- Mangler kontroll for å hindre hvitvasking

Finanstilsynet ut mot norske banker.

FOR DÅRLIGE RUTINER: Finanstilsynet er ikke fornøyd med bankenes håndetering av hvitvaskingsloven som ble innført i fjor. 
Arkivfoto: TORBJØRN GRØNNING
FOR DÅRLIGE RUTINER: Finanstilsynet er ikke fornøyd med bankenes håndetering av hvitvaskingsloven som ble innført i fjor. Arkivfoto: TORBJØRN GRØNNINGVis mer

|||Finanstilsynet mener at norske banker og finansinstitusjoner ikke har god nok kontroll for å hindre hvitvasking.

De store bankene og finansinstitusjonene i Norge har ikke god nok kontroll og risikovurdering av nye kunder, opplyser Finanstilsynet til Dagens Næringsliv.

Tilsynet har kontrollert ti banker og finansinstitusjoner for å sjekke om de følger den nye hvitvaskingsloven som ble innført i april i fjor.

I loven er bankenes plikt til å foreta kundekontroll betydelig skjerpet.

- Institusjonene har kommet til kort i forhold til det nye regelverket, sier fungerende avdelingsdirektør Erik Lind Iversen i Finanstilsynet.

Tilsynet har blant annet avslørt at virksomhetene som er blitt undersøkt, ikke i stor nok grad sjekker, kontrollerer og risikoklassifiserer nye kunder.

Det er snakk om «relativt omfattende svakheter og mangler», opplyser Finanstilsynet i et brev som er sendt til samtlige norske banker.

- Siden det sto såpass dårlig til i de store institusjonene, fant vi ut at vi måtte lage en oppsummering av funnene og sende det til samtlige banker. Regelverket gjelder jo for alle, sier Iversen.

Han sier at manglene gjør det lettere å hvitvaske penger enn det ellers ville vært.

DnB NOR, Nordea og Handelsbanken er blant institusjonene som Finanstilsynet har sjekket.

(NTB)