MÅ HA HJELP: Thomas Davidsen (32) er på jakt etter sin første leilighet. Han tror de færreste førstegangskjøpere klarer å skaffe seg bolig uten foreldrehjelp, i hvert fall gjelder det dem som kjøper i Oslo. - Ellers blir det veldig vanskelig å komme seg inn i markedet, siden boligprisene er så høye, sier han, her sammen med meglerassistent Sigrid Vinje i DNB Eiendom. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MÅ HA HJELP: Thomas Davidsen (32) er på jakt etter sin første leilighet. Han tror de færreste førstegangskjøpere klarer å skaffe seg bolig uten foreldrehjelp, i hvert fall gjelder det dem som kjøper i Oslo. - Ellers blir det veldig vanskelig å komme seg inn i markedet, siden boligprisene er så høye, sier han, her sammen med meglerassistent Sigrid Vinje i DNB Eiendom. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Forskudd på arv

- Mange foreldre angrer på bolighjelp:
Dette bør du vite før du gir arv på forskudd

Hele 16 prosent gir forskudd på arv når poden trenger sin første bolig. For mange betyr det økonomiske trøbbel i lang tid etterpå.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Jeg tror at mange foreldre angrer på bolighjelpen de gir til barna. Årsaken er at de gjerne må ofre sine egne drømmer og sparemål for å bidra til boligkjøpet, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Det betyr at for eksempel sparing til fritidsbolig eller pensjon blir nedprioritert. Dette er det fort gjort å angre bittert på i fremtiden, mener hun.

- Bolighjelp du gir til ett av barna, kan også skape familiekonflikter om man ikke har mulighet til å bidra med samme type hjelp til de andre barna. Så her er det mye å tenke gjennom før man hjelper barna inn på boligmarkedet, sier Reitan.

16 prosent av nordmenn sier de har gitt forskudd på arv som hjelp til boligkjøp, viser en fersk undersøkelse Ipsos MMI har foretatt for Dagbladet. 31 prosent sier de har planer om å yte barna økonomisk bistand i fremtiden.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn