Storbyferie

Mangler Michelin- stjerner. Men har super mat til uslåelige priser

Høy kvalitet til lave priser setter Kraków på listen som en av Europas mest attraktive matbyer. Smacznego!

STJERNEMAT: Restaurantene
i Krakow holder svært høy kvalitet, til overraskende lave priser. Krakow har ingen Michelinstjerner, men en rekke restauranter er anbefalt av den prestisjetunge guiden. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STJERNEMAT: Restaurantene i Krakow holder svært høy kvalitet, til overraskende lave priser. Krakow har ingen Michelinstjerner, men en rekke restauranter er anbefalt av den prestisjetunge guiden. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRAKOW (Dagbladet): Hva vet dere om polsk mat, spør Maciek Osika (35) fra Kraków Free Walking Tour og ser seg rundt på en gruppe som stirrer tilbake med tomme blikk.

ENTUSIASTEN: Maciek Osika (35) fra Krakow Free Walking Tour serverer tradisjonell suppe, og gode historier. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
ENTUSIASTEN: Maciek Osika (35) fra Krakow Free Walking Tour serverer tradisjonell suppe, og gode historier. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer

- Piroger. Suppe. Kjøtt. Og så er det stopp. Men polsk mat er smakfull og næringsrik – og veldig mye mer enn piroger, sier guiden og fører an.

Vi har meldt oss på en guidet mattur i det som etter hvert er blitt nordmenns favorittby i Polen. Men Maciek har nok rett – de færreste vet mye om polsk mat. Og i hvert fall ikke at den er så bra!

Lange mattradisjoner

For selv uten Michelin- stjerner så finnes det et vell av restauranter med eksepsjonelt høy kvalitet i byen. Til helt uslåelige priser.

Å spise ute i Polen handler ikke bare om å få̊ i seg næring – det er en fantastisk mulighet til å bokstavelig talt få̊ en smakebit av polsk kultur og historie. Restaurantene spenner fra haute cuisine til kommunistkafeer, middelalderske kjellere og hippe matvogner, men felles er en kjærlighet til polske mattradisjoner.

Så før vi fortsetter matturen, stopper vi innom vår personlige Kraków-favoritt midt i det tidligere jødiske kvartalet Kazimierz, som nå er byens hippeste bar- og restaurantområde.

Billig gourmetmat

Her driver superkokk Marek Widomski (58) byens billigste gourmetrestaurant, Introgliatornia Smaku. Her kan du forlate restauranten mett og fornøyd etter en helaften - bare 300-400 kroner fattigere.

MIDT I SENTRUM: Selv ved turistmagneten Markedsplassen finnes det gode restauranter – og garantert god stemning. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
MIDT I SENTRUM: Selv ved turistmagneten Markedsplassen finnes det gode restauranter – og garantert god stemning. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer

Vi får smake en lett ørretsalat, etter- fulgt av en andeforrett, snegler og piroger – det meste laget av lokale råvarer.

- Biff og and er gode råvarer, og tradi- sjonelle retter de færreste tar seg tid til å koke hjemme lenger. Anda går fritt, og kjøttet er mye bedre enn kylling, mener han.

GATEMAT:
Zapiekanka er po- lakkenes gatepizza – og fungerer mye som en kebab her hjemme. Best sent på kvelden! Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GATEMAT: Zapiekanka er po- lakkenes gatepizza – og fungerer mye som en kebab her hjemme. Best sent på kvelden! Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

And er for polakker det kylling er for nordmenn, og det er fullt mulig å finne restauranter som serverer and til forrett, hovedrett - og dessert.

Som Szara Gez, Den Grå Gåsa, på Markedsplassen, hvor vi litt seinere skal nyte en andemiddag, og byens mest berømte dessert: et «gåseegg» av hvit sjokolade fylt med gul mangoplomme, i en sky av suk- kerspinn!

Kommunistarven

Om du skal besøke en restaurant til - eller helst to – må̊ det bli en tradisjonell Melkebar, og restauranten Stylowa ute i «kommunistbydelen» Nowa Huta, som er en av de mest autentiske restaurantene i hele Kraków. Essensielt stopp for dem som er interessert i Polens politiske og kulinariske historie.

Melkebarene, «Bar Mleczny», finner du over hele byen. De er en polsk form for kafeteria, og en overlevning fra kommu- nisttiden da de var en måte å tilby folk som jobbet på steder uten kantine, et bil- lig måltid.

