Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Markedsføres som Norges mest populære fjellturer, men er flere steder bare basert på antakelser

- Blir litt synsing når slike lister skal lages.

ROMSDALSEGGEN: Turistkontoret har oppgitt opp mot 40 000 besøkende i året over fjellet, og turen har vært solgt inn som en utfordrer til Besseggen. Men da Statens naturoppsyn i fjor gjennomførte en kvalitetssikret telling med laserteller, viste det seg at 14 500 besøkende er det rette tallet. Foto: HELGE SUNDE / SAMFOTO / NTB SCANPIX
ROMSDALSEGGEN: Turistkontoret har oppgitt opp mot 40 000 besøkende i året over fjellet, og turen har vært solgt inn som en utfordrer til Besseggen. Men da Statens naturoppsyn i fjor gjennomførte en kvalitetssikret telling med laserteller, viste det seg at 14 500 besøkende er det rette tallet. Foto: HELGE SUNDE / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Turistforeningen, Innovasjon Norge og norske og utenlandske journalister har i en årrekke presentert lista over de ti mest populære fjellturene i Norge.

Men lista er ikke helt korrekt. For det første har ikke tallene blitt oppdatert og for det andre er ikke alle fjellturene tatt med.

Populære bynære turer som over Vidden i Bergen, Nordmarka i Oslo eller Bymarka i Trondheim, mangler også.

- Ikke så opptatt av tall For fjellturen Romsdalseggen i Rauma kommune på Nordvestlandet var feilen enorm.

Turistkontoret har oppgitt opp mot 40 000 besøkende i året over fjellet, og turen har vært solgt inn som en utfordrer til Besseggen.

PREIKESTOLEN Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
PREIKESTOLEN Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Vis mer

Men da Statens naturoppsyn i fjor gjennomførte en kvalitetssikret telling med laserteller, viste det seg at 14 500 besøkende er det rette tallet.

- Jeg er ikke så opptatt av tall. Det er media som er opptatt av dette, sier Hilde Bakke, leder for Rauma reiseliv og handel.

Jakten på listetoppen - Hvor viktig er det å være på topp-ti-lista i Norge?

- Det er alltid viktig å være på slike listetopper. Men Romsdalseggen ble også etablert for å være en sesongforlenger for reiselivet. Det målet har vi oppnådd, sier Bakke.

Hun forteller at de har hatt 11 prosent økning på busstrafikken til Vengedalen i Romsdalen, som er det vanligste startpunktet for turen over Romsdalseggen. 

- Og vi fikk rapporter om økning i antall gjestedøgn hos overnattingsbedrifter og for serveringsbedriftene, sier Bakke.

Talltrøbbel Romsdalseggen er ikke det eneste stedet som sliter med talldokumentasjonen.

UTSIKT TIL BEGJÆR: Utsiktspunktet Rampestreken på Romsdalseggen er svært populær. Men kanskje ikke så popuær som reiselivskontoret hadde håpet. Foto: ODD ROAR LANGE / THE TRAVEL INSPECTOR
UTSIKT TIL BEGJÆR: Utsiktspunktet Rampestreken på Romsdalseggen er svært populær. Men kanskje ikke så popuær som reiselivskontoret hadde håpet. Foto: ODD ROAR LANGE / THE TRAVEL INSPECTOR Vis mer

Når norsk reiseliv prøver å markedsfører de mest populære fjellturene er noen av tallene bare basert på antakelser.

- Vi har ikke brukt veldig store ressurser for å kvalitetssikre tallene for de best besøkte fjellturene i Norge, medgir kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i Den norske turistforening (DNT).

- Det betyr at det blir litt synsing når slike lister skal lages. Vi har diskutert om vi skal få foretatt bedre og mer nøyaktige målinger, sier hun.

Her er noen av landets mest kjente fjellturer:

Preikestolen - Vi hadde cirka 270 000 besøkende på Preikestolen i 2015, sier Jorunn Stokke i Stiftelsen Preikestolen.

