PASSKONTROL: Her er den nye passkontrollen på Gardermoen. Med innføring av nye og strengere passregler kan det allikevel bli kø. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PASSKONTROL: Her er den nye passkontrollen på Gardermoen. Med innføring av nye og strengere passregler kan det allikevel bli kø. Foto: Odd Roar Lange/The Travel InspectorVis mer

Mandag kommer nye passregler for ferien din

Dette må du vite før du drar på utenlandsreiser i år.

(Dagbladet): Skal du til utlandet på ferie i sommer? Da bør du vite dette om passet ditt. For fredag endret Norge passreglene slik at de samsvarer med passreglene i de andre EØS-landene.
Samtidig som nye Gardermoen åpner en rekke nye pass-sluser på Pir Nord innføres også full passkontroll for reisende inn og ut av Schengenområdet.
Dette ble vedtatt i statsråd fredag. Og reglene skal gjelde fra mandag 1. mai.

Les mer: Nå slår politiet passalarm

De fleste landene i Europa er med i Schengenavtalen og tidligere har du ikke vært nødt til å vise pass for reiser mellom disse landene. Men etter at flere land er blitt rammet av terrorangrep er det blitt innført en såkalt utvidet grensekontroll. Og dette betyr at du må ta med deg passet ditt selv om du bare reiser til Sverige eller Danmark. Det er særlig fly-, tog-, og fergepassasjerer som må regne med hyppigere kontroller.

Ta med passet

PASS PÅ: Husk å ta med deg passet ditt på alle utenlandsreiser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PASS PÅ: Husk å ta med deg passet ditt på alle utenlandsreiser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Og så lenge det nye nasjonale ID-kortet ikke er kommet ennå så er pass den eneste gyldige ID-en for nordmenn. Bankkort og sertifikat regnes ikke som gyldig ID i forhold til grensekontroller. Reiser du til Tyrkia så har tyrkiske myndigheter innført unntakstilstand som gjør at du må ta med deg passet hele tiden under oppholdet. Her må du også ha visum.

Disse landene er ikke med i Schengenavtalen, og omfattes derfor av de nye passreglene hvor du må regne med full passkontroll ved inn- og utreise:

• Kroatia , Tyrkia, Storbritannia, Irland, Kypros, Romania, Bulgaria, Albania, Bosnia-Hercegovina, Serbia og Montenegro.

Generelt sett omfattes områder utenfor Europa ikke av Schengen-avtalen (men Kanariøyene - som er en del av Spania inngår i avtalen).
Les mer: Passet ditt kan være ugyldig selv om det er lenge til utløpsdatoen