Du leser nå Dagbladet Pluss

- Man kan ikke forvente at besteforeldre skal stille opp som barnevakt til enhver tid

Svikter besteforeldrene barn og barnebarn dersom de bor i Syden deler av året? Christin Engelstad og Heidi Köhn tar diskusjonen.

FORVENTNINGER. Heidi Köhn (t.v.) og Christin Engelstad samtaler om temaet besteforeldre familieliv. Foto: Britt K. Andersen
FORVENTNINGER. Heidi Köhn (t.v.) og Christin Engelstad samtaler om temaet besteforeldre familieliv. Foto: Britt K. AndersenVis mer

Antall pensjonister som bosetter seg utenlands øker fra år til år. Samlet dreier det seg om ca. 50.000 – og tallet antas å øke med om lag ti prosent hvert år frem mot 2020. Da vil det dreie seg om ca. 72.000. Antall seniorer som bor deler av året i varmere strøk er ikke tallfestet, men man regner med at det dreier seg om det mangedobbelte.Kilde: Nav

Christin: Bildet av besteforeldre som alltid var parat til å stille som barnevakter er endret. I dag blir folk foreldre senere i livet, samtidig som vi lever lenger. Generasjonene forskyver seg. Vi er også sterkere og friskere. Mange jobber lenger og er yrkesaktive til over pensjonsalderen. Seniorer som har god økonomi vil nyte pensjonisttilværelsen. Flere ønsker å tilbringe deler av året i varmere strøk, spesielt i vinterhalvåret av helsemessige grunner. Det betyr ikke at de er egoister. På vegne av Seniorsaken opplever jeg ikke at seniorer er mindre aktive besteforeldre i dag enn før. Tidligere var det vanlig at man passet barnebarna hjemme hos seg. Nå deltar besteforeldre i større grad i barnebarnas liv. Besteforeldregenerasjonen er sprekere og mer aktiv. At noen i perioder bor under varmere himmelstrøk, betyr ikke at de ikke stiller opp for barnebarna. På den annen side mener jeg det ikke kan forventes at besteforeldre skal stille opp som barnevakt til enhver tid.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.