Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Mange forsikringer dekker det ikke

Blodsugerne koster mye å fjerne, og du risikerer å måtte dekke alt selv.

TYSK KAKERLAKK: Det finnes flere typer kakerlakker i Norge, men denne er mest vanlig. Foto: ALL OVER PRESS
TYSK KAKERLAKK: Det finnes flere typer kakerlakker i Norge, men denne er mest vanlig. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside Norske hus og hjem er under stadig angrep fra sultne inntrengere. Noen, som husbukk, rotter og mus, er direkte skadelige for boligen, mens andre er skadelige for folk - eller bare ekle å ha i hus.

Ifølge Anticimex, som utfører skadedyrsanering i norske hjem, øker forekomsten av «de nye skadedyrene» som kakerlakker generelt, og veggedyr spesielt.

- Veggedyrforekomstene har økt med rundt 50 prosent i året de siste årene, sier Stein Norstein i Anticimex til Dinside.

Og mens du til dels kan bekjempe kakerlakker selv, er veggedyr nærmest umulig å bli kvitt på egenhånd, og full sanering koster gjerne 30-50.000 kroner. Heldigvis er du dekket av forsikringen. Eller?

Visste du at veggedyr er blant de dyreste krypene å få på besøk hjemme

- Dekker kun skade på boligen De aller fleste boligforsikringer kommer i ulike pakker eller nivåer, i tillegg til den obligatoriske naturskadeforsikringen. Velger du den enkleste og rimeligste, er sjansen stor for at du må dekke skadedyrangrep selv, men de aller fleste har dette inkludert i utvidede forsikringer.

- En standard husforsikring dekker ikke skader forårsaket av kryp og dyr. Det er derfor en ekstra trygghet å ha en forsikring som dekker slike skader, da kostnadene forbundet med å ordne opp etter skadedyr fort kan bli høye, sier Kristin Nøkleby Holth, kommunikasjonssjef bank og forsikring i Storebrand, til Dinside.

SLIK SJEKKER DU: Veggedyreksrementer på og rundt seng og andre myke møbler der mennesker oppholder seg er et sikkert tegn på angrep.  Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI
SLIK SJEKKER DU: Veggedyreksrementer på og rundt seng og andre myke møbler der mennesker oppholder seg er et sikkert tegn på angrep. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI Vis mer

LES OGSÅ: Bård så en bevegelse i øyekroken, se hva han fant i toalettskåla

Se nøye på vilkårene Storebrand har en såkalt Super-forsikring som dekker skader på boligen som er forårsaket av insekter og dyr, samt skade ved treødeleggende sopp og råte.

Mauren spiser både isolasjon og stenderverk: Slik blir du kvitt dem

Det er imidlertid her det gjelder å holde tungen rett i munn. Selv om du ser det som en skade at kakerlakker har tatt over kjøkkenskap og veggedyrene gasser seg på kroppen din hver natt, dekker ikke en slik ekstraforsikring nødvendigvis kostnaden ved å bli kvitt dem.

Det er først om skadedyrene går til angrep på selve boligen at disse forsikringene vil slå inn.

Sanering av bolig for å bli kvitt kakerlakker og veggedyr dekkes ikke av ekstraforsikringen i Storebrand. Går du for Gjensidiges Hus Pluss-skade, eller Ifs Super-forsikring er du imidlertid litt bedre rustet.

Merk at du også bør sjekke at du er dekket for følgeskader fra ulike skadedyrangrep, da disse kan bli enda mer omfattende - for eksempel om en mus gnager på en elektrisk ledning, og det oppstår brann.

LIMFELLE: Du kan også sette opp feller for kakerlakkene, først små feller i papir for å se om det faktisk er kakerlakker hos ddeg, senere mer effektive varianter, som her.  Foto: ALL OVER PRESS
LIMFELLE: Du kan også sette opp feller for kakerlakkene, først små feller i papir for å se om det faktisk er kakerlakker hos ddeg, senere mer effektive varianter, som her. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Om du er dekket for alle typer skadeangrep, er altså avhengig av hvilket forsikringsselskap og hvilken -pakke du har. Her er det smart å forhøre seg med forsikringsselskapet jo før jo bedre.

RISIKO: Reiser du mye til steder med skadedyrproblemer kan du være særlig utsatt.

Kan du gjøre det selv? Ifølge Norstein er både kakerlakker og veggedyr vanskelig å bli kvitt uten å få hjelp.

- Kakerlakker kan man kanskje få til, men veggedyr bør man nok få hjelp til.

For å bli kvitt veggedyr må seng og myke møbler i rom som er angrepet fryses ned eller varmes opp - i kombinasjon med å legge ut giftpulver. Veggedyrene er robuste kryp, så det kreves spesialutstyr for å få frosset ned eller varmet opp inventaret.

Anticimex for eksempel, benytter et stort, ekstra kaldt kjølelager som et ledd i kampen mot de blodtørstige veggedyrene.

Prisen på å bli kvitt veggedyr kommer fort opp i 30-50.000 kroner.

Selv om kakerlakker sies å være den eneste skapningen som vil overleve et atomangrep, er de faktisk hakket enklere å bli kvitt. Her kan du gjøre et forsøk selv, før du eventuelt tilkaller profesjonelle.

- Det første du må gjøre er å identifisere matkildene; det kan være søl rundt hundematskål, i søppelbøtten ... det må man fjerne, sier Nordstein.

Så gjelder det å være særlig streng og nøye med vask og renhold i en periode, sørge for at de ikke har noe å leve av, til problemet er borte.

Dersom du ikke klarer å bli kvitt kakerlakkene på egenhånd, er det å anbefale å forhøre seg med profesjonelle før problemet tar helt overhånd.

SJEKK SELV: Tegnene som kan avsløre om du har skadedyr i boligen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!