Mari sparte 19 800 kroner

Kjøpte alt babyutstyret for 200 kroner.

FÅTT OG LÅNT: Mari Schrøder har skaffet alt det hun trenger til babyen nesten gratis, mens normalbudsjettet på babyutstyr er på 20 000 kroner. Foto: Christian Berset
FÅTT OG LÅNT: Mari Schrøder har skaffet alt det hun trenger til babyen nesten gratis, mens normalbudsjettet på babyutstyr er på 20 000 kroner. Foto: Christian BersetVis mer

Mari Schrøder (33) er sju måneder på vei med sitt første barn. Som de fleste førstegangsfødende har hun en lang liste over alt hun må ha i hus før babyen kommer. Vogna står klar i gangen, og babytøyet er vasket, brettet og klart til bruk.

- Da vi fant ut at vi skulle ha barn, sendte vi ut en liste på mail til venner og familie med alt vi trengte av klær og utstyr til babyen. Så spurte vi om det var noe vi kunne kjøpe billig, låne eller få, forteller hun til Foreldre & Barn.

Og responsen var over all forventning.

Poser med klær, babyleker, to bæresjal og en bæresele, vogn, vognpose, skinnfell, helseteppe, ullteppe, ammepute, ammeinnlegg, brystpumpe, flasker, bleier, seng, dyne og sengetøy er bare noe av det den lille gutten i magen har fått eller fått låne.

Mari og samboeren bor i kollektiv med Maris lillebror. Hun jobber deltid i billettluka på Operaen, og samboeren hennes er frisør. 20 000 kroner på babyutstyr ville gjort et stort innhogg i økonomien, men den økonomiske gevinsten er likevel ikke hovedgrunnen til at de ikke kjøper babyutstyret nytt.

- Jeg synes vi bruker altfor mange penger på ting. Folk vet ikke hva de har engang, fordi de handler så mye. Vi har fått ting som ser helt nye ut, og til og med noe med prislappen på. Dessuten er det mye mer miljøvennlig å unngå å kjøpe alt nytt, sier hun.

- Ikke pyntedukker Leiligheten til Mari på Tøyen i Oslo er fylt med kupp fra loppemarkeder og finn.no. Hun kjøper heller en sjarmerende, gammel babyseng brukt til 500 kroner enn den billigste sprinkelsenga på Ikea til 345 kroner.

BEVISST: - Folk vet ikke hva de har engang, fordi de handler så mye. Vi har fått ting som ser helt nye ut, og til og med noe med prislappen på. Dessuten er det mye mer miljøvennlig å unngå å kjøpe alt nytt, sier Mari Schrøder.  Foto: Christian Berset
BEVISST: - Folk vet ikke hva de har engang, fordi de handler så mye. Vi har fått ting som ser helt nye ut, og til og med noe med prislappen på. Dessuten er det mye mer miljøvennlig å unngå å kjøpe alt nytt, sier Mari Schrøder. Foto: Christian Berset Vis mer

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og økonomisk rådgiver i «Luksusfellen», er selv gravid og venter barn nummer tre. Hun kan bekrefte at spesielt førstegangsgravide kjøper mye nytt, og mye unyttig.

- Mange synes det er søtt med bitte små kjoler og sko, men du får ikke brukt det. Det har jeg fått erfare selv. Nyfødte babyer er ikke pyntedukker. De trenger veldig lite klær, og det viktigste er at det er enkelt å få av og på - ikke hvordan det ser ut, sier hun.

I likhet med Mari kommer ikke Silje til å kjøpe noe nytt til jenta hun venter i sommer. Selv om hun har to gutter fra før.

- Da guttene mine var små, var jeg bevisst på å kjøpe klær i nøytrale farger, slik at det kunne passe til begge kjønn. Jeg har også mange venninner med jenter som står klare til å overøse meg med rosa plagg, så jeg skal nok klare meg, ler hun.

Selv om du sparer på klærne og babyutstyret ditt til et neste barn, oppfordrer likevel Silje til å låne ut til andre nybakte foreldre.

- Nyfødte babyer vokser så fort at de ikke rekker å slite ut noe. En vippestol blir for eksempel ikke slitt hvis den blir brukt av en annen i fire måneder. Det er bedre at noen kan dra nytte av den enn at den støver ned på loftet, sier hun.

To nye plagg - Jeg visste ikke at man trengte så mye til babyen. Jeg har fått ting jeg ikke visste hva var engang, sier Mari og kikker bort på lasset av klær og utstyr.

TENK PRAKTISK: - Nyfødte babyer er ikke pyntedukker. De trenger veldig lite klær, og det viktigste er at det er enkelt å få av og på - ikke hvordan det ser ut, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: DNB
TENK PRAKTISK: - Nyfødte babyer er ikke pyntedukker. De trenger veldig lite klær, og det viktigste er at det er enkelt å få av og på - ikke hvordan det ser ut, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: DNB Vis mer

Fortsatt mangler hun en badebalje, som hun håper å få tak i billig på finn.no.

- Og det eneste lillegutt skal få som er nytt, er en madrass til babysenga, eller?

- Jeg må innrømme at jeg har kjøpt to nye klesplagg til ham også. Men det var vareprøvesalg, altså! Da kjæresten min hørte det, ble han nesten litt sur. Han mente det var et prinsipp ikke å handle nytt, smiler hun.

• Dette trenger du til babyen Klær: Joggebukse med strikk i livet 3-4 sparkebukser med eller uten fot (kan også brukes som pysjamas) 6-8 langermede bodyer i bomull
Babyer født i vinterhalvåret: Minst 2-3 ullbodyer 2-3 ullstrømpebukser Noen par ullsokker, tynne og tykke Ullvotter uten tommel Lue/luer i ull Utedress i ull eller fleece
Babyer født i sommerhalvåret: 6-8 kortermede bodyer i bomull Jakke i bomull Lue/luer i bomull Sokker i bomull
Stelling: Stellebord Badebalje Frottéhåndklær Kluter Våtservietter/engangskluter Bleier Babyolje Sinksalve Neglesaks til baby Febertermometer
Spising: Amme-bh Ammeinnlegg Ammepute Tåteflaske Gulpekluter
Soving: Sprinkelseng eller vogge Madrass Babydyne Laken og dynetrekk Tisselaken Sengekant
På tur: Vogn Myggnett (om sommeren) Regntrekk Vognpose (vinter/høst) Bilstol (hvis du har bil) Helseteppe Stelleveske
Les også:
Ti ubrukelige ting til babyen
Slik spiser hele familien for 1000 kroner i uka
35 000 skiller disse to startpakkene til babyen
15 ting du bør vite før du kjøper barnevogn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.