Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Mange tenker nok ikke over hva de faktisk gjør

Men digital mobbing, som fotomanipulering, er ulovlig.

(ULLENSAKER/Dagbladet): Få ungdommer er klar over at det er straffbart å mobbe på nett, tror 9.klassingene Ida Emilie Skålhegg (15) og Alexander Hansen (15).

«BRUK HUE:» Emilie Skålhegg (15) og Alexander Hansen (15) deltok da Bruk Hue-kampanjen mot digital mobbing besøkte Nordby ungdomsskole på Jessheim for å informere elevene om konsekvensene av mobbing på nett. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
«BRUK HUE:» Emilie Skålhegg (15) og Alexander Hansen (15) deltok da Bruk Hue-kampanjen mot digital mobbing besøkte Nordby ungdomsskole på Jessheim for å informere elevene om konsekvensene av mobbing på nett. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Mange tenker nok ikke over hva de faktisk gjør når de sender sjikanerende sms-er eller legger ut pinlige bilder av andre på nett, sier Ida Emilie.

- Det er nok lett å være tøff i trynet når du slipper å møte folk ansikt til ansikt, men konsekvensene for mobbeofferet er nok like alvorlige som for dem som blir plaget fysisk, mener Alexander.
Fikk seg en vekker Begge fikk seg en skikkelig vekker under åpninga av «Bruk hue»-kampanjen om digital mobbing i går.

TILBAKE PÅ SKOLEBENKEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt vendte tilbake til sin gamle skole da Bruk Hue-kampanjen mot digital mobbing besøkte Nordby ungdomsskole på Jessheim for å informere elevene om konsekvensene av mobbing på nett. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TILBAKE PÅ SKOLEBENKEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt vendte tilbake til sin gamle skole da Bruk Hue-kampanjen mot digital mobbing besøkte Nordby ungdomsskole på Jessheim for å informere elevene om konsekvensene av mobbing på nett. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Kampanjen, som arrangeres i regi av Medietilsynet, Telenor, Røde kors og Barnevakten, besøker en rekke ungdomsskoler landet over og retter seg både mot elever og foreldre.

- Det er lett å glemme hvor offentlig Internett er. En slengbemerkning i korridoren kan bli borte, men det gjør ikke et bilde du legger ut på et nettsted. Digital mobbing er mye alvorligere enn mange tror, sier kulturminister Anniken Huitfeldt, da hun sparket i gang kampanjen på sin gamle ungdomsskole, Nordby ungdomsskole i Ullensaker, i går.

Forsvinner ikke - Mange tror kanskje ubehagelige ting som skjer i ungdomstida forsvinner etter hvert, men episoder man er vitne til eller opplever selv, bærer man med seg videre i livet. Mobbing blir ikke borte. Derfor er det så viktig å være bevisst på hvordan man oppfører seg mot andre på nettet og på mobil, sier Huitfeldt.

Misbruk av bilder og ærekrenkende uttalelser er de hyppigste formene for digital mobbing, påpeker Dag Harald Drevsjø, avsnittsleder i forebyggende avsnitt og fungerende stasjonsleder ved Manglerud politikammer i Oslo.

- De færreste ungdommer er bevisst på at de kan få en straffbar reaksjon hvis de er over 15 år. De som mobber digitalt kan straffes både for ærekrenkelser, for trusler eller for å opptre på en skremmende, plagsom og hensynsløs måte, sier han.

Foreldrenes roller Foreldrene spiller en viktig rolle for å forebygge digital mobbing, mener Merethe Claussen Moe, daglig leder i foreldreorganisasjonen Barnevakten.

- Mor og far er ofte ikke oppmerksomme på hvor utbredt denne type mobbing er og hvor fort gjort det er å trå over streken, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media