Barn alene på sykehus

Marianne (1) lå alene på sykehus i månedsvis, uten foreldrene sine

- I minnet mitt snakket hun aldri, jeg husker bare dunkelydene da hun kom haltende bortover gulvet, sier Marianne Gaasø, nå 47 år gammel, som var innlangt på sykehuset Sophies Minde.

SOPHIES MINDE: Små barn lå på sykehus i lang tid, og de fikk sjelden besøk av foreldrene sine. Det har satt dype spor hos flere av pasientene. FOTO: Riksarkivet/RA/S-1703/2/E/Ec/L0249/ukjent fotograf
SOPHIES MINDE: Små barn lå på sykehus i lang tid, og de fikk sjelden besøk av foreldrene sine. Det har satt dype spor hos flere av pasientene. FOTO: Riksarkivet/RA/S-1703/2/E/Ec/L0249/ukjent fotografVis mer

Sophies Minde ble grunnlagt i 1892, som en arbeidsskole for dem man på den tida kalte vanføre. I 1927 ble det åpnet en ny poliklinikk og et ortopedisk verksted, hvor barn og voksne har blitt behandlet i årevis, før all sykehusdrift ble flyttet til henholdsvis Ullevål universitetssykehus og Rikshospitalet.

Marianne Gaasø (47) var på Sophies Minde fra 1972 til 1977. Hun ble født med hoften ute av ledd, men ingen la merke til problemet før hun skulle lære seg å gå.

- Jeg prøvde å gå, men jeg falt hele tiden. Mamma var bare 17 år gammel da hun fikk meg, så hun ble beskyldt for å være hysterisk og overbeskyttende. Noen mente at hun var så ung og naiv, sier Marianne.

Til slutt måtte Mariannes farmor sette ned foten. Hun hadde født ni barn, og ingen av dem hadde vært så klønete. Hun mente at det måtte være en årsak til at barnebarnet ramlet rundt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.