Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flyvende reporter

Marianne fikk drømmejobben: Får reise verden rundt i tre måneder - helt gratis

Jobben er å finne de positive historiene og inspirere andre.

FLYVENDE REPORTER: I tre måneder skal Marianne Bergseth reise verden rundt på KLMs regning. Jobben er å finne gode og positive historier som kan inspirere andre til å utforske mer av verden. Foto: Tormod Brenna
FLYVENDE REPORTER: I tre måneder skal Marianne Bergseth reise verden rundt på KLMs regning. Jobben er å finne gode og positive historier som kan inspirere andre til å utforske mer av verden. Foto: Tormod Brenna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sommer søkte flyselskapet KLM etter en norsk, en svensk og en dansk «flyvende reporter». Jobben var kort og godt å reise verden rundt i tre måneder og produsere historier om alt det positive som tross alt finnes der ute.

Det kom inn over 2000 søknader bare fra Norge - og det nederlandske flyselskapet fikk trolig mer omtale enn de hadde drømt om da de gikk ut med jobb-annonsen som selvsagt også er et PR-stunt.

Nå er uansett jobbene besatt, og den lykkelige nordmannen som får farte kloden rundt er Marianne Bergseth (34) fra Drammen.

- Jeg har høydeskrekk, men har hoppet i fallskjerm. Da var jeg nervøs, men jeg var enda mer nervøs da vi var inne til finale-intervjuene for denne jobben. At det ble meg som ble valgt er bare helt fantastisk, sier den reiseglade reporteren.

Vil bryte fordommer

Snart setter hun seg på flyet for et tre ukers opphold i Afrika. Uganda, Kenya og Rwanda skal besøkes.

Marianne har alltid elsket å reise, og gjør det så fort anledningen byr seg. Enten på ferie, som da hun nylig var i India og Nepal, men også for å lage reportasjer som journalist.

TIDENES BOARDINGPASS: Fra Amsterdam til hvor som helst i verden. Det er virkeligheten for Marianne Bergseth de neste månedene. Foto: Privat
TIDENES BOARDINGPASS: Fra Amsterdam til hvor som helst i verden. Det er virkeligheten for Marianne Bergseth de neste månedene. Foto: Privat Vis mer

Og det er det hun skal gjøre i tre måneder framover. Jobben er nemlig ikke en ren ferie med alle utgifter dekket.

- KLM dekker reiser, hoteller og utgifter, og vi får også lønn. De dekker også klimakvotene slik at vi kan fly klimanøytralt. Men vi skal lage tre reportasjer hver uke, sier Marianne til Dagbladet.

Og reportasjene skal ta for seg de gode historiene, de positive episodene. Det hjertevarme.

ELSKER Å MØTE MENNESKER: Marianne Bergseth elsker å møte nye mennesker når hun er ute og reiser. Foto: Privat
ELSKER Å MØTE MENNESKER: Marianne Bergseth elsker å møte nye mennesker når hun er ute og reiser. Foto: Privat Vis mer

- Jeg vil gjerne være med på å bryte noen fordommer. Det er jo så mye negativt fokus rundt det å reise til fremmede steder, at det er farlig og usikkert.

- Men det er ikke så skummelt om du oppfører deg ordentlig, har alle formaliteter i orden og viser folk og kulturer du møter den respekten de fortjener, sier hun.

Er ei kløne

- Jeg tenker at kan jeg, så kan alle. Jeg er nemlig ei kløne som kan slite veldig med å sette opp et telt. Dessuten er jeg redd for mange ting.

- Men jeg elsker å reise, oppleve nye ting, steder og mennesker. Det er det jeg ønsker å vise. At det går an, at det finnes spennende steder utenom all inclusive-hotellene på Gran Canaria, sier Marianne, som har lagt opp denne reiseruta:

Uganda, Kenya, Rwanda, Thailand, Kambodsja, Kina, Japan, Canada, USA, Brasil og Argentina.

Vil inspirere

- Nå holder jeg på med research og finne de gode sakene. Jeg mailer med hundrevis av personer rundt omkring i hele verden, og har allerede mange historier på blokka, sier hun.

- Og for en respons jeg møter. Jeg la ut et spørsmål om Kenya på et nettsted for jenter som elsker å reise. Svarene haglet inn, hundrevis. Det var masse gode tips, mange som inviterte meg til å bo hos dem og alle ønsket meg hjertelig velkommen. Det er fantastisk, og rørende.

- Og det er akkurat dette jeg håper andre også skal få oppleve. At jeg kan hjelpe eller inspirere andre til å tørre å oppsøke andre opplevelser. Gjennom historiene jeg skal levere håper jeg å kunne bidra til at andre mennesker også tenker gjennom hvor de vil reise og hva de vil oppleve.

- Jeg skal gjøre alt jeg kan for å finne de positive historiene, spre inspirasjon, og forhåpentligvis få oppleve det eventyret det er å reise til nye plasser, sier Marianne Bergseth, som begynner i sin nye drømmejobb til helga.

«Drømmejobb» for 85 000 kroner i måneden

KLM er imidlertid langt fra det første selskapet som har gått ut med stillingsannonser for såkalte «drømmejobber».

I mars i år gikk eiendomsselskapet 3RD Home ut og etterlyste noen som ville teste deres mange luksusvillaer rundt i verden - og det også med en ganske så grei månedslønn på svimlende 85 000 kroner.

Og det finnes også drømmejobber der ute for dem som ikke er villig til å reise så langt.

I april gikk det medisinske instituttet underlagt Frankrikes romprogram ut med en stillingsannonse hvor de søkte etter frivillige som var villige til å tilbringe 60 dager liggende rett ut på ryggen, for å kunne måle innvirkningen mikrogravitet, en form for «virtuell» vektløshet, har på kroppen.

Lønn? 150 000 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!