DRIKKE: Vodka er nesten like viktig som mat for polakker, og i Krakow kan du være med på en egen vodka- og kulturtur. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
DRIKKE: Vodka er nesten like viktig som mat for polakker, og i Krakow kan du være med på en egen vodka- og kulturtur. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer

Dette er fortsatt populære steder, hvor polakker kommer for å få̊ et skikkelig, næringsrikt måltid, gjerne til under en femtilapp.

Supperøre

- Her får du byens beste suppe, sier Maicek og bærer ut et brett med rød suppe i plastikk-kopper, og et annet med hvit suppe.

Vi er tilbake på mattur. Og suppe – det er viktig i Polen!

- I andre land spiser man ikke na- sjonalrettene lenger. Men her i Polen spiser vi faktisk tradisjonelle retter. Zurek, som regnes som nasjonalretten vår, får man til og med kjøpt ferdig på supermarkedet, forteller den matglade guiden og slurper i seg et stort beger.

Gruppen tester, noe skeptisk. Zurek er en litt tykk, hvit suppe laget på en base av sur- net (!) rugmel, grønnsaker og kjøtt, ofte en form for pølse. Sylting er stort, og i Polen kan alt syltes – inkludert mel. Det har skapt en unik base for for eksempel supper som zurek.

Polske piroger

Neste stopp byr på polsk «pizza» – zapienkanki – kjøpt i et hull i veggen på Plac Nowy i Kazimierz. Dette er polakkenes foretrukne måltid etter en lang kveld på byen. Litt som kebab, bare på en bunn av bagett.

MARKEDSPLASSEN: Sett deg ned på en kafe ved Markeds- plassen og nyt både utsikten – og den gode maten. Foto: Polesn tourism
MARKEDSPLASSEN: Sett deg ned på en kafe ved Markeds- plassen og nyt både utsikten – og den gode maten. Foto: Polesn tourism Vis mer

De som orker smaker på byens beste is i naboluka, før vi går mot neste og siste stopp – hvor det nær sagt selvfølgelig skal bli byens beste piroger.

Man kan ikke ha vært i Polen uten å spise pirog.

- Pirog er bare en deig av vann og mel med fyll, som skal kokes. Høres enkelt ut? Det er det ikke. Deigen skal knas en time, og det er enorm forskjell på kvaliteten. Derfor har vi steder som dette – pierogarnia - som lager piroger av høy kvalitet, forteller Macek og deler på godene.

Pirogene er himmelske, særlig fylt med blåbær. Og en perfekt avslutning på en dag fylt med supper, kjøtt, gourmetmat og kom- munistkafeer. For Maicek har selvfølgelig helt rett. Polen er mye mer enn piroger.

BILLIG GOURMETMAT:
Det er lett å hygge seg, når man går ut av gourmet-restauranten bare 3-400 kroner fattigere! Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BILLIG GOURMETMAT: Det er lett å hygge seg, når man går ut av gourmet-restauranten bare 3-400 kroner fattigere! Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

REISEFAKTA

REISE: Norwegian flyr direkte fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Wizz Air flyr fra Torp, Stavanger og Bergen. Fra kroner 355 t/r pluss eventuell innsjekket bagasje. Taxi fra flyplassen koster ca. 200 kr.

KOMME RUNDT: Krakow er en fin by å utforske til fots. Det er også mulig å hoppe på båtturer på Wisla-elva, mens flere selskaper har skyttelbusser av typen hop-on-hop-off mellom byens severdigheter for ca. kroner 200 for 48 timer. Lei sykkel fra 150 kroner per døgn.

OVERNATTING: Kraków er rimelig sammenlignet med storbyer i Vest-Europa. Hvis du virkelig vil flotte deg, kan du imidlertid bla opp 2000 kroner for en av de tre leilighetene i overdådige Kanonicza 22 (www. kanonicza22.com). Inne i gamlebyen er Angel House 2 Bed & Breakfast (www.angelkrakow. com) et boutique og lekkert alternativ. Dobbeltrom fra kroner 550. Mikolay (www.hotelmikolaj. pl)er et annet koselig boutiquealternativ, hyggelig og sentralt. Dobbeltrom fra kroner 800.

LES MER: www.krakow.pl

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer