Marinadene som funker på det meste

Kjøtt, fisk eller kylling? Spiller ingen rolle. Med disse to marinadene er du sikret.

OPPSKRIFT PÅ TO ULIKE MARINADER: Marinadene som funker på det meste! Foto: Marit Røttingsnes Westlie
OPPSKRIFT PÅ TO ULIKE MARINADER: Marinadene som funker på det meste! Foto: Marit Røttingsnes WestlieVis mer

Så hvordan er det nå egentlig med den marineringen? Skal man marinere før man griller, mens man holder på, eller er det best å spare marinaden til grillinga er ferdig? Vel, her finnes ingen bombastiske svar, men noen retningslinjer er det greit å forholde seg til.

Først må vi bare oppklare én ting! Samme hvilken marinade du velger, greier du ikke å forvandle et seigt stykke kjøtt til en mør lekkerbisken! Marinaden kan gi et ekstra mørningsløft til et kjøttstykke som allerede er mørt, men kan altså ikke trylle. Det den imidlertid kan, er å gi smak til kjøttet, og den kan faktisk også øke holdbarheten med en dag eller to. Hvis marinaden inneholder en form for syre, vel å merke.

Marinering gjør vi først og fremst for å gi smak til kjøttet eller fisken. Av naturlige årsaker trenger et lite stykke kjøtt eller fisk kortere tid i en marinade enn et stort stykke. Har du et lite stykke, er det ofte nok å la det ligge i marinaden i 30-60 minutter på kjøkkenbenken. Hvis du har tenkt å marinere et stort stykke, som kanskje skal ligge i kjøleskapet over natta, bør du ikke ha salt i marinaden. Saltet trekker ut væsken slik at du da kan ende opp med et tørt stykke kjøtt eller fisk.

Generelt er jeg litt skeptisk til å la fisk ligge lenge i marinade. Det delikate fiskekjøttet endrer fort karakter når det utsettes for syre. Så til fisk anbefaler jeg korte marineringer. Som for eksempel denne uerfileten.

Skjærer du opp kyllingkjøtt i strimler, trenger det bare 30 minutter i marinaden før grillingen. Marinerte grønnsaker er også en godsak på grillen.

Søte marinader Lager du en marinade med mye sukker, en typisk barbequemarinade, skal ikke den has på før du nesten er ferdig med grillingen. Sukkeret brennes lett, så pensler du det på for tidlig, blir utsiden brent, mens kjøttet eller fisken fremdeles er rå inni. Så pensle på i siste liten.

Spareribs er perfekte til en god grillmarinade.

God marinert sommer!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.