Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerferie:

Mange nordmenn får ødelagt sommerferien på grunn av denne lille feilen

Ikke gå i denne feriefella i sommer. PS - bruk såpe!

DRØMMEFERIEN: Ikke la drømmeferien på stranda ende opp med en strandet ferie på do. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
DRØMMEFERIEN: Ikke la drømmeferien på stranda ende opp med en strandet ferie på do. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Sommervarmen brer seg over Forsommer-Norge. Men det stanser ikke reiselysten til utlandet. Mer enn 600 000 nordmenn reiser i år på charterferie til land som Hellas, Spania, Kroatia, Italia, Bulgaria, Tyrkia og Kypros. Turer med glede, opplevelser og avslapning. Men for mange ender ferien i sykesenga. Enten på hotellet eller på et sykehus. Og årsaken kan være en liten, men viktig detalj.

Rett måte: Vasker du hendene dine på riktig måte når du er på ferie? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Rett måte: Vasker du hendene dine på riktig måte når du er på ferie? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Ferien ender på do

- Det handler ofte om noe så enkelt som håndvask og hygiene, sier skaderådgiver medisin hos Europeiske Reiseforsikring, sykepleier Line Sørbø.

Men rett etter håndvaskingen gjør mange en feil som kan få store konsekvenser.

- Nå når sommeren nærmer seg vet vi av erfaring at antall henvendelser knyttet til mageproblemer kommer til å øke. I mange tilfeller kunne problemene trolig vært unngått. Det handler om å være veldig nøye med å såpevaske seg på hendene flere ganger i løpet av dagen, og spesielt før man skal spise. Og like viktig: husk å ikke bruke håndkledet som henger ved vasken og å unngå å ta på selve dørhåndtaket på toalettet når du forlater rommet!, sier Sørbø.

SØRENGA: Det populære badestedet Sørenga ble stengt etter at det ble kjent at rundt 50.000 liter fyringsolje hadde lekket ut i Alnaelva. Lørdag åpnet kommunen opp for bading igjen. Video: Emilie Rydning Vis mer

- Bruk gjerne et papir. Du har rene men fuktige hender etter å ha vasket deg, og får med deg nye bakterier på hendene ved å ta på selve toalettdørhåndtaket. Det er de små detaljene som kan få store konsekvenser for resten av ferien.

Vaksine mot såkalt turistdiaré har dessuten begrenset effekt. Vaksinene virker kun mot noen av bakteriene du utsettes for på reisen. Den totale vaksineeffekten mot turistdiare regnes derfor som dårlig. Samtidig kan youghurt og yoghurtliknende produkter ha en en viss forebyggende effekt på akutt diaré både hos barn og voksne.

Bakteriedrepende midler

- Mange tror nok at bakteriedrepende/antibakterielle midler som vi gjerne har med i en liten flaske eller våtservietter er tilstrekkelig for god forebygging av smitte via bakterier fra en uvant bakterieflora. Men disse midlene kommer i tillegg til såpevask, ikke i stedet for, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If og Europeiske Reiseforsikring.

I noen tilfeller, hvor håndvask ikke er tilgjengelig, er antibakterielle midler et godt alternativ.

- Hva med vann og drikke?

- Drikk flaskevann og unngå å drikke vann fra springen. De fleste steder som er vant til å ta i mot turister bruker flaskevann til både vasking av mat og til isbiter, så der ville jeg ikke vært så redd for smitte. Det handler ofte om å ta seg kikk på omgivelsene der du skal spise. De mest risikoutsatte spisestedene viser ofte ganske tydelig hvordan de håndterer hygiene, sier Line Sørbø.

Rett til sykehus: Gjør alt du kan for å unngå å havne på sykehus når du er på ferie. Noen ganger er det små ting som utgjør den store forskjellen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Rett til sykehus: Gjør alt du kan for å unngå å havne på sykehus når du er på ferie. Noen ganger er det små ting som utgjør den store forskjellen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Unngå overbehandling

Et økende problem er riksikoen for overbehandling på sykehus i «syden».
Andre land har ofte andre grenser for hvor mye antibiotika de bruker på pasientene. Vi har opplevd flere tilfeller der selv småskader og lettere sykdommer behandles med store mengder antibiotika, sier Sørbø, som anbefaler nordmenn som trenger legehjelp om kontakte sitt reiseforsikringsselskap dersom det er snakk om innleggelser og behandling i utlandet.

Blir du lagt inn på sykehus kan du risikere å bli smittet av bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Da kan sykehusoppholdet ditt ende opp på isolat.

- Noen steder tar seg også alt for godt betalt for legebehandlingen, og vi gir da råd til de reisende om å velge et annet sykehus eller legesenter. Vi har en liste over slike steder samt en oversikt som viser kvaliteten på behandlingsstedet og hvilke medisinske spesialiteter de ulike sykehusene har.

- Kan man ende opp med å måtte betale regningen selv dersom man havner på et slikt sykehus?

- Dersom vi har gitt kunden beskjed om å ikke benytte dette sykehuset eller denne legen, og de allikevel velger å gjøre det, så kan det bli resultatet. Men vår erfaring er at kundene lytter til de råd vi eller alarmsentralen vår gir.

Rett til hjemreise

- Hver uke reiser tusenvis av nordmenn til utlandet. Mange på en etterlengtet langweekend med familie, venner eller gode naboer. Andre tar seg en uke til syden og noen velger å reise enda lengre, kanskje til New York, Bangkok, eller Sør-Amerika. En tidligere undersøkelse fra Gjensidige viser at en av 1 av10 har reist til utlandet uten gyldig reiseforsikring og de litt yngre synder mer på dette området enn eldre, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Husk at det Europeiske Helsetrygdkortet ikke erstatter en reiseforsikring. Det gir deg rett til behandling men ikke til f.eks hjemreise, ekstra hotellovernattinger etc.

- Mange norske familier kommer til å oppleve at barna deres får sykdommer som vannkopper, luftveisinfeksjoner og ørebetennelse i løpet av utenlandsoppholdet. Dette kan medføre at de må utsette hjemreisen. Da kommer reiseforsikringen til anvendelse, og der denne sparer familiene for store ekstrakostnader, sier Line Sørbø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media