INVASJON: Harlekinmarihøna er trolig i ferd med å fortrenge de opprinnelige marihøneartene i Norge. Foto: Arnstein Staverløkk
INVASJON: Harlekinmarihøna er trolig i ferd med å fortrenge de opprinnelige marihøneartene i Norge. Foto: Arnstein StaverløkkVis mer

Marihønene du burde kverke

Mange prikker på ryggen avslører dem.

Vi står igjen foran en invasjon av brunskogsnegler. Ikke bare i hager og bed, men også i mediene. Ekspertene står i kø for å fortelle om hvordan drepe brunskogsnegler.

Og vi kan lese om hvordan lage en hage som mordersneglen ikke liker.

Imens får andre skadedyr herje uforstyrret.

Blant annet harlekinmarihøna.

Morderhøne? - Harlekinmarihøna er uønsket i Norge, bekrefter seniorforsker ved Bioforsk, May-Guri Sæthre, til Bonytt.no.

Men harlekinmarihøna skader ikke plantene dine. Tvert imot spiser den lus, og bidrar således til å holde bedet friskt.

Problemet er at den forsyner seg av andres matfat. Harlekinmarihøna er nemlig aggressiv overfor andre marihøner og kan være i ferd med å fortrenge dem.

Den er derfor en trussel mot biodiversitet, altså artsmangfoldet i Norge.

- Hva bør man gjøre om man finner en harlekinmarihøne i hagen?

- Da bør man plukke den.

- Altså drepe den?

- Ja. Men man må være helt sikker på at det er den riktige arten, for eksempel ved å ta bilde av den og sende det til oss.

MONSTERMARIHØNA: Harlekinmarihøna er en trussel for biomangfoldet. Den kjennetegnes av mange prikker og et bestemt mønster på nakkeskjoldet. Foto: Arnstein Staverløkk
MONSTERMARIHØNA: Harlekinmarihøna er en trussel for biomangfoldet. Den kjennetegnes av mange prikker og et bestemt mønster på nakkeskjoldet. Foto: Arnstein Staverløkk Vis mer

Bioforsk har et eget rapporteringsskjema du kan bruke om du finner harlekinmarihøne i hagen din.

- Myndighetene har gitt opp For et par år siden oppfordret Direktoratet for naturforvaltning (DN) om at folk burde "ta livet av dem fortere enn svint". I dag medgir direktoratet at kampen er tapt.

- Myndighetene har gitt opp. Det er knapt vits i å ta livet av dem lenger. Harlekinmarihøna er allerede etablert i Norge, og nå får vi bare følge med, sier seniorrådgiver Øystein Størkeland i DN til bonytt.no.

Variabelt utseende Harlekinmarihøne er svært variabel av utseende. Den kan ofte kjennes igjen på nakkeskjoldet, som bærer et M- eller W-formet merke.

Den har vanligvis mange prikker, gjerne mellom 19 og 21, mens den vanligste marihøna i Norge, altså den vi ønsker velkommen, har sju prikker.

Føles ikke som trussel Tommy Tønsberg, redaktør i Hagetidend som utgis av Hageselskapet, kjenner godt til harlekinmarihøna. Han tror ikke norske hageeiere vil legge den for hat.

- Den er et stort problem mot det biologiske mangfoldet og skal absolutt tas på alvor, men for hageeiere som kanskje tenker mer på de nære ting, er nok ikke harlekinmarihøne det de anser som den største trusselen, sier Tønsberg til Bonytt.no.

Nesten alle marihøner er lusespisere, og er derfor til stor glede for hageentusiaster.

For etter brunskogsneglen er nemlig lusesortene vi gjerne omtaler som bladlus, det skadedyret som irriterer hageeiere mest.

- Den bladlusarten man ofte hører om er rosebladlus. Det fins en mengde bladlusarter i naturen, og selv om flere av disse er spesialister, så er utvalget av plantearter i en hage så stort at mange arter vil finne sine vertsplanter der, forklarer Sæthre hos Bioforsk.

Tips mot bladlus Entomologen er generelt skeptisk til bruk av plantevernmidler i private hager, enten det er mot snegler, harlekinmarihøner eller lus.

- Det er unødvendig at private hageeiere bruker giftige kjemikalier. Vi er del av et økosystem, og gift vil også skade andre organismer.

Noen ganger går dessuten kjerringråd og forskerråd ut på ett:

- Det har sin effekt å spraye lusa med grønnsåpevann. Det virker ikke momentant, men det virker.

Finner du en marihøne, kan du gjerne plassere den på dine lusebefengte blomster. Da vil den ifølge forskeren begynne å spise og rydde opp.

LA LEVE: Den syvprikkete marihøna er den vi kjenner best. Den er til stor glede for norske hageeiere. Foto: Colourbox.com
LA LEVE: Den syvprikkete marihøna er den vi kjenner best. Den er til stor glede for norske hageeiere. Foto: Colourbox.com Vis mer

Hagebladredaktøren Tommy Tønsberg har flere tips mot lus.

- Du kan rette vannstrålen fra hageslangen mot dem. De kommer ofte tilbake, men etter et par omganger blir de borte. Skummet melk er et gammelt kjerringråd som også fungerer. Lar du lusene være, vil du - mest sannsynlig - oppdage at du får hjelp av nyttedyr i hagen. Marihøner, guløyelarver, enkelte snylteveps og småfugler vil også ta for seg av bladlusene, men de venter til det er blitt en del lus før de kommer på banen.

Ønsker du ikke å la det gå så langt, kan du allerede nå se etter luseegg og begynne å rense plantene dine.

Eller du kan la marihønene forsyne seg. Harlekinmarihøne eller ei.

Les også:
Quiz: har du grønne fingre?
Ti inspirerende terrasser
Ti tips til en vakker hage
Test av is på pinne - denne liker barna best

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BLADLUS: Bladlus er små insekter som lever av å suge saften ut av planter. Marihøner spiser bladlus, og er derfor en velkommen gjest i norske hager. Foto: Colourbox.com
BLADLUS: Bladlus er små insekter som lever av å suge saften ut av planter. Marihøner spiser bladlus, og er derfor en velkommen gjest i norske hager. Foto: Colourbox.com Vis mer