GJENNOM NÅLØYET: Kaupanger Hovedgård i Sogn var en adelig sætegård til adelskapet ble opphevet i 1821. Nå tar herregården i mot velstående utenlandske turister på jakt etter steder utenom det vanlige. Foto: NORWEGIAN ADVENTURES
GJENNOM NÅLØYET: Kaupanger Hovedgård i Sogn var en adelig sætegård til adelskapet ble opphevet i 1821. Nå tar herregården i mot velstående utenlandske turister på jakt etter steder utenom det vanlige. Foto: NORWEGIAN ADVENTURESVis mer

- Mange velstående kjeder seg. De vil bli berørt og oppleve noe ekte

Bruker opp mot en halv million daglig på ferie i Norge.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): - De fleste legger igjen 100 000 kroner daglig, men noen gjester bruker 400 000 kroner i døgnet i Norge, sier Jan Sortland, daglig leder i Norwegian Adventures.

55-åringen har solgt reiser til rikfolk siden han var 17 år.  De siste 12 årene har han drevet Norwegian Adventures, som dekker hele Norden og lever godt av 60 kunder i året.

- Vi hjelper enkeltpersoner, par og familier, de aller fleste velstående amerikanere, sier Sortland.

JAKTEN PÅ DET EKTE: Rib i Lofoten får hjertet til å banke fortere, også hos rike turister. Foto: DAGBLADET
JAKTEN PÅ DET EKTE: Rib i Lofoten får hjertet til å banke fortere, også hos rike turister. Foto: DAGBLADET Vis mer

«Velstående» er for ham folk med mer enn en million amerikanske dollar i disponibel formue.

- Men alt er relativt. Mange av våre kunder tjener en million dollar hver dag, sier han.

En ukestur for to personer koster i gjennomsnitt en kvart million kroner. Pluss lommepenger.

Private opplevelser Sammen med firmaer som The Travel Designer i Bergen og Ziniry i Oslo sørger Norwegian Adventures for opplevelser «lengst mulig unna Hurtigruten og Flåmsbanen», som Helge C. Zimmer i Ziniry uttrykker det.

Zimmer jobber også mot incentive-markedet, men skreddersøm for rike er økende.

- Stadig flere velstående velger Norge. Naturen vår trekker, men de vil ikke på busstur med andre. De ønsker private opplevelser. Vi  sørger for at kravene deres innfris, sier han.
 
«Norge på første klasse» innebærer egne hotellfløyer og skreddersøm.

Ofte foregår reisen i limosin, yacht, sjøfly eller helikopter.

Fordelen med yacht er at hotellet er med, inn til breer og fjorder, at egen chef sørger for tilstrekkelig nivå på maten og at privatlivet skjermes for innsyn.

Kjeder seg - Mange velstående kjeder seg. De vil bli berørt, oppleve noe ekte, noe som får hjertet til å banke fortere. Aller helst vil de være pionerer. For mange er det viktig at ingen i deres krets har gjort noe liknende før dem, sier han.

Noen vil slite seg opp norske fjellsider, andre drømmer om spekkhoggere i solnedgang. Mange ber om private konserter eller forestillinger.

 LUKSUS: Firmaet Norwegian Adventures har en lvilla på Vestlandet hvor velstående turister innlosjeres. Hotellene i Norge innfrir i liten grad gjestenes forventninger. Foto: NORWEGIAN ADVENTURES
LUKSUS: Firmaet Norwegian Adventures har en lvilla på Vestlandet hvor velstående turister innlosjeres. Hotellene i Norge innfrir i liten grad gjestenes forventninger. Foto: NORWEGIAN ADVENTURES Vis mer

Er ønsket å få «museet til å leve», skaffer firmaene statister, musikere og skuespillere.

- Ønskene er ulike. Mange jakter rett og slett på stillhet, sier Jan Sortland.

Det gjestene har felles er at været er uviktig.

- De som kommer hit er folk som velger vekk badeferie på Maldivene og luksussafari i Afrika, sier han.

Vært overalt De velstående turistene har vært «overalt» og opplevd det meste. Svalbard, Sydpolen og Nordpolen står høyt på lista for denne gruppa, men mange går for mindre spektakulære opplevelser.

Sortland sendte nylig en kunde på turne til «obskure pensjonater i Østerdalen». Kunden syntes han hadde opplevd det ekte Norge.

