Mammaer på bloggtoppen

Tusenvis av bloggmammaer deler livet sitt med verden på nettet. De best besøkte bloggene har nærmere 10.000 lesere i døgnet.

MAMMA PÅ NETT: Flere tusen mammaer blogger om livet sitt med verden som publikum. FOTO: iStock
MAMMA PÅ NETT: Flere tusen mammaer blogger om livet sitt med verden som publikum. FOTO: iStockVis mer

De har små barn og blogger om mote, interiør, hobbyer, mat - og om hverdagen som mamma. Blogging er vår tids dagbøker. Mammabloggerne er en av de gruppene som vokser raskest og som tiltrekker seg mest oppmerksomet. Mange vil dele en bit av sin hverdag med omverdenen. En av de mest populære er bloggen til den 19 år gamle Silje Helen, "Siljemilf". Tenåringsmammaen har nærmere 8000 lesere i døgnet og er for tiden en av Norges mest populære bloggere.

Loggføring fra mor 29 år gamle Camilla Marie Bratvold har sin egen mammablogg, Camillamaries.com, der hun skriver om mammalivet og alt som følger med. Hun er mamma til 1 år gamle Emma som mye av bloggen handler om.

- Jeg bruker bloggen til å dele både tips råd, og andre ting som opptar min hverdag som mamma. Den blir på en måte litt som en dagbok for Emma. Bloggen blir også brukt som et nettsamfunn hvor jeg holder kontakten med andre mammabloggere, sier bloggmammaen. Hun startet bloggen før hun planla å bli mamma, men det var først da hun ble gravid at bloggingen tok av.

- Som førstegangsmamma og gravid var det mye jeg lurte på, og jeg synes jeg fikk mye ut av å dele erfaringer med andre gravide og mammaer, sier Camilla Marie. I dag har hun rundt 2500 lesere i uka.

- Hvem er leserne dine?

- Fellesbetegnelsen på de fleste leserne mine er vel enten at de er mammaer, gravide eller har tenkt å bli det en gang. Venner og familie leser også bloggen, og jeg har også fått venninner gjennom bloggen som jeg også har møtt, sier Camilla Marie.

Det er selvfølgelig ikke bare mammaer som blogger. Les pappablogger Marius`blogg om alenepappalivet med Maria.

Bloggtoppen At mammabloggere er et voksende fenomen, og en gruppe som blir stadig mer populære blant annonsører, bekreftes av Rafiq Charania. Han er daglig leder i Norges største bloggplattform, Blogg.no.

De har sett trenden ett par år, og den er ikke dalende - ennå.

- Mødre er en sterk kjøpegruppe, og dermed attraktive for annonsørene, sier Charania. Han tror at vi kommer til å se enda flere mammabloggere fremover. Flere mammabloggere er også å finne blant de bloggerne som tiltrekker seg flest annonsører.

Rafiq Charania antar at Blogg.no har flere tusen mammabloggere i sine lister. De mest populære bloggerne her er: Siljemilf som har nesten 8000 lesere i døgnet, Malindus med 5800 lesere i døgnet og Anettemarie med over 5000 lesere.

Her kan du lage din egen blogg

Blogger om livet Susanne "Sessan", med bloggen sessanochprinsessan.com har blogget om mammalivet i flere år. Hun har tre barn som er født i 1990, 1993 og i 2006. Mye hadde endret seg, for eksempel på utstyrsfronten, på disse årene, og hun brukte flittig ulike mammaforum for å få tips og råd før hun startet sin egen blogg i 2007.

I dag sier Susanne at bloggen fungerer som en blanding av en oase av tips om ting hun liker og små hverdagsblikk fra familielivet. Opptil 1000 personer er på bloggen hennes daglig.

Er åpen om ADHD Tilbakemeldingene fra leserne er mange.

