Masse deilige smaker samlet under ett lokk

Tre kjappe gryter fra Arne Brimi.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

LAMMEGRYTE: Dette er den perfekte gryteretten til hyttekosen. Enkel og rask å lage, og den smaker nesten enda bedre oppvarmet neste dag. Foto: METTE MØLLER
BIFF STROGANOFF: Jo mørere biffkjøtt du bruker, jo kjappere er det å lage denne smakfulle gryteretten. Foto: METTE MØLLER
GRYTEGODT: Prøv denne deilige lammegryta fra Arne Brimi. Masse fine grønnsaker sammen med kjøtt av lam og en nydelig fløtesaus med sennep. Kjapt og enkelt å lage. Foto: METTE MØLLER
BRIMIS ENKLE REINSDYRGRYTE: Dette er en av Brimis klassikere. Noen hele tyttebær oppi til slutt gir en fin kontrast. Foto: METTE MØLLER

Det er både lett å lage og lett å like en god gryterett.

Dette er mat som nærmest lager seg sjøl.

GRYTEGODT: Prøv denne deilige lammegryta fra Arne Brimi. Masse fine grønnsaker sammen med kjøtt av lam og en nydelig fløtesaus med sennep. Kjapt og enkelt å lage. Foto: METTE MØLLER
GRYTEGODT: Prøv denne deilige lammegryta fra Arne Brimi. Masse fine grønnsaker sammen med kjøtt av lam og en nydelig fløtesaus med sennep. Kjapt og enkelt å lage. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Og resultatet er masse deilige smaker samlet under et lokk.

- Topp for liten og stor - Når du lager all mat i samme gryte bevarer du alle de gode smakene. Og alt næringsinnholdet. Dette er topp mat for både liten og stor, sier Arne Brimi.

Han rører i ei gryte med reinsdyrkjøtt, en av hans klassikere, og smaker den til med salt og litt rognebærgelé.

ARNE BRIMI: Arne Brimi driver stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå, Oppland. Han er også Dagbladets faste matekspert. Sammen med fotograf Mette Møller har han blant annet utgitt «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang», som av Apéritif og bokkjeden Norli ble kåret til årets kokebok 2013. Foto: METTE MØLLER
ARNE BRIMI: Arne Brimi driver stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå, Oppland. Han er også Dagbladets faste matekspert. Sammen med fotograf Mette Møller har han blant annet utgitt «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang», som av Apéritif og bokkjeden Norli ble kåret til årets kokebok 2013. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Pepperkverna får stå urørt, han bruker ikke pepper til så godt viltkjøtt.

- Kjøtt i gryte gir ekte kjøttsmak. Det kan lett bli mange ingredienser i et gryte. Det er ikke nødvendig. Veldig ofte er faktisk det enkle det beste, sier Brimi.

Klassikeren Stroganoff En annen klassiker putrer på komfyren.

Gode, gamle Biff Stroganoff er en gryterett Brimi lager på enklest mulige måte.

- I utgangspunktet skal Biff Stroganoff lages med én del brun saus, én del kremsaus og én del tomatsaus, som er blandet. Det enkleste er å lage en brun saus, og koke inn litt hakket tomat og litt fløte, sier Brimi.

Masse grønnsaker Ei lys og lekker lammegryte blir også satt fram til fotografering.

Masse grønnsaker og mørbrad av lam i en god blanding. Fløtesausen med sennep smaker nydelig.

- Det er fenomenalt å få slik mat. Når en har gode råvarer mellom hendene, trenger en ikke eksperimentere så mye, sier Brimi.

• Les også: - Vi må tørre å være litt gammeldagse innimellom.