Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Mange trosser advarslene for å oppleve den spektakulære røde stranda

Red Beach på Santorini. 

SPEKTAKUALÆRT: Den røde standa sør på Santorini er spektakulær, men kan også være farlig. Det har falt ut flere steinblokker fra vulkanfjellene som omgir stranda de siste årene. Foto: Tormod Brenna
SPEKTAKUALÆRT: Den røde standa sør på Santorini er spektakulær, men kan også være farlig. Det har falt ut flere steinblokker fra vulkanfjellene som omgir stranda de siste årene. Foto: Tormod Brenna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANTORINI (Dagbladet): Den er spektakulær, og i manges øyne vakker. Men «Red Beach» helt sør på Santorini, kan også være farlig. Det bryr de fleste selfie-turistene seg lite om.

Det er slått opp skilt flere steder ved ankomsten til stranda med den spektakulære rødbrune fargen. Skilt som forteller om rasfare. Stranda er ikke spesielt bred, noen steder skiller det bare 7-8 meter fra vannet til den stupbratte veggen av vulkanstein.

ADVARSLER: Det er slått opp mange skilt om rasfare, men turistene oppsøker likevel Red Beach på Santorini. Foto: Tormod Brenna
ADVARSLER: Det er slått opp mange skilt om rasfare, men turistene oppsøker likevel Red Beach på Santorini. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Og det er nettopp fjellet som ruver opp over stranda som er problemet. Det er porøst og ustabilt. Geologer har flere ganger uttrykt bekymring for ras.

Av og til løsner det småstein, og noen ganger større steinblokker, som faller ned mot stranda.

Advarte turistene

I 2015 gikk turistmyndighetene ut med en oppfordring til alle hotellene om å oppfordre gjestene om ikke å oppsøke Red Beach da de anså at faren for ulykker var betydelig. I 2014 falt det nemlig ned steiner både på stranda og på stien som leder dit, uten at noen ble skadd.

Verken oppfordringen eller varselskiltene rundt stranda hjalp. Red Beach er en stor attraksjon, og folk reiser dit.

Myndighetene har imidlertid fjernet de mest rasfarlige steinene, og også satt opp gjerder opp mot fjellet slik at ingen skal bli fristet til å begynne å klatre opp og potensielt være en fare for å utløse ras.

Hver dag går det flere titalls busser til stranda fra øy-hovedstaden Fira. Det er til å forstå. For selv om stranda verken er spesielt stor eller har fasiliteter utover et par snack-barer, er den eksepsjonell i fargen.

Spesielt inntrykk

Vulkanfjellet som reiser seg loddrett er brunrødt og gnistrer i sola. Sanda, eller snarere de finkornede rullesteinene på stranda er svarte og røde, og gir et helt spesielt inntrykk som du knapt finner maken til noe annet sted.

Stranda er også attraktiv for snorkling, vulkansteinene på havbunnen gir skaper spennende formasjoner og tiltrekker seg mye liv.

Og tar du først turen til Red Beach om du er på smellvakre Santorini, anbefales desidert et besøk til den utgravde bronsealderbosetningen Akrotiri bare ti minutters gange unna. Denne minoiske bosettingen ble begravd i vulkanaske omlag år 1500 f.Kr., og er utgravd siden 1967 - utrolig godt bevart.

RASFARLIG: Det har gått mange små - og noen litt større - ras på Red Beach. Geologene utelukker ikke at det kan komme flere. Foto: Tormod Brenna
RASFARLIG: Det har gått mange små - og noen litt større - ras på Red Beach. Geologene utelukker ikke at det kan komme flere. Foto: Tormod Brenna Vis mer