- De som fulgt oss lenge eller siden starten, vet at jeg er syk og at min mann har vært med i en ulykke som gjorde at våre liv ble snudd opp-ned. Disse leserne er genuint interessert i hvordan det virkelig går med oss, bak det jeg velger å skrive om. Jeg er åpen om at jeg har ADHD og at vi har barn i huset med den samme diagnosen. Blogginnlegg som handler om å leve med denne diagnosen skaper alltid engasjement hos leserne og jeg svarer mye på eposter om det temaet, sier Susanne.

Andre lesere er innom fordi de liker tipsene til bloggmammaen.

- Jeg har faste lesere som hver vår og høst vil ha råd om påkledning. Gode uteklær er mitt hjertebarn som jeg ikke kan få spredd nok informasjon om. Alle barn liker å være ute i all slags vær bare de har riktige klær, sier Susanne.

Vett på nett Mammabloggerne blir stadig oppfordret om å utvise nettvett når de legger ut bilder og historier om barna sine. Noen deler rundhåndet om alt fra bleieskift til antall timer de små har sovet den natta. Andre skriver mer generelt om barnas aktiviteter, morsomme uttrykk og innredningstips til barnerommmet.

- Foreldre har rett til å legge ut bilder av barna sine, og det er de som avgjør hva som legges ut på nett. Vi ønsker at foreldre skal være forsiktige og ikke nødvendigvis dokumentere alle detaljer i barnets liv. Det er ikke sikkert at det vil bli hyggelig lesning for barnet når det blir større. De situasjonene vi som voksne synes er pinlige og helst vil glemme, vil også bli oppfattet som ubehagelige for barn, i alle fall når framtidige klassekamerater finner bilder og informasjon om dem på Internett. Det bør alle som blogger om barna sine tenke over, sier rådgiver Kari Stenquist hos Barneombudet.

Kari Stenquist sier at de aller fleste er kjent med at bilder av barn kan misbrukes i ulike sammenhenger.

- Foreldre skal derfor være varsomme med å legge ut bilder av nakne eller lettkledde barn selv om det er et hyggelig ferieminne. Dessuten er det alltid lurt å legge ut bilder med lav bildeoppløsning.

Deler ikke alt Mammablogger Camilla Marie har gått noen runder med seg selv for å finne ut hva som er "akkurat passe" mye informasjon å dele med verden om datteren på nettet.

- Jeg bruker en del "action-bilder" for å vise hva Emma gjør for noe. Bildene jeg deler er ganske uskyldige. Jeg passer på å ikke dele bilder der hun for eksempel er naken, sier hun.

Mammablogger Susanne sier at hun ikke engang deler en promille av det som skjer i familien selv om det kan se sånn ut når man leser bloggen. Hun sier at det er mye som er for privat til å dele på bloggen, og at hun er nøye med hva hun deler av informasjon om barna.

- Samtidig ønsker jeg en ærlig blogg. Livet er ingen dans på roser. Jeg har et motto i bloggen som sier det meste: "Bloggen er ikke et tverrsnitt av min hjerne, men det jeg velger å dele. Personlig, men ikke privat".

PS. En av landets mest populære, kanskje DEN mest populære, tilhører fremdeles den 15 år gamle Emilie, med kallenavnet Voe, fra Ringerike.

Hun har over 50 000 lesere i døgnet.

Les også:

Psykisk syk mamma

Pappblogger samler minner til datteren

La barna få adventkalender

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

NETTVETT: Barneombudet ber bloggere tenke på hva de legger ut av informasjon om barnet sitt. FOTO: iStock
NETTVETT: Barneombudet ber bloggere tenke på hva de legger ut av informasjon om barnet sitt. FOTO: iStock Vis mer
BLOGGPAPPA: - Mammabloggerne er en voksende gruppe hos blogg.no, sier daglig leder Rafiq Charania. Dag A. Ivarsøy
BLOGGPAPPA: - Mammabloggerne er en voksende gruppe hos blogg.no, sier daglig leder Rafiq Charania. Dag A. Ivarsøy Vis mer