I flere lister står tallet oppgitt som: «Over 100 000».

- Hvordan kommer dere fram til dette tallet?

- Vi har hatt mange tellinger og kommet fram til at det er riktig å bruke tallet 3,23 passasjerer pr. bil som parkerer på parkeringsplassen. I tillegg kommer antall solgte bussbilletter.

Gaustatoppen DNT har tidligere oppgitt 30 000 besøkende til topps på fjelltoppen som kan skryte av en utsikt over 1/6 av Fastlands-Norge. Det riktige tallet for 2015 er cirka 80 000.

- Vi hadde en nøyaktig måling med varmekamera i 2014 og la til antall som tok Gaustabanen til topps, sier Halvor Haukaas ved Gaustabanen.

Det ble ikke foretatt noen nye kameramåling i 2015, men ved å bruke forholdstallet fra Gaustabanen på 22 000 besøkende, blir totalantallet turister på toppen cirka 80 000, forklarer Haukaas.

Kjerag - Vi har ikke noen nøyaktig telling, men vi har et estimat på cirka 55 000 besøkende i 2015, sier Audun Rake i selskapet Lysefjorden utvikling.

- Vi bruker samme tellemåte som på Preikestolen, der antall parkeringsbilletter og antall bussbilletter er hovedtyngden. Kjerag har hatt en økning på 30 prosent i besøket i forhold til 2014.

Besseggen - Vi har ikke hatt nøyaktige målinger i 2015. Men 53 029 har tatt Gjendebåtene, og basert på tidligere års tellinger og forholdstall så har vel 50 000 gått Besseggen i 2015-sesongen, sier Rigmor Solem i Statens naturoppsyn.

- Vi tror tallet ligger mellom 45 000 og 50 000, anslår Harald Rune Øvstedal i Gjendebåtene.

Trolltunga Det spektakulære utsiktspunktet i Hardanger har hatt en eventyrlig besøksvekst.

2014-tellinga viste 40 000 besøkende. I 2015 hadde tallet økt til 50 000.

- Vi måler ved hjelp av antall parkeringsbilletter og kontrollmåler med et måleapparat satt ut av Statens naturoppsyn. De to tallene er nesten helt like, så vår manuelle tellemåte viser seg å være god, sier reiselivsdirektør Hans Jørgen Andersen ved Reisemål Hardanger.

Galdhøpiggen - Vi tror at 25 000 - 30 000 mennesker har vært på toppen av Galdhøpiggen. Men tallene er usikre, sier Martine Hårstad som er daglig leder i Jotunheimen reiseliv.

- Fra Juvasshytta ble det gjennomført 15 000 guida turer. I tillegg er det foretatt guida turen fra andre utgangssteder, pluss at flere går alene til toppen. Vi vet derfor ikke hvor mange som har vært på toppen i år.

Romsdalseggen Ble ifølge Statens naturoppsyns lasertelling gått av 14 500 i 2015-sommersesongen.

Slogen - I 2014 ble det registret 12 000 navn i turmålsboka på toppen av fjellet, sier Oddbjørn Berge, hyttesjef for Patchellhytta i Ålesund Sunnmøre turistforening.

For 2015 ble det registrert en nedgang i antall overnattinger på fjellhytta på rundt 10 prosent.

Dronningruta Vesterålen Fjellturen er inne på topplista, men har ingen gode målinger.

BESSEGGEN Foto: SVEINUNG YSTAD / AFP / NTB SCANPIX
BESSEGGEN Foto: SVEINUNG YSTAD / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Lokalt regnes det med at et sted mellom 2000 og 5000 personer går de 15 kilometerne over fjellet.

KJERAGBOLTEN Foto: ERLEND HAARBERG / NN / SAMFOTO / NTB SCANPIX
KJERAGBOLTEN Foto: ERLEND HAARBERG / NN / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer
TROLLTUNGA Foto: STIG TRONVOLD / SAMFOTO / NTB SCANPIX
TROLLTUNGA Foto: STIG TRONVOLD / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Hele Norges coronakart