Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Mange reiser hit for å sole seg

Men 90 prosent av landet ligger mer enn 500 moh.

FJELLTUR: Fra den spektakulære veien fra Pico do Areeio (1818 moh.) til Madeiras høyeste punkt Pico Ruivo (1862 moh.) Foto: TOM HELGESEN
FJELLTUR: Fra den spektakulære veien fra Pico do Areeio (1818 moh.) til Madeiras høyeste punkt Pico Ruivo (1862 moh.) Foto: TOM HELGESEN Vis mer

MADEIRA (Dagbladet): Feriefolket reiser ikke til Madeira i første rekke for å bade, men for alt annet spennende den portugisiske øya har å by på.

Øya er vulkansk, og naturkreftene har skapt forrevne fjelltopper og dype daler.
  Fjelltoppen Selv om mange drar til Madeira for å sole og kose seg, er det ikke til å komme forbi at dette er et fjelland.

Hele 90 prosent av arealet ligger mer enn 500 moh.

Det høyeste punktet er Pico Ruivo på 1862 moh., der atkomsten er langt mer tilrettelagt enn nordmenn er vant til i høyden.

SJØBAD: Sandstrender er mangelvare på Madeira, men sjøbadet i Ponto Moniz kan friste med saltvannsbad i Atlanterhavet. Foto: TOM HELGESEN
SJØBAD: Sandstrender er mangelvare på Madeira, men sjøbadet i Ponto Moniz kan friste med saltvannsbad i Atlanterhavet. Foto: TOM HELGESEN Vis mer

Fra byen Santana på nordkysten går bilveien opp til Achada do Texeira, hvor stien starter.

Mye er gjort på en time, og anbefales i klarvær. Da får du strålende utsikt over store deler av øya, og ikke minst inn i Madeiras forrevne fjellverden med spisse topper og dype daler.

Bademulighetene
Ordentlige sandstrender er mangelvare på Madeira, men det er varmt nok midt på sommeren til at det frister med et saltvannsbad i Atlanterhavet.

Dette har turistbransjen på Madeira løst ved å anlegge havbasseng flere steder langs kysten.

Porto Moniz, landsbyen helt nordvest på øya, er blant annet kjent for vakker natur og flotte tilrettelagte saltvannsbasseng.

Til fots på vannveier Vannveiene, levadaene, er et særpreg for Madeira. Fra gammel tid har man gjennom dette kanalsystemet ført vann rundt på øya.

Fra nordsiden, hvor det er høye fjell og mye nedbør, har vannet sildret over til dyrkingen på terrassemarker på den tørrere sørsida.

FJELLAND: Hele 90 prosent av Madeira ligger mer enn 500 moh.  Foto: TOM HELGESEN
FJELLAND: Hele 90 prosent av Madeira ligger mer enn 500 moh. Foto: TOM HELGESEN Vis mer

Levadaene er behagelige å vandre på, fordi de ligger så flott i terrenget.

Du merker nesten ikke at det går oppover, selv om du starter nede ved kysten.

Mørk fortid De populære fotrutene og vanningskanalene har en mørk bakgrunnshistorie.

Det var slaver og straffanger som sto for størsteparten av arbeidet med å hogge seg inn i den vulkanske berggrunnen.

FARGERIKT: Den botaniske hagen i Jardim Botânico i hovedstaden Funchal Foto: TOM HELGESEN
FARGERIKT: Den botaniske hagen i Jardim Botânico i hovedstaden Funchal Foto: TOM HELGESEN Vis mer

Det finnes utallige levadaer med forskjellige lengder og vanskelighetsgrader. Noen går også gjennom lange tunneler hvor hodelykt er påkrevet.

Sukker og bananer Helt opp til cirka 600 moh. drives terrassejordbruk hvor levadaene skaffer vann til avlingene som består av blant annet sukkerrør, bananer og vindruer.

Nesten all sukkerproduksjonen går med til å lage madeiravin, og de beste vindistriktene på Madeira ligger på sørkysten nær hovedstaden Funchal og i Câmara de Lobos.

Imponerende frodighet I kategorien «verdt å se» må man ikke glemme den botaniske hagen i den sjarmerende hovedstaden Funchal.

Hagen er lett å nå med både bil, buss og kombinasjonen taubane og kort spasertur.

SPENNENDE ØY: Feriefolket reiser ikke til Madeira i første rekke for å bade, men for alt annet spennende den portugisiske øya har å by på. Foto: TOM HELGESEN
SPENNENDE ØY: Feriefolket reiser ikke til Madeira i første rekke for å bade, men for alt annet spennende den portugisiske øya har å by på. Foto: TOM HELGESEN Vis mer

I Jardim Botânico er det blomster i alle regnbuens farger, og parken er et must for alle madeirabesøkende.

Den grønne øyas frodighet imponerer alle tilreisende, og en rundtur anbefales.

Da kan man selv oppleve spektakulære landsbyer høyt oppunder fjellene, og alt fra nesten golde, ørkenaktige landskap med kaktuser til grønne og frodige skogområder.

GOLDT OG GRØNT: Madeira har alt fra nesten golde, ørkenaktige landskap med kaktuser til grønne og frodige skogområder.Foto: TOM HELGESEN
GOLDT OG GRØNT: Madeira har alt fra nesten golde, ørkenaktige landskap med kaktuser til grønne og frodige skogområder.Foto: TOM HELGESEN Vis mer
HOVEDSTAD:  Utsikt fra svevebanen til Monte utover Madeiras hovedstad Funchal. Foto: TOM HELGESEN
HOVEDSTAD: Utsikt fra svevebanen til Monte utover Madeiras hovedstad Funchal. Foto: TOM HELGESEN Vis mer