- Dette er unntaket. Som regel overnatter våre kunder på herregårder og luksushoteller.

Dyrt og deilig Den vanlige Norges-turen kombinerer by og land. I hovedstaden bor gjestene på The Thief, spiser michelinmat på Maaemo, ser vikingskipene, Operaen og Astrup Fearnley.

- Oslo er et ettertraktet sted for kunst. De moderne museene har godt renomme. Mange kunstsamlere vil til Oslo, sier Sortland.

Fjordene er også et trekkplaster, uansett antall dollar på bok. Mange vil gjerne se Lofoten og Finnmark også, men disse stedene kan sjelden innfri kravene til hotellstandard.

- Nivået på norske hoteller er det største problemet. Om gjestene klager, er det oftest på hotellet, sier Sortland.

Egen residens På Vestlandet har Norwegian Adventures kjøpt en luksusresidens, hvor gjestene kan trekke seg tilbake.

Residensen ligger i vannnkanten ved Ådnanesfjorden, 25 minutter med sjøfly fra Bergen flyplass.

Vel framme kan gjestene legge seg i 39 graders vann i jacuzzien på terrassen, året rundt. 

Egen chef sørger for gourmetmat, en vinkelner tar seg av drikkevarene og en butler ordner det praktiske. Et døgn «all inclusive» for opp til 8 personer koster 50 000 norske kroner.

MICHELIN-MAT: Maaemo er et av stedene hvor velstående turister liker å spise. Noen kommer ens ærend for et måltid. Foto: MELISA FAJKOVIC
MICHELIN-MAT: Maaemo er et av stedene hvor velstående turister liker å spise. Noen kommer ens ærend for et måltid. Foto: MELISA FAJKOVIC Vis mer

- Villaen ble faktisk mer populær etter at vi økte døgnprisen. Før kostet den 30 000 kroner, forteller Sortland.

Ulike kulturer Med de amerikanske gjestene går kommunikasjonen som regel knirkefritt.

- Kulturen er noenlunde lik. Dessuten er gjestene kompetente og dyktige. De sender gjerne pdf med sine preferanser på forhånd. Hvis noen må ha en liter skummet melk klar i minibaren når de våkner, er det jo fint å vite før de kommer, sier Sortland.

De virkelig rike klager sjelden. I den grad sure miner forekommer, er det heller fra personer med mindre penger og reiseerfaring.

Sortland får henvendelser fra Latin-Amerika, Asia og Russland, men opplever at kulturforskjellene er store.

FJORDENE: Fjordene er et trekkplaster, enten turistene har lite eller mye penger. Forskjellen er gjerne at de rikeste kommer i yacht eller helikopter. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
FJORDENE: Fjordene er et trekkplaster, enten turistene har lite eller mye penger. Forskjellen er gjerne at de rikeste kommer i yacht eller helikopter. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

- Folk fra disse landene er vant til at hundrevis av mennesker varter dem opp. Slik er det ikke i Norge. Det kan lett føre til misnøye.
Dessuten er vi ikke villige til å bruke ukevis på forberedelser uten at det bli noe håndfast, sier han.

Hans konkurrent, Helge T. Zimmer i Zinery opplever ikke kulturforskjellene som noe problem. Hans gjester er ofte rike russere eller asiater.

- De vet hva de vil ha, men det er fair. De færreste klager, sier han. 

Sats på rike Sortland mener Norge burde satse mer på rike turister.

Gruppen «rike reisende» utgjør 3 prosent av verdens turister, men står for 20 prosent av den globale omsetningen innenfor reiseliv.

- Norge har utrolig mye å by på. Mat, fisking, natur og kultur. Mange med penger ønsker å bli sjelelig berørt og åndelig oppfrisket. Det er plass til flere firmaer, sier han.

- Ennå har vi bare sett begynnelsen på denne type turisme i Norge.

HER BOR DE:  De velstående velger The Thief på Tjuvholmen når de er i Oslo. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
HER BOR DE: De velstående velger The Thief på Tjuvholmen når de er i Oslo. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer
DESIGN: Arkitektur og design blir stadig viktigere for turister som besøker Norge. Her hotell The Thief på Tjuvholmen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
DESIGN: Arkitektur og design blir stadig viktigere for turister som besøker Norge. Her hotell The Thief på Tjuvholmen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer