Mange fiskegratenger inneholder svært lite fisk

Stor test. Stem på den du liker best.

PÅ TIDE MED PRODUKTUTVIKLING: Veldig mange av dagens fiskegratenger inneholder svært lite fisk. Foto: ERIK HELGENESET
PÅ TIDE MED PRODUKTUTVIKLING: Veldig mange av dagens fiskegratenger inneholder svært lite fisk. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Skal du spise fisk, er det sunnere å velge rene fileter av fisk framfor fiskekaker, fiskeboller, eller fiskegratenger. Grunnen til dette er rett og slett at du får i deg mer fisk når du spiser ren fisk.

Det er ingenting i veien for å velge fiskegratenger eller fiskekaker heller, men da gjelder det bare å velge typer som inneholder mye fisk. Det er nemlig store forskjeller på hvor stor andel fisk det er i slike produkter.

Fisk eller makaroni? Noen fiskegratenger inneholder mye makaroni og lite fisk.

Dette er jo ikke direkte usunt, men på langt nær så næringsrikt som en skikkelig fiskemiddag med ren fisk, grønnsaker, og litt poteter eller villris.

På tide med produktutvikling I løpet av de siste årene har det skjedd mye på fiskekakefronten.

Flere fiskekaker inneholder både 70, 80, og 90 % fisk, noe som er veldig bra!

Kanskje er det på tide at det skjer litt produktutvikling når det gjelder fiskegratenger også.

Veldig mange av dagens fiskegratenger inneholder nemlig svært lite fisk.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av fiskegratengene i denne testen, har vi sett på fiskegratengenes innhold av protein, karbohydrat, natrium, fett og andel fisk.

Mye protein, og andel fisk har trukket opp. Mens mye karbohydrat, natrium og fett har trukket ned.

Vi har latt andel fisk telle dobbelt opp. Vi har dessuten gitt et ekstra poeng (ikke terningkast) til dem som inneholder fet fisk, og et minuspoeng (ikke terningkast) til dem som inneholder palmeolje. Vi har hentet inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene dette har manglet på deklarasjonen.

Stem på den du liker best Smak er ikke en faktor i testen.

Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn dem som får høyere terningkast.

Våre kilder Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker, og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Fransk fiskegrateng En av testens vinnere. Veldig høy andel fisk, og bra med umettet fett. Det eneste som trekker ned, er at det er litt palmeolje i denne fiskegratengen. Karakter: Produsent: Findus Fiskegrateng, torsk og bacon En av vinnerne. En grei andel fisk, og lite salt og mettet fett. Karakter: Produsent: Coop Fiskegrateng etter bestemors oppskrift Testens laveste innhold av salt. Andel fisk kunne gjerne vært høyere. Karakter: Produsent: Fiskemannen Ishavsgrateng, torsk Pluss for fullkornsmakaroni, og greit innhold av salt. Andelen fisk er grei, men kunne gjerne vært høyere. Karakter: Produsent: Lerøy Fiskegrateng laks og brokkoli Pluss for fet fisk, men andelen fisk er likevel så lav at retten ikke får mer enn terningkast 4. Karakter: Produsent: Findus God gammeldags fiskegrateng En helt grei fiskegrateng, men også denne kunne gjerne hatt mer fisk og protein. Karakter: Produsent: Findus Fiskegrateng Lite fisk og protein. Ikke så mye mettet fett, men saltinnholdet kunne gjerne vært litt lavere. Karakter: Produsent: X-tra Fiskegrateng med makaroni Relativt lite fisk og protein. Saltinnholdet kunne gjerne vært lavere. Karakter: Produsent: First price Fiskegrateng med makaroni Testens taper når det kommer til innhold av fisk. Denne inneholder dessuten mye karbohydrater og lite protein. Men saltinnholdet er bra. Karakter: Produsent: Lerøy Les mer på Bramat.no:
Fremdeles lurt å bruke fluor
Hveteallergi og ADHD
Svisker styrker skjelettet