE COMMONS
KRITIKERDRØM Etter sitt besøk hos Mirazur drømte matkritikeren Pim Techamuanvivit særlig om denne retten. Foto: Pim Techamuanvivit/CREATIVE COMMONS Vis mer

Sistnevnte åpnet 11. januar, mens restauranten først er klar for åpning om noen uker, skriver presseansvarlig Silvia Fdez til Dagbladet.

Ticket blir mindre formell enn El Bulli, og både maten rommet vil presenteres teatralsk, med scener rundt i restauranten. En scene med klassisk sjømattapas - som reker fra Costa Brava og knivskjell fra Galicia.

På andre scener vil det være mer eksperimentelle retter, som artisjokker med røyka Idiazábal-ost.

Fra Noma til Lummi Willows Inn ligger på den lille øya Lummi omtrent to timer med bil og ferge fra Seattle. Restauranten kommer til å bli et reisemål for mange, mener New York Times.

Bakgrunnen for spådommen er den nye kjøkkensjefen, den 24 år gamle Blaine Wetzel som tidligere var protesjeen til Rene Redzepi ved København-restauranten Noma - restauranten som ble kåret til verdens beste restaurant i 2010 av S. Pellegrino.

Willows Inn reåpner i februar skriver New Nork Times, og gjestene kan vente en meny som med lokale indigredienser i kjent Noma-stil.