HAR LITE SLINGRINGSMONN: En av seks nordmenn vil få vanskelig for å betale på boliglånet dersom renta går opp med to prosentpoeng. Foto: Nina Hansen
HAR LITE SLINGRINGSMONN: En av seks nordmenn vil få vanskelig for å betale på boliglånet dersom renta går opp med to prosentpoeng. Foto: Nina HansenVis mer

Mange boligeiere tåler ikke renteoppgang

En av seks får trøbbel ved to prosentpoengs økning. Rentemøte i dag klokka 14.00.

||| En av seks nordmenn har så høye boliglån at de ikke  tåler en renteoppgang på to prosentpoeng. Klokka 14.00 i dag får vi vite om Norges Bank setter opp styringsrenta, eller lar den forbli på 1,75 prosent. Økonomene er uenige om utfallet.

- Jeg holder en ørliten knapp på at renta forlir uendra, sier makroanalytiker i Handelsbanken, Shakeb Syed til Dagbladet.

- Det er to hovedgrunner til det. For det første er krona ganske sterk. Hvis vi får en renteheving, vil krona øke ytterligere, og det er alt annet gunstig for eksportindustrien. For det andre har de siste måneders makrotall for norge vært på den svake siden. Detaljomsetningen har flatet ut, arbeidsledighetsraten faller ikke lenger, og inflasjonen er ikke bare lav, den har falt den siste tiden, sier Syed.

- Norges Bank spådde jo en oppgang i mars, og det er mulig de holder seg til denne, men det tror jeg vil være feil, sier Syed.

- Mindre sikkert nåI DnB NOR Markets tror de Norges Bank til holde seg til rentebanen fra mars.

- Vi tror de setter opp renta med 0,25 prosentpoeng, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DnB NOR Markets til Dagbladet.

Der begge økonomer peker på situasjonen i Hellas og utviklingen i andre EU-land, mener likevel Aamdal at Norges Bank vil følge sitt planlagte løp.

- Resultatet er mindre sikkert nå enn tidligere, men vi tror på renteøkning, sier Aamdal.

Tåler ikke rentehoppNTB melder i dag at en av seks nordmenn har så høye boliglån at de ikke tåler en renteoppgang på to prosentpoeng. I undersøkelsen, som er utført på vegne av SpareBank 1, oppgir dessuten fire av ti nordmenn med boliglån at de er bekymret over renteutviklingen.
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 mener resultatene av undersøkelsen, som Respons Analyse har foretatt blant 1818 personer over hele Norge, er oppsiktsvekkende.


- I dag krever bankene at nye lånekunder skal tåle en lånerente som er fem-seks prosentpoeng høyere enn i dag. Undersøkelsen viser at flere enn en av seks av dem som allerede har boliglån ikke vil tåle så høye renter. Det er oppsiktsvekkende mange og betyr at de kanskje ikke ville fått boliglån om de hadde søkt om det i dag, sier Gundersen til NTB.


18,5 prosent av de spurte sier de ikke vil greie å betjene gjelden med en rente på ti prosent.