- Man tror ofte at folk som trenger hjelp, er så langt unna. Men de er ikke det

Tine (33) og Glenn (50) Bjerke annonserte hytta til låns. De håper flere vil gjøre det samme.

LÅNER BORT HYTTA: Tine og Glenn Bjerke, sammen med barna Kristian (2) Niklas (5) og Martine (8), låner ut hytta si gratis i sommer. - Vi vet selv hvor vanskelig det er å komme seg på ferie med flere barn, det er både krevende og kjempedyrt, sier Tine Bjerke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LÅNER BORT HYTTA: Tine og Glenn Bjerke, sammen med barna Kristian (2) Niklas (5) og Martine (8), låner ut hytta si gratis i sommer. - Vi vet selv hvor vanskelig det er å komme seg på ferie med flere barn, det er både krevende og kjempedyrt, sier Tine Bjerke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ØRJE (Dagbladet): - Meldingene begynte raskt å renne inn i innboksen. Til slutt satte jeg meg ned og gråt over alle skjebnene. Det er altfor store forskjeller her i Norge, mener Tine Bjerke.

Hun ble inspirert av familien på Jæren som tidligere denne måneden valgte å låne bort huset sitt gratis i sommer gjennom en annonse på Facebook.

-Jeg syntes det var utrolig flott å kunne gjøre noe slikt for andre. Jeg begynte å tenke på om ikke vi også burde gjøre noe liknende, sier 33-åringen.

Hun og mannen - som har tre små barn, Martine (8), Niklas (5) og Kristian på snart 2 - disponerer et 90 kvadratmeter stort sommerhus i Sanda i Töcksfors i Sverige.

- Krevende og dyrt
-Vi vet selv hvor vanskelig det er å komme seg på ferie med flere barn, det er både krevende og kjempedyrt. Det er jo derfor vi drar til hytta i Sverige i stedet for til et mer eksotisk reisemål. Og vi har begge to faste inntekter. Tenk bare hvis man ikke har jobb, sier Tine Bjerke.

I samarbeid med Unicef setter Dagbladet i sommer fokus på barn som føler seg utenfor og trenger ekstra hjelp og støtte om sommeren, gjennom tiltaket Feriesentralen.

Da Unicef startet opp tilbudet i fjor, fikk de inn flere bidrag fra personer som ønsket å gjøre noe spesielt for barn eller for en familie.

- Det gjorde også inntrykk å oppleve at privatpersoner tok kontakt med oss, med ønske om å låne ut hyttene sine, ta med familier i sjøfly eller båttur, sier Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef Norge.

Les også historien om «Ida» (12) som bare har vært på ferie én gang i sitt liv, og om Adele (42) som ble reddet av hyttenaboene.
Mange skjebner
Tine og Glenn Bjerke, som begge jobber som lærere i Ørje i Østfold, bestemte seg for å låne ut sommerhuset en uke i juli - til en barnefamilie som av en eller annen grunn har det tøft og ikke har mulighet til å dra på ferie.

- Hvis man først ikke har råd til å dra på ferie, kan matbudsjettet virkelig gjøre et stort innhugg i lommeboka. Så vi bestemte oss også for at vi ville fylle opp kjøleskapet med mat til dem som låner huset. Vi vil ikke at slike ting skal være til hinder for at noen kan låne sommerhuset vårt, sier Bjerke.

I utgangspunktet tilbød de seg å være behjelpelige med å frakte familien til Sverige. Men da det meldte seg familier fra hele landet - fra sør til nord - ble det litt vanskeligere å skulle betale for fly- eller togbilletter til en hel familie.

Feriesentralen

• I samarbeid med Unicef Norge skal Dagbladet i sommer sette søkelys på barn som ikke har råd til å reise på ferie, barn som er ensomme eller føler seg utenfor om sommeren.

• Med utgangspunkt i Unicefs digitale kampanje feriesentralen.no kommer vil til å fortelle om ulike lokale initiativ og arrangementer for barn fra hele landet.

• Vi oppfordrer leserne til å bruke skjemaet under til å sende inn sine tips om enkle og inkluderende sommeraktiviteter som har ingen eller lav kostnad.

• På feriesentralen.no kan du hente inspirasjon til å skape gode minner sammen med andre og få ideer til aktiviteter.

• Bruk også #feriesentralen på Twitter og Instagram.

-Responsen var overveldende. Vi regnet vel først med å få svar bare fra familier i Østfold-området, men annonsen på Facebook spredte seg til hele landet, sier Tine Bjerke.

Lever i en boble
Hun er opptatt av at folk bør tenke hva de kan gjøre for andre, ikke bare leve i sin egen boble.

-Det er så urettferdig at alle ikke har like muligheter. Jeg sitter jo her med tre barn selv. Tenk deg den skuffelsen over aldri å kunne tilby dem ferie. Mange forteller at de ikke engang har råd til å kjøpe is til barna sine på butikken, sier 33-åringen.

Hun og mannen er blitt kalt både «engler» og «fantastiske mennesker» av familiene som har tatt kontakt.

-Vi er jo bare helt vanlige folk. Men det sier noe om hvor stort behovet der ute er for at man hjelper hverandre. Man tror ofte at folk som trenger hjelp, er så langt unna. Men de er ikke det. Mange ser helt velfungerende ut og lever i lokalsamfunnet ditt, sier Ørje-kvinnen.

Tøft valg
Å skulle velge ut én enkelt familie, er vanskelig, medgir Tine Bjerke. Hun er nødt til å bestemme seg en av dagene.

-Vi har tenkt å gjøre det til en tradisjon å låne ut sommerhuset, så de som ikke får mulighet i år, få en ny sjanse neste sommer, sier hun.

Håpet er at flere skal kaste seg på trenden og tilby trengende familier et ferietilbud om sommeren.

-Det skal egentlig så lite til, man tenker bare ikke over det. Kanskje kan du ta med et ekstra barn på Tusenfryd i sommer, invitere til hagefest eller gi bort gratisbilletter du får av jobben til en båttur eller konsert, sier Tine Bjerke.

Hun har opprettet Facebook-siden Barnas Feriehjelp for å oppfordre folk til å gjøre noe ekstra for andre i sommer.

- Det er ikke alltid de dyreste feriene som fester seg mest hos barna. Det kan bli gode ferieminner ut av helt enkle, små opplevelser, mener 33-åringen.

Koie på fjellet
Selv skal ikke trebarnsfamilien reise så langt av gårde i sommer. De skal være en del i sommerhuset i Sverige, men deler seg litt i ferien.

Tine drar på telttur til Danmark med to av barna, mens Glenn tar med en av sønnene på fjellet.

-Det beste ungene kan gjøre om sommeren, er å være på på en gammel tømmerkoie vi har på fjellet. Det er det svært enkelt, ikke strøm og vann.  De elsker å sitte i trillebåra, hente vann  i bekken og sove alle sammen i ett